با خانه مقدم آشنا شوید
به گزارش گروه فضای مجازی ، امروز میخواهیم با خانه مقدم آشنا شویم، خانهای که خیلیها آن را ارزشمندترین خانه جهان میدانند؛ اسمی که قطعا برای خانهای که در بندبند وجودیش تکهای تاریخ جای دارد.
موزه مقدم محل زندگی خاندان احتسابالملک، یکی از درباریان صاحب منصب سلسله قاجار بوده است.
این خانه پس از محمدتقی خان احتسابالملک به فرزندش دکتر محسن مقدم، استاد باستانشناس دانشگاه تهران و همسر فرانسویاش سلما رسید و این زوج با ذوق و علاقهای بینظیر به کار جمعآوری آثار تاریخی از سراسر ایرانزمین پرداختند و از آنها در معماری و تزیین خانه خود استفاده کردند.
در سال ۱۳۵۱ استاد مقدم خانه پدری خود و اشیای گردآوری شده در آن را وقف دانشگاه تهران کرد. پس از فوت استاد محسن مقدم در سال ۱۳۶۶ و همسر او در سال ۱۳۶۹ تولیت این بنا به دانشگاه تهران سپرده شد و امروزه شاهد حضور تعداد زیادی گردشگر و به ویژه جوانان در این خانه و موزه زیبا هستیم.
این مکان از نظر معماری، تاریخچه و همچنین آثار و اشیایی که در آن نگهداری میشود دارای ارزش بسیار بالایی است.
آشنایی با بخشهای مختلف خانه مقدم
این خانه دارای بخشهای زیادی است که همگی دارای زیر جزییاتهای فراوان هستند؛ که با هم تعدادی از آنها را بررسی میکنیم.
ساختمان اربابی یا برج
این ساختمان که یکی از جالبترین قسمتهای این خانه است؛ در زمان حیات دکتر محسن مقدم در سال ۱۳۴۵ ه. ش. و با کمک دکتر ابوالقاسمی یکی از شاگردان ایشان در دانشکده هنرهای زیبا دانشگاه تهران به شکل قلعههای قرون وسطی اروپا ساخته شده است. دکتر مقدم سعی بر این داشته تا در این محل بخشی از هنرهای مردمی ایران را به نمایش بگذارد. این ساختمان بخشهای مختلفی، چون اتاق کدخدا، حمام کوچک و خانگی با کاشیهای قاجاری با مضمون استحمام، اتاق صدف، اتاق تدخین و زیرزمین با تزیینات سفال را در بر میگیرد.
ایوان قاجار
در این برج ایوانی وجود دارد به نام ایوان قاجار. دکتر مقدم در ضلع شمالی ساختمان اربابی (برج) ایوانی را بر پایه چند ستون و طاق ساخته است. این ایوان با استفاده از کاشیهای دوران زندیه و قاجار مزین شده است. در وسط این ایوان حوضچه مرمری کوچکی متعلق به حمام فتحعلی شاه کار گذاشته شده است که آب از آن فوران کرده و از طریق یک جوی باریک به داخل استخر میریزد. استخر مذکور که در حاشیه شمالی حیاط بیرونی واقع شده است در سال ۱۳۳۵ ه. ش. در جریان سفر زنده یاد دکتر مقدم به اسپانیا، از روی استخر و آب نماهای باغ الحمراء (باغی از دوران صدر اسلام اسپانیا) الگو برداری و با استفاده از حوض یاد شده و تعدادی فواره قدیمی اجرا شد.
حوض حیاط شرقی
شاید برای تان جالب باشد که بدانید این حیاط توسط دکتر مقدم و همسرشان با الهام از طرح فرشهای دوران صفوی و قاجار با محوریت حوض در وسط و باغچههای پیرامونی طراحی شده است.
اتاق قاجار
دکتر مقدم این محل را با آثار ارزندهای از دوران زندیه و قاجاریه، چون طاقچه گچبری زندیه از اصفهان، شومینهای از قصر فیروزه، کاخ «فیروزه خانم» سوگلی ناصرالدین شاه و ... تزئین نموده است و به همین دلیل آن را اتاق قاجار نامیدند. در حال حاضر نیز آثاری از دوران قاجار و پهلوی در این اتاق به نمایش گذارده شده است.
ستونهایی که از کاخ خواهر ناصرالدین شاه آمد
دکتر مقدم این پایه ستونها را در هنگام تخریب کاخ خواهر ناصرالدین شاه به این محل انتقال داده است. ایوان هم با نمای بیرونی به شکل دو سنتوری با گچبری ایرانی و بر روی چهار ستون با گچبری کرنتی بر پا شده است. این ایوان با دو رشته پلکان مارپیچ از حیاط قابل دسترسی است و هنوز شکل قدیم خود را حفظ کرده است. تزیینات این محل توسط دکتر مقدم و با استفاده از کاشیهای کوباچه (چند رنگ) صفوی، آینه کاری زندیه و قاجار و کاشیهای معرق و خشتی قاجار و پهلوی اول صورت گرفته است.
موزه مقدم کجاست؟
موزه مقدم در تهران، خیابان امام خمینی، بعد از خیابان شیخ هادی، جنب بانک ملت، پلاک ۲۵۱ قرار دارد. میتوانید برای رسیدن به این خانه موزه؛ از ایستگاههای حسنآباد و دانشگاه امام علی (ع) استفاده کنید. این موزه بین این دو ایستگاه مترو قرار دارد و با حدود پنج دقیقه پیادهروی در خیابان امام خمینی (ره، از ایستگاه حسنآباد به سمت غرب یا از ایستگاه دانشگاه امام علی (ع) به سمت شرق به آنجا میرسید.
• اتوبوس - از اتوبوسهای مسیر راهآهن - پارک وی یا راهآهن - تجریش و پیاده شده در ایستگاه البرز (تقاطع خیابان ولیعصر و امام خمینی) و پیادهروی کوتاه به سمت شرق در خیابان امام خمینی، میتوانید به این موزه دسترسی داشته باشید.
موزه مقدم همه روزه به جز شنبهها و ایام سوگواری از ساعت ۹ صبح تا ۱۷:۱۵ عصر میزبان شماست.
کجا غذا بخورم؟
در محوطه موزه کافهای وجود دارد که میتوانید برای صرف غذا یا ساعتی نشستن و چای خوردن و صحبت کردن از آن استفاده کنید.