عکسبرداری و فیلمبرداری از بیماران مجاز است؟ / فاجعهای به نام لنزهای زیبایی/ افزایش چهار برابری مرگ ناشی از مواد افیونی در آمریکا /شناسایی داروی جدید به تعویق انداختن روند پیری/ ۱۷ کشور مصرفکننده داروهای زیستی ایرانی هستند/ پیشگیری از سرطان روده با برخی سبزیجات
به گزارش خبرنگار گروه فضای مجازی ، عکسبرداری و فیلمبرداری از بیماران مجاز است؟، فاجعهای به نام لنزهای زیبایی، افزایش چهار برابری مرگ ناشی از مواد افیونی در آمریکا، شناسایی داروی جدید به تعویق انداختن روند پیری، ۱۷ کشور مصرفکننده داروهای زیستی ایرانی هستند، پیشگیری از سرطان روده با برخی سبزیجات، تشخیص نوعی باکتری در شیرخشک، مصرف سنگ نمک و نمک دریا؛ ممنوع، صادرات تجهیزات پزشکی ایران به ۴۰ کشور دنیا، شرایط خصوصی سازی آموزش پزشکی فراهم نیست، خدمات سلامت به مردان در شبکه بهداشتی افزایش مییابد و اجرای فرآیند بررسی الکترونیک اسناد بیمهای در بیمارستان هاى دانشگاه علوم پزشکى شهید بهشتی گزیدهای از اخبار بسته سلامت امروز ۴ اسفند است که در ادامه میخوانید:
• عکسبرداری و فیلمبرداری از بیماران مجاز است؟
آیا عکسبرداری و فیلمبرداری از بیماران مجاز است، انتشار اطلاعات بیماران در رسانههای عمومی چه قوانینی دارد، آیا میتوان از نمونههای مربوط به بدن بیماران برای آموزش و پژوهش استفاده کرد؟ و ... سوالاتی که سازمان نظام پزشکی کشور در فصل هشتم آییننامه اخلاق حرفهای به آنها پاسخ داده و قوانین مربوط به این موارد را شرح داده است. بر اساس ماده ۸۵ آییننامه اخلاق حرفهای سازمان نظام پزشکی کشور، ارتباط شاغلان حِرَف پزشکی و وابسته سازمان با رسانهها، به هر شکل اعم از مصاحبه خبری، برنامههای تلویزیونی و ارائه هر نوع اطلاعات به رسانهها تنها در صورتی موجه است که به هیچ وجه دربردارنده نقض حریم خصوصی بیماران نباشد، به فاش شدن اطلاعات پرونده سلامت آنها منجر نشود و در عین حال اعتماد عمومی را به حرفه و شاغلان حِرَف پزشکی و وابسته مخدوش نکند. همچنین طبق ماده ۸۶ این آییننامه، شاغلان حِرَف پزشکی و وابسته مکلفند در اظهارنظرهای رسانهای خود درباره بیمارانی که از چهرههای شناخته شده در جامعه به شمار میروند، به گونهای برخورد کنند که ضمن احترام به حریم خصوصی آنها، موجب آزردگی خانواده و نزدیکان بیمار نشوند و باعث فاش شدن ناموجه اطلاعات سلامت افراد یادشده نیز نشوند.
- فاجعهای به نام لنزهای زیبایی
عضو هیات مدیره انجمن چشم پزشکی ایران، نسبت به رقم خوردن فاجعهای به نام «لنزهای زیبایی»، هشدار داد. علی صادقی طاری به تبعات و عوارض استفاده ناآگاهانه از لنزهای چشمی اشاره کرد و گفت: متاسفانه استفاده از لنزهای چشمی بدون تجویز چشم پزشک، در حد فاجعه است. به گزارش مهر، او با اشاره به این مطلب که لنز چشمی به عنوان وسیلهای شناخته میشود که کاربرد پزشکی دارد، افزود: ممکن است در موارد خاص برای زیبایی از لنز استفاده شود که در این صورت نیز، میبایست با چشم پزشک مشورت شود.
• افزایش چهار برابری مرگ ناشی از مواد افیونی در آمریکا
مطالعه جدید نشان میدهد مرگ ناشی از سوءمصرف مواد افیونی در آمریکا در طول دو دهه گذشته چهار برابر افزایش یافته و به سرعت در ایالات شرقی این کشور در حال گسترش است. طبق نتایج یک مطالعه جدید، شمار مرگهای افیونی ناشی از مصرف مواد مخدر مصنوعی نظیر فنتانیل، از مرگ ناشی از مصرف هروئین پیشی گرفته است. محققان دانشگاههای استنفورد، هاروارد و تورنتو، بحران مواد افیونی را در سه مرحله بررسی کردند. اولین موج مربوط به مرگهای مرتبط با مواد افیونی از دهه ۱۹۹۰ تا حدود سال ۲۰۱۰ بود که با مصرف مُسکنهای تجویزی مرتبط بود؛ دومین مرحله از سال ۲۰۱۰ شروع شد که با مرگهای ناشی از مصرف هروئین مرتبط بود؛ و موجب سوم از سال ۲۰۱۳ آغاز میشد که با افزایش سریع مرگهای مرتبط با مواد مخدر صنعتی و مصنوعی نظیر ترامادول و فنتانیل مرتبط بود. طبق اعلام این گزارش، آمریکاییهای آفریقایی تبار شاهد بیشترین میزان افزایش مرگ ناشی از اووردوز مواد افیونی از سال ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۷، با میزان ۲۶ درصد، بودند.
• شناسایی داروی جدید به تعویق انداختن روند پیری
محققان موفق به شناسایی پروتئینی موسوم به Nicotinamide N-methyltransferase) NNMT) در سلولهای بنیادی عضلانی شدند که به نظر میرسد، مسئول اختلال عملکرد مرتبط با افزایش سن است. محققان دانشگاه تگزاس داروی جدیدی را شناسایی کرده اند که میتواند با کاهش حجم، مقاومت و عملکرد عضلانی، روند پیری را به تاخیر اندازد. با افزایش سن و آغاز روند پیری، بدن توانایی ترمیم و بازسازی عضلات اسکلتی در حل تخریب را به تدریج از دست میدهد. همین مسئله به شدت موجب محدودشدن توانایی افراد مسن در داشتن تحرک کامل و زندگی مستقل میشود. محققان دارویی موسوم به "بازدارنده NNMT" (NNMTi) را تولید کرده اند که در زمان مصرف برای موشهای پیر توانست موجب محدودشدن تاثیر NNMT و همچنین افزایش اندازه، قدرت و حالت متابولیکی عضلات در حیوان شود.
• ۱۷ کشور مصرفکننده داروهای زیستی ایرانی هستند
دبیر ستاد توسعه زیستفناوری معاونت علمیوفناوری ریاستجمهوری درباره وضعیت داروهای زیستی تولید شده در کشور، گفت: وضعیت ایران در این حوزه بسیار مناسب است و در حال حاضر داروهای تولید شده در کشور به ۱۷ کشور دنیا صادر میشود. مصطفی قانعی اظهار کرد: یکی از افتخارات و پیشرفتهای ایران در حوزه علمی، تربیت نسلی زیست فناور است که این متخصصان جوان توانسته اند خلأ موجود در کشور در زمینه تولید محصولات زیستی را پر کنند. یکی از این بخشهای قابل توجه، تولید داروهای زیستی است که رشد ایران در این حوزه بسیار شتاب گرفته است. به گزارش ایسنا، او رشد علمی کشور در حوزه داروهای زیستی را قابل توجه توصیف کرد و گفت: کسی تصور نمیکرد ایرانی که روزی یک کشور واردکننده داروهای زیستی بود، به یک صادرکننده تبدیل شود و داروهای تولیدی در داخل، به ۱۷ کشور صادر شود.
• پیشگیری از سرطان روده با برخی سبزیجات
نتایج یک مطالعه در چین نشان داده است که مصرف برخی از انواع سبزیجات، خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را کاهش میدهد. در این بررسی آمده است: مصرف برخی انواع سبزیجات از قبیل: سیر، پیاز و تره فرنگی میتواند خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را کاهش دهد. طبق اعلام سازمان جهانی بهداشت (WHO)، سرطان روده بزرگ یکی از شایعترین انواع سرطان در جهان است که در سال ۲۰۱۸ به مرگ ۸۶۲ هزار نفر منجر شده است. متخصصان چینی بر اساس مشاهدات خود دریافتند افرادی که از مقدار قابل توجهی از این گونه سبزیجات مصرف میکنند نسبت به دیگران ۷۹ درصد کمتر در معرض ابتلا به این نوع سرطان هستند.
تشخیص نوعی باکتری در شیرخشک
محققان دانشگاه صنعتی اصفهان با حمایت یکی از شرکتهای تولیدکننده شیر خشک به ساخت آزمایشگاهی نانوحسگرهایی دست یافتند که به گفته آنها این سنسور قادر است در مدت ۲۵ دقیقه نوعی باکتری در شیر خشک نوزاد را تشخیص دهد. زهرا ایزدی، دانشآموخته مقطع دکتری دانشگاه صنعتی اصفهان زمانبر بودن روشهای رایج تشخیص سلامت شیر خشک را یکی از چالشهای حوزه سلامت نوزادان نام برد و گفت: کشت میکروبی، شناسایی مورفولوژیکی و بیوشیمیایی از جمله روشهای رایج شناسایی آلودگی میکروبی در مواد غذایی هستند که این روشها وقتگیر (در حدود ۲ تا ۷ روز) و هزینهبر هستند و نیاز به آمادهسازی نمونه دارند.
• مصرف سنگ نمک و نمک دریا؛ ممنوع
رئیس دفتر تحقیقاتی ریزمغذیها در پژوهشکده غدد درونریز و متابولیسم با بیان نتایج پایش برنامه کشوری پیشگیری و کنترل اختلالات ناشی از کمبود ید از سال ۱۳۶۸ تا ۱۳۹۳، از انجام ششمین پایش ملی اختلالات ناشی از کمبود ید در سال آینده خبر داد و تأکید کرد: نمک یددار تصفیه شده بهترین نمک برای همه افراد است. این در حالی است که تبلیغات برای مصرف سنگ نمک یا نمک دریا، سودجویانه است و اختلالات ناشی از کمبود ید را به جامعه برمیگرداند. حسین دلشاد "ید" را یکی از عناصر شیمیایی در پوسته زمین معرفی کرد و گفت: این ماده بر اثر جاری شدن باران یا ریزش سیلاب، از پوسته زمین شسته شده و به آب دریاها و اقیانوسها راه پیدا میکند.
• صادرات تجهیزات پزشکی ایران به ۴۰ کشور دنیا
رضا کمپانی، نایب رییس و دبیر اتحادیه صادرکنندگان تجهیزات پزشکی با اشاره به صادرات تجهیزات پزشکی ایران به ۴۰ کشور دنیا، به میزان، گفت: سال گذشته ۲۴ میلیون دلار به صورت رسمی صادرات از گمرک داشتیم که این میزان معادل ۶۸۰ تن صادرات تجهیزات پزشکی بود.
• شرایط خصوصی سازی آموزش پزشکی فراهم نیست
سعید نمکی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به ایرنا، گفت: خصوصی سازی آموزش پزشکی امکان پذیر نیست، اما حتی اگر ممکن هم باشد، در حال حاضر شرایط این کار فراهم نیست.
• خدمات سلامت به مردان در شبکه بهداشتی افزایش مییابد
مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت گفت: مردان به طور کلی کمتر از زنان به مراکز بهداشتی و درمانی مراجعه میکنند و اغلب زمانی نزد پزشک میآیند که عوارض بیماری آشکار شده است به همین علت خدمات سلامت به مردان در شبکه بهداشتی کشور افزایش مییابد. سید حامد برکاتی درباره سلامت مردان افزود: در تعریف بستههای خدمات سلامت برای مردان باید به این موضوع توجه کنیم که مردان کمتر برای دریافت خدمات مراجعه میکنند و باید شرایط را به شکلی فراهم کنیم که خدمات سلامت به میزان کافی به مردان ارائه شود. او ادامه داد: حدود ۱۳ سال است که به طور خاص و با اولویت بیشتر به موضوع سلامت مردان پرداخته ایم. هرچند وظیفه وزارت بهداشت این است که به سلامت آحاد افراد جامعه از جمله زن و مرد و کودک و میانسال و سالمند توجه کند، اما تلاش کردیم به صورت ویژه به سلامت مردان توجه داشته باشیم.
• خدمات بیماران اوتیسم در سند ملی سلامت ثبت شد
فاطمه هاشمی، رئیس بنیاد امور بیماریهای خاص گفت: بنیاد بیمارهای خاص بیماری اوتیسم و خدمات مورد نیاز این بیماران را در سند ملی سلامت مطرح کرد و امیدواریم سال آینده نهایی شود.
• اجرای فرآیند بررسی الکترونیک اسناد بیمهای در بیمارستان هاى دانشگاه علوم پزشکى شهید بهشتی
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی برای اجرای فرآیند بررسى الکترونیک اسناد بیمهای در بیمارستان هاى این دانشگاه اعلام آمادگی کرد. به گزارش میزان، محمد آقاجانی با اشاره به آمادگی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی برای اجرای فرآیند الکترونیکی شدن اسناد به صورت کاملا الکترونیک در بیمارستان هاى این دانشگاه اظهار کرد:به منظور ارتقای بهره وری و کاهش هزینهها کارگروه مدیریت بهره وری از مهر ماه سال ٩٦ به همراه ٦ کمیته متناظر در بیمارستانها فعالیت خود را آغاز کرد که در اولین نسخه سامانه بهبود بهره وری در دی ماه ٩٦ راه اندازی و در نهایت در تیر ماه ٩٧ به سامانه جامعی تحت عنوان سامانه مدیریت هوشمند بیمارستانی تبدیل شد. نسخه دوم این سامانه در شهریور و نسخه سوم در آذر ٩٧ راه اندازی شد.
: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانههای داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانهای منتشر میشود.