جشن نوروز در جمهوری آذربایجان
به گزارش گروه فضای مجازی ، در جمهوری آذربایجان آیینهای عید نوروز الهام گرفته از تاریخ گذشتگان است و در بسیاری از موارد با فرهنگ و هنر ایرانی قرابت خاصی دارد. بزرگترین و باشکوهترین جشن مردم جمهوری آذربایجان نوروز است.
نوروز در آذربایجان تقریبا یک ماه زودتر از دیگر کشورها آغاز میشود. این یک ماه در واقع با چهار عنصر طبیعت یعنی آب، آتش، باد و خاک پیوند خورده است و هرکدام از چهارشنبههای ماه آخر سال به عنوان نمادی از این عناصر جایگاه ویژهای در استقبال از بهار دارند.
چهار چهارشنبه آخر ماه اسفند بهتر تیب عبارتند از: سو چرشنبه سی (چهارشنبه آب)، اُد چرشنبه سی (چهارشنبه آتش)، توپراق چرشنبه سی (چهارشنبه خاک) و آخیر چرشنبه یا یل چرشنبه سی (چهارشنبه آخر یا چهارشنبه باد).
البته جشنهای این روزها در شب سه شنبه صورت میگیرد. در چهارشنبه آخر سال جشنهایی از قبیل: پریدن از روی آتش، فال گوش ایستادن و… انجام میگیرد.
در میان عادات نوروزی مراسمی همچون ارسال خوان سمنو از سوی داماد به خانه نامزدش، انداختن کلاه پوستین به درها، آویزان کردن کیسه و توبره از سوراخ بام یا پنجره در شب عید و درخواست تحفه عید در این سرزمین موسوم است.
در جمهوری آذربایجان رسم بر این است که پیش از رسیدن نوروز پوشاک نو خریده به خانه و حیاط سر و سامان داده فرش و پلاس نو بافته و به استقبال نوروز میروند.
مردم جمهوری آذربایجان به واسطه اعتقاد به آیین و مراسم نوروز برای با شکوهتر انجام شدن جشن نوروز برای این مراسم تدارک ویژهای میبینند. از قبیل: سرودن ترانهها پیش از نوروز، تدارک بساط شادی ایام نوروز، تهیه لوازم و مواد مورد نیاز سفره هفت سین، تهیه چیستانهای نوروزی، ستایش و نفرینهای نوروزی، پند و امثال نوروزی، اعتقادات نوروزی، عادات نوروزی، تماشای نوروزی، آزردنیهای نوروزی و انجام آیین و مراسم نوروزی.