طرح شناسنامه دار شدن زعفران به کجا رسید؟
به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد ، ایران به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان زعفران در جهان مطرح است و سالانه میزان قابل توجهی ازاین محصول را به کشورهای مختلف جهان صادر میکند.
با وجود اهمیت بالای تولید این محصول در کشور و ارز آوری آن بیش از پیش باید به دنبال راههای افزایش تولید این محصول در استانهای مختلف کشور بود و از آنجایی که مقدار مصرف آب برای تولید زعفران ناچیز است میتوان در اغلب نقاط کشور برای تولید آن اقدام کرد.
در سالهای اخیر در کنار استان خراسان، کشاورزان استانهای دیگر کشور به دلیل سود قابل قبول این محصول دست به کشت آن زده اند وتولید این محصول را برای انرار معاش خود گسترش داده اند.
لازم به ذکر است که هر کیلو زعفران در داخل کشور بین ۶ تا ۱۱ میلیون تومان با توجه به کیفیت به فروش میرسد که این رقم میتواند بسیاری از کشاورزان را به سوی کشت طلای سرخ تشویق کند.
در این بین خطرهای بسیاری تولید و صادرات این محصول را تهدید میکند به طوری که به دلیل سهولت قاچاق زعفران اغلب سودجویان برای کسب سود بیشتر تلاش میکنند به صور چمدانی این محصول را به کشورهای اطراف برده و بدون هیچ برند و شناسنامهای برای فروش آن اقدام کند.
این امر میتواند تهدید بزرگی برای خدشه دار کردن نام زعفران ایرانی محسوب شود به طوریکه کشورهای اطراف با صادرات مجدد این محصول و ثبت محصول با کیفیت ایرانی به نام و برند خودشان، دست ایران را برای یافتن بازارهای هدف کوتاه خواهند کرد.
در سالهای اخیر بحث شناسنامه دار شدن زعفران خبر خوشی برای از بین بردن تهدیدهای تولید این محصول بوده، اما با جود تاکیدات بسیار و فواید این طرح هنوز شناسنامه دار شدن طلای سرخ به مرحله اجرا نرسیده است.
در همین راستا علی حسینی عضو شورای ملی زعفران با اشاره به تعلل در اجرایی شدن طرح شناسنامه دار شدن زعفران گفت: شناسنامه دار شدن زعفران در به حداقل رسیدن سوء استفاده و تخلف نقش مهمی دارد و از طرفی نفع تولیدکننده، مصرف کننده و صادرکننده را در برخواهد داشت، اما هنوز برای این طرح تصمیم جدی گرفته نشده است.
وی معتقد است اجرایی شدن این طرح نیاز به زیرساختهای پیچیده ندارد و برای اجرا شدن این طرح برنامههای نرم افزاری و سخت افزاری سادهای نیاز است به طوریکه فرمت آن در شورای ملی زعفران تهیه و در ۱۰۰ روستا نیز به صورت پایلوت اجرا و نتیجه آن مورد قبول بوده است.
عضو شورای ملی زعفران میگوید: با اجرا شدن طرح شناسنامه دار شدن زعفران میتوان به طور دقیق سطح زیر کشت، میزان تولید و رقم تولید در آینده را پیش بینی و در این خصوص برنامه ریزی کرد.
با این تفاسیر شناسنامه دار شدن زعفران میتواند گام موثری برای جلوگیری از سواستفادههای احتمالی در بازار زعفران محسوب شود و در شرایط فعلی مانعی برای جلوگیری از قاچاق این محصول به کشورهای مرزی شود.