خروج آمریکا و روسیه از پیمان منع موشکهای هستهای میان برد؛ جنگ سرد دیگری در راه است؟
به گزارش گروه بینالملل ، ماه اکتبر سال گذشته رئیس جمهور آمریکا روسیه را متهم به نقض پیمان منع موشکهای هستهای میانبرد و کوتاه برد میان مسکو واشنگتن کرد و با تکرار این اتهامات طی ماههای بعد، در نهایت ماه فوریه سال جاری از این پیمان خارج شد.
پیمان منع موشکهای هستهای میانبرد و کوتاهبرد
پیمان منع موشکهای هستهای میانبرد سال ۱۹۸۷ میان آمریکا و روسیه به امضا رسیده است.
براساس این پیمان تولید و استفاده از موشکهای هستهای با برد ۵۰۰ تا ۵۵۰۰ کیلومتر ممنوع است. البته این پیمان موشکهای دریایی را پوشش نمیدهد.
اتهام ترامپ و ناتو علیه مسکو
ماه اکتبر سال گذشته ترامپ روسیه را متهم به نقض پیمان موشکی کرد و در پی این ادعای ترامپ، ناتو نیز اتهام نقض پیمان موشکی از سوی روسیه را اعلام کرد.
ماه دسامبر سال گذشته ناتو به طور رسمی روسیه را به نقض پیمان منع استفاده از موشکهای هستهای میانبرد موسوم به «آیاناف (INF)» که در سال ۱۹۸۷ میان مسکو و واشنگتن امضا شد، متهم کرد.
بیشتر بخوانید: مسکو واشنگتن را به استقرار موشکهای دوربرد تهدید کرد
وزیران خارجه ناتو با صدور بیانیهای اعلام کردند: همپیمانان ناتو به این نتیجه رسیدهاند که روسیه در حال توسعه و آزمایش یک سامانه موشکی به نام ۹M۷۲۹ است که نقض این پیمان محسوب میشود و خطرات قابل ملاحظهای برای امنیت منطقه یوروآتلانتیک ایجاد کرده است.
بیانیه دبیر کل ناتو
ماه ژانویه «ینس استولتنبرگ»، دبیرکل ناتو اعلام کرد که این سازمان پیمان منع تولید موشک را با توجه به اینکه خروج از آن امنیت ملی را تهدید میکند، بررسی کرده است.
وی با اشاره به اینکه هیچ پیشرفتی درباره پیمان موشکی به دست نیامده اظهار داشت که روسیه آمادگی خود را برای بازنگری این پیمان ابراز نداشته است.
دبیرکل ناتو با بیان اینکه موشکهای روسیه مخالف با پیمان منع تولید و نگهداری موشکهای میان برد و کوتاه برد است افزود که خروج آمریکا از این پیمان ۶ ماه به طول میانجامد.
مهلت ۶۰ روزه برای روسیه از سوی آمریکا
آمریکا از روز ۴ دسامبر (۱۴ آذر) به روسیه یک اولتیماتوم ۶۰ روزه برای پایان بخشیدن به آنچه نقض این پیمان نامیده شده، داد.
همچنین واشنگتن تهدید کرد در صورتی که روسیه به آیاناف عمل نکند آمریکا ظرف مدت ۶ ماه از آن خارج خواهد شد.
خروج آمریکا از پیمان موشکی
دونالد ترامپ در بیانیهای که روز جمعه ۱۲ بهمن منتشر شد خروج آمریکا از پیمان منع موشکهای هستهای میانبرد و کوتاهبرد را اعلام و در این زمینه تصریح کرد: آمریکا فردا (شنبه ۱۳ بهمن) تعهدات خود در چهارچوب پیمان INF را به حال تعلیق درآورده و روند خروج از آن را آغاز میکند.
وی افزود: این روند تا شش ماه به طول خواهد انجامید، مگر آن که روسیه با نابود کردن همه موشکها، پرتابگرها و تجهیزاتی که نقض کننده متن پیمان هستند، به تعهدات خود عمل کند.
واکنش روسیه
رئیس جمهور روسیه بلافاصله در واکنش به خروج آمریکا از معاهده منع موشکهای هستهای میان برد و کوتاه برد، تعلیق این معاهده از سوی مسکو را رسما اعلام کرد.
پوتین روز ۲ فوریه طی سخنانی گفت که مسکو حضور در معاهده منع موشکهای هستهای کوتاه و میان برد را تعلیق میکند.
بیشتر بخوانید: روسیه موشک قاره پیما یارس را با موفقیت آزمایش کرد
وی ضمن تاکید بر لزوم بررسی تسلیحات آمریکا، خبر لغو معاهده منع موشکهای هستهای میان برد و کوتاه برد موسوم به INF را از سوی مسکو اعلام کرد.
روسیه ظرف ۶ ماه از پیمان موشکی خارج میشود
«سرگئی لاوروف»، وزیر خارجه روسیه روز ۶ فوریه اعلام کرد که کشورش ظرف مدت ۶ ماه از پیمان منع توسعه موشکهای هستهای میان برد خارج خواهد شد.
وی این اقدام روسیه را واکنشی به خروج آمریکا از پیمان موشکی خوانده است.
اقدام مسکو برای توسعه ۲ موشک جدید
«سرگئی شویگو»، وزیر دفاع روسیه نیز در پی خروج روسیه از پیمان موشکی از ساخت موشک جدیدی پیش از سال ۲۰۲۱ در واکنش به خصومت رو به رشد مسکو و واشنگتن خبر داد.
سرگئی شویگو ضمن اعلام وعده توسعه سریع صنایع دفاعی کشور، از ساخت ۲ موشک کروز و مافوق صوت جدید زمینی خبر داد.
وی گفت: این دو نوع جدید موشک تا پیش از سال ۲۰۲۱ و در واکنش به برنامه خروج واشنگتن از معاهده منع موشکهای میان برد هستهای ساخته خواهند شد.
آمریکا از ۲ سال پیش تولید موشکهای ممنوعه را آغاز کرده بود
روز ۲ فوریه وزارت دفاع روسیه در بیانیهای از نقض پیمان موشکهای میان برد هستهای از سوی واشنگتن از ۲ سال پیش خبر داد.
در بیانیه وزارت دفاع روسیه آمده است: "واشنگتن ۲ سال پیش از اعلام اتهامهای بی اساس مبنی بر نقض پیمان منع موشکهای هستهای میانبرد توسط روسیه، نه تنها برای ساخت موشکهای ممنوعه متوسط و کوتاه برد تصمیم گرفت بلکه تدارکات ساخت این موشکها را هم آغاز کردند. "
براساس بیانیه وزارت دفاع روسیه، واشنگتن از ژوئن ۲۰۱۷ شرکت تسلیحاتی «ریتون» در شهر «توسکان» ایالت «آریزونا» برنامه گسترش و نوسازی توانمندیهای ساخت موشکهای کوتاه و میان برد را آغاز کرد. این موشک ها، موشکهایی هستند که پیمان منع موشکهای هستهای میانبرد آنها را منع کرده است.