بار عام نوروزی، آئینی برای دیدار مردم با پادشاهان در ایام نوروز
به گزارش گروه فضای مجازی ، در زمان هخامنشیان، شاه، نوروز را در تخت جمشید برپا میداشت. یکی از رسمهایی که شاهان در نوروز برگزار میکردند، این بود که شاه جشن نوروز را افتتاح میکرد و به مردمان اعلام میداشت که وی آنان را بار خواهد داد و به آنان نیکی خواهد کرد.
دومین روز، بلند پایهترین افراد را بار میداد، یعنی دهقانان و اعضای خاندانهای بزرگ (اشراف بلند پایهی موروثی، ویسپوهران). سومین روز، سپاهیان سواره و بلندپایهترین موبدان را بار میداد. چهارمین روز، خانوادهی خود و نزدیکان خویشان و درباریان را بار میداد و پنجمین روز، فرزندان و کارگزاران خود را بار میداد.
بدین ترتیب به هر کدام رتبه و اکرامی را که شایستهٔ آن بود ارزانی میداشت. همزمان با فرارسیدن روز ششم، شاه که وظایف خود را نسبت به آنان انجام دادهبود، نوروز را برای خود و در خلوت جشن میگرفت.
در دو جشن بزرگ نوروز و مهرگان تظلم و دادخواهی و بار عام شاه و رسوم اهدای پیش کشها بسیار اهمیت داشت و با تشریفات فراوان اجرا میشد. در نوروز رسمی در دربار جاری بود که اربابان نقش بندگان را برعهده میگرفتند و برعکس.
رسم ملکان عجم چنان بودهاست که روز نوروز و مهرگان پادشاه اجازهٔ دیدار عامهٔ مردم را میدادهاست و هیچ کس را مانعی از دیدار با شاه نبودهاست. هر کس قصهٔ خویش نوشته و شکایت خود را آماده میکرد و شاه نامهها و شکایات مردم را یک به یک، بررسی میکرد.