خروج نیروهای خارجی از "افغانستان" امنیت را به منطقه باز میگرداند
به گزارش گروه بین الملل ، ژنرال شهنواز تنی وزیر دفاع در دولت دکتر «نجیب الله» و از مهرههای اصلی حزب دموکراتیک خلق افغانستان است که اعضای بلند پایه طالبان جنگ با حکومتی که وی وزیر دفاع آن بود را جز افتخارات خود میدانند، تنی این بار با رویکردی متفاوت از صلح با طالبان دفاع کرد و خاطر نشان ساخت که شیوه دولت داری طالبان را نباید در روند تحکیم صلح افغانستان مد نظر گرفت.
این ژنرال افغان در مورد نگرانی از تکرار عملکرد طالبان در صورت برقراری صلح و مشارکت در دولت آینده افغانستان اظهار داشت که طالبان تنها مقصر جنگ و ویرانیهای افغانستان نیستند بلکه تمام دولتها و جناحهای درگیر در جنگ به نوبه خود قصور اشتباه کردهاند.
تنی در این ارتباط تصریح کرد: در نتیجه ناهماهنگیها طی ۴۵ سال گذشته همه گروهها، جریانهای سیاسی و حاکمان افغانستان، برخی کم و برخی زیاد، اعمال ناشایستی را علیه مردم بی دفاع مرتکب شدهاند و طالبان نیز از این قاعده مستثنی نیستند.
تنی معتقد است که اگر قرار باشد شیوه دولت داری طالبان دلیل بر تداوم جنگ کنونی در افغانستان باشد پس باید با تمام جناحهایی که در طی چندین دهه جنگ در افغانستان مرتکب جنایت شدهاند؛ همانند طالبان برخورد کرد.
به گفته این نظامی کهنه کار افغانستان؛ جنگ در این کشور طولانی شده و به جز آتش بس راه دیگری وجود ندارد، همه مردم افغانستان چه آنهایی که در خارج هستند و چه آنهایی که در داخل این کشور حضور دارند خواهان صلح هستند و جنگ را راه حل نمیدانند و به بیان وی اگر تعداد اندکی هم هستند که مخالفت میکنند، حتماً منافع خود را در خطر میبینند.
به بیان تنی؛ تحکیم صلح علاوه بر اینکه به نفع مردم افغانستان هست، به نفع کشورهای منطقه و حتی فرا منطقهای و جهان نیز هست؛ صلح باعث میشود که مردم افغانستان در صلح و دوستی و برادری با کشورهای جهان زندگی و همکاری کنند.
شهنواز تنی گفت که اگر با دقت به تاریخ چند دهه اخیر افغانستان نگاهی بیندازیم و اگر تجربههای تلخ زندگی افغانها را مطالعه کنیم، میبینیم که در نتیجه ناهماهنگی و تفرقه، جنگ و ویرانی علیه مردم افغانستان تحمیل شده است.
وزیر دفاع پیشین افغانستان گفت: امکان دارد که طالبان اشتباهات زیادی را انجام داده باشند که به گمان خیلیها جبران ناپذیر و غیرقابلبخشش است، اما آیا جنگ راه حل است؟
وی در ادامه گفت: اگر ما صلح میخواهیم باید بدانیم که لازمه صلح تحمل، پذیرفتن یکدیگر و به فراموشی سپردن و دیگر مسائل تلخ است، پایان امروز جنگ بهتر از فردای آن است، چرا که هر روز جنگ خرابیها و کشتار زیادی را به وجود میآورد.
شهنواز تنی تأکید کرد: ما ناچار هستیم تا بپذیریم که طالبان جز ملت افغانستان هستند و حق دارند که در کشور خود مانند سایر جریانهای دیگر که اعمال خوب و بد داشتند زندگی کنند.
به گفته وزیر جنگ سابق افغانستان؛ تاریخ شاهد است که همه کشورهای خارجی که به افغانستان لشکر کشیدهاند نتیجه نگرفته و شکست خوردهاند، و به همین دلیل است که عنوان میشود که آمدن این کشورها اشتباه بوده است.
تنی بیان داشت: شاید وجود نیروهای خارجی در افغانستان برخی فواید را داشته، اما زیان حضور این نیروها بیشتر از فواید آن بوده است، تجربه هم نشان داده که وجود خارجیها صلح، امنیت و نظم را به وجود نمیآورد، چرا که حضور نیروهای خارجی با اذهان مردم افغانستان سازگار نیست.
ژنرال تنی معتقد است که خروج نیروهای خارجی از افغانستان، امنیت را در منطقه نیز به وجود خواهد آورد، چرا که پس از خروج این نیروها از افغانستان، جناحهای درگیر در افغانستان آتشبس میکنند و کشورهای منطقه و همسایه افغانستان نیازی به حضور نظامی در افغانستان نمیبینند.
تنی در ادامه این موضع گفت: نظم و ثبات در افغانستان نه تنها به نفع مردم افغانستان، بلکه به نفع کشورهای همسایه نیز هست، جنگ در افغانستان تأثیر مستقیم بر کشورهای همسایه دارد، چرا که اگر بی نظمی باشد به صورت مستقیم بر کشورهای منطقه تأثیر منفی خواهد گذاشت.
ژنرال شهنواز تنی در ادامه یادآور شد: خارجیها میتوانند به افغانستان کمک کنند، اما به نظر من بهتر خواهد بود که مردم افغانستان خودشان از کشور خود محافظت کنند و از سوی دیگر وقتی که کشورهای عضو ناتو نیروهای خود را خارج میکنند؛ ضرورتی نیست که دیگر کشورهایی که در منطقه حضور دارند، نیروهای خود را وارد کنند.
ژنرال تنی در آخر گفتگوی خود از مردم افغانستان خواست تا با یکدیگر متحد شوند و یک رهبر خوب برای خود انتخابات کنند، از گذشتهها درس بگیرند و از منافع شخصی خود به نفع منافع ملی بگذرند.