حال و هوای چهارشنبه سوری در کردستان

19:02 - 28 اسفند 1397
کد خبر: ۴۹۸۶۴۷
واژه چهارشنبه سوری متشکل از "چهارشنبه" که پنجمین روز هفته است و "سور" که در گویش کردی به معنی سرخ و آتشین است.

عید//// چهارشنبه سوری در کردستانبه گزارش گروه فضای مجازی ، واژه چهارشنبه سوری متشکل از "چهارشنبه" که پنجمین روز هفته است و "سور" که در گویش کردی به معنی سرخ و آتشین است. در بیجار دو چهارشنبه آخر سال و در قروه سه چهارشنبه را گرامی می‌دارند. این مراسم نه تنها در ایران بلکه در کردستان عراق و کردستان ترکیه نیز برگزار می‌شود، زیرا برخی از آن مناطق دارای نژاد ایرانی هستند که بی لیاقتی حکام زمان خود باعث جدایی آنان از ایران شده است.

در سنندج پس از افروختن آتش یک جارو را داخل کوزه سفالی آتش می‌زنند و مقداری اسپند در آن می‌ریزند و کوزه و جارو را از خانه بیرون می‌گذارند. کسی که این کار را می‌کند نباید به پشت سر نگاه بیندازد. عده‌ای از مردان آنجا اخگر‌هایی از آتش را از روزنه‌های راهرو و اتاق به داخل می‌اندازند و براین باور هستند که اینکار مایه‌ی تحکیم بنیان خانواده و در ایجاد مهرو دوستی بسیار موثر است.

در بیجار عروسکی از پارچه‌ی رنگی ساخته و از خانه بیرون می‌برند. این عروسک را بلاگردان خانواده در سال جدید می‌دانند. در کرمانشاه به هنگام پرش از روی آتش می‌گویند: زردی من برای تو، سرخی تو برای من.

مردم کردستان مخصوصاً روستائیان، دسته جمعی به صحرا و کنار چشمه سار‌ها می‌روند و پس از مدتی که به شادی و پایکوبی و کشتی گرفتن گذراندند، هنگام مراجعت به خانه، هر کسی مقداری سنگریزه جمع می‌کند و بدون آنکه به پشت سرخود نگاه کند، سنگریزه را از روی شانه به عقب پرتاب می‌کند و بدین ترتیب بلا و آفت را از خود دور می‌سازد.

از دیگر مراسم این شب، شال اندازی است که عده‌ای از جوانان بالای پشت بام خانه‌ها و کنار در‌ها و پنجره‌های همسایگان و ثروتمندان می‌روند و ضمن خواندن سرود و تصنیف، از دریچه‌ای، شال را آویزان می‌کنند. اهل خانه هدیه‌ای را به شال می‌بندند که معمولاً سکه، تخم مرغ، شاخه نبات، کله قند، جوراب یا نخودچی و کشمش است.

 

بیشتر بخوانید:

 



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *