الگوی غذایی مردان مطلوب نیست
به گزارش گروه جامعه زهرا عبداللهی در نشست خبری که به مناسبت هفته سلامت مردان برگزار شد، درخصوص نقش تغذیه صحیح در ارتقای سلامت مردان جامعه، عنوان کرد: چنانچه یکی از مهمترین علل مرگ و میر در کشور، بیماریهای غیر واگیر باشد، الگوهای تغذیهای یکی از اصلیترین ریسک فاکتورهای ابتلا به بیماریهای غیر واگیر محسوب میشود.
وی افزود: در بحث سلامت مردان نیز یکی از اجزای بسیار مهم، بحث تغذیه است. در حال حاضر در کشور مهمترین علت مرگ و میر بیماریهای غیر واگیر مانند دیابت، بیماریهای قلبی عروقی و سرطانها هستند و باید بدانیم که یکی از ریسک فاکتورهای این بیماریها تغذیه و الگوی غذایی نامناسب است که در کنار فعالیت بدنی کم، دو عامل اصلی محسوب میشوند که باعث شیوع فزاینده بیماریهای غیرواگیر شده اند.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با بیان اینکه الگوی غذایی مردان مطلوب نیست، گفت: برای مثال، مردان در روز ۱۰ گرم نمک مصرف میکنند، در حالی که طبق توصیه سازمان بهداشت جهانی، باید کمتر از پنج گرم در روز نمک مصرف کرد. این موضوع میتواند در مردان منجر به فشار خون و یا بیماریهای قلبی و عروقی، پوکی استخوان و سرطان معده شود.
وی عنوان کرد: در حوزه پیشگیری از بیماریهای غیر واگیر، مصرف پنج واحد میوه و سبزی در روز توصیه شده است، اما مطالعات ما نشان میدهد که در این زمینه هم، الگوی غذایی مردان مناسب نیست و ۱۷ درصد مردان ۱۸ سال به بالا حداقل دو بار در روز میوه و ۴۰ درصد مردان سه واحد در روز سبزی مصرف میکنند. همچنین اطلاعات موجود ما نشان میدهد که ۷۵ درصد مردان ۱۸ سال به بالا اضافه وزن و چاقی دارند، در این زمینه الگوی غذایی نامناسب یک عامل بسیار مهم محسوب میشود.
عبداللهی با بیان اینکه حدود ۴۰ درصد مردان تحرک بدنی کافی دارند، تصریح کرد: طبق بررسیهای ما ۴۰ درصد مردان ۴۵ سال به بالا مبتلا به فشار خون و کلسترول بالا هستند که یکی از علل مهم آن تغذیه نامناسب است. همچنین ۲۲ درصد پسران بین هفت تا ۱۸ ساله نیز اضافه وزن دارند و حدود ۲۰ درصدشان نیز دچار چاقی شکمی هستند که طبعا مصرف بی رویه فست فود، مواد قندی و عدم تحرک علت این مشکلات است.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت با بیان اینکه حدود ۵۹ درصد مردان ۴۵ تا ۶۰ ساله دچار کمبود ویتامین D. هستند، خاطرنشان کرد: ۵۸ درصد مردان ۱۴ تا ۲۰ ساله با کمبود ویتامین D. مواجه هستند. باید توجه کرد که کمبود ویتامین D. خطر پوکی استخوان را افزایش داده و عدم کمبود آن نقش مهمی در پیشگیری از بیماریهای غیر واگیر دارد.
وی تاکید کرد: در حال حاضر از طریق شبکههای بهداشتی درمانی کشور و در قالب طرح تحول سلامت خدمات و مراقبتهای تغذیهای وسیعی تدوین شده و از طریق خانههای بهداشت و پایگاههای سلامت برای مردان ارائه میشود. یکی از اقدامات وزارت بهداشت، به کارگیری ۱۲۰۰ کارشناس تغذیه در این مراکز است که تمام مردانی را که مراجعه میکنند از نظر الگوی غذایی و نمایه توده بدنی ارزیابی کرده و مردانی را که دچار دیابت، چربی خون و سایر ریسک فاکتورها هستند، به پزشک یا کارشناس تغذیه ارجاع میدهند.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت تاکید کرد: یکی از اقدامات وزارت بهداشت بحث مکمل یاری با ویتامین D. است که در حال حاضر در تمام دبیرستانهای پسرانه انجام میشود که براساس آن، ماهانه یک مکمل ویتامین D. ۵۰ هزار واحدی به پسران دبیرستانی ارائه میشود.