راهکارهای پیشگیری از ابتلا به افسردگی/همسران بیماران افسرده نقش مهمی در درمان دارند
گلنوش صفاریه در گفت و گو با خبرنگار گروه جامعه در رابطه با بیماری افسردگی و علائم این بیماری گفت: افسردگی از جمله بیماریهای رایج و جدی در حیطه روانپزشکی و روانشناسی است که با علائمی، چون عدم توانایی در تصمیم گیری، افکار منفی، احساس غمگینی، دل گرفتگی، بی حوصلگی، اختلالات خواب، عدم اشتها، از دست دادن انگیزه و به دنبال آن فقدان لذت و بعضا افکار خودکشی همراه است.
وی ادامه داد: با توجه به علائمی که توضیح داده شد اگر این علائم بیش از دو هفته به طول انجامد میتوان گفت که فرد دچار بیماری افسردگی است.
این روانشناس در پاسخ به این سوال که چه عواملی ریسک ابتلاء به افسردگی را بالا میبرد گفت: عامل ژنتیک به این معنا که اگر فردی از اقوام درجه یک شما بیماری افسردگی داشته باشد احتمال پنجاه درصد، خود فرد هم مبتلا به افسردگی میشود، همچنین مسائل زیستی، شخصیت افراد و عوامل محیطی از دیگر عواملی است که ریسک این بیماری را در افراد بالا میبرد.
وی افزود: افرادی که عزت نفس پایین تری دارند و یا همیشه افکار منفی در سر میپرورانند یا در دوران کودکی مورد تجاوز قرار گرفته اند نیز ابتلاء به این بیماری در آنها شدت مییابد.
عضو انجمن روانکاوی ایران، به انواع افسردگی اشاره کرد و گفت: افسردگی به انواع مختلف بعد و در حین زایمان، افسردگی فصلی، افسردگی دو قطبی، افسردگی اساسی تقسیم بندی میشود.
این روان شناس اظهار داشت: افسردگی را سرماخوردگی روانی میگویند از این جهت که با مراجعه به روانپزشک و روانشناس میتوان همچون بیماری سرماخوردگی آن را درمان کرد.
صفاریه ریسک ابتلاء به افسردگی را در زنان بیشتر از مردان دانست و گفت: شیوع افسردگی در زنان بیشتر از مردان است به این علت که خانمها در روابط بین فردی از حساسیت بیشتری برخوردار هستند و همچنین وجود عادت ماهیانه و زایمان که منجر به به هم خوردن هورمون در خانمها میشود، زنان را بیشتر مستعد بیماری افسردگی مینماید.
عضو انجمن روانشناسی ایران به درمان این بیماری اشاره کرد و گفت: بهترین و ابتداییترین راهکار درمان بیماری افسردگی مراجعه به روانپزشک و روانشناس است و عواملی، چون پیاده روی، خواب کافی، ورزشهای سبک روزانه، استفاده از داروهای ضد افسردگی با تجویز پزشک از جمله راهکارهای درمانی این بیماری است.
وی در توصیهای به اطرافیان بیماران افسرده گفت: باید در درجه اول به بیماران افسرده کمک کرد و به اصطلاح امروزی بیمار را درک کرد چرا که افسردگی به نوعی ادا درآوردن نیست و همسران این افراد میتوانند با حمایت عاطفی بیشتر و کمک گرفتن از روانشناس و روانپزشک و ترتیب دادن فعالیتهای لذت بخش به فرد بیمار کمک شایانی کنند.
این روانشناس به راهکارهای پیشگیری از این بیماری اشاره کرد و افزود: در زمان حال زندگی کردن و لذت بردن از زندگی، ورزش مناسب و اصولی، استفاده از تغذیه مناسب به خصوص ماهی و سبزیجات، خواب مناسب، پرهیز از هر گونه منفی بافی، پرهیز از عدم مرور اتفاقات گذشته و برخورداری از حمایت دیگران میتوانند عواملی برای پیشگیری از این بیماری باشد.
مصاحبه: احسان گل محمدی