تشریح اقدامات قوه قضاییه در چهل سالگی انقلاب/ از فراهم شدن امکان دسترسی به مراجع قضایی در اقصی نقاط کشور تا برخورد بدون اغماض با دانه درشتها
به گزارش خبرنگار گروه حقوقی و قضایی ، حجت الاسلام و المسلمین صادقی معاون فرهنگی قوه قضاییه در نشست شنبههای انقلاب با موضوع عدالت که در تالار حکمت ساختمان قوه قضاییه برگزار شد، بیان کرد: ایران اسلامی بر پایه اعتقاد به اسلام و ارزشهای اسلامی و انسانی بنا شده که عدالت به عنوان مهمترین آمال بشریت نیز از ارکان آن است.
وی گفت: مردم در برابر نظام ناعادلانه و مستبد و خون ریز و سفاک شاهنشاهی ایستادند و نهضت کردند و پیروز شدند که این مهم با عنایت الهی بود.
معاون فرهنگی قوه قضاییه با اشاره به دستاوردهای فراوان این ۴۰ سال، گفت: برخی کوته فکران مشکلات پیش رو را بهانه میکنند تا دستاوردهای عظیم این ۴۰ سال را نادیده بیانگارند.
حجت الاسلام و المسلمین صادقی ادامه داد: ما میدانیم مردم چه مشکلاتی را تحمل میکنند؛ اما با تدابیر درست و اتکا به داشتههای عظیم از این مرحله عبور خواهیم کرد و مشکلات حل خواهد شد و ننگ آن برای کسانی میماند که در ایجاد این مشکلات سهیم بودند.
وی افزود: انقلاب اسلامی ایران به مردم جرات عدالت خواهی داد و این کار کوچکی نیست، در زمان رژیم منحوس پهلوی هیچ کس جرات عدالت خواهی نداشت، لذا این روحیه عدالت خواهی از دستاوردهای مهم است.
معاون فرهنگی قوه قضاییه با بیان اینکه دستاوردهای مختلف در بُعد داخلی و بیرونی هم باید بررسی شود، گفت: در مباحث عدالت نیازمند معیار هستیم این عدالت نیست که همه امکانات را در همه جا بدون توجه داشتن به نیاز واقعی توزیع کنیم.
وی با تاکید بر این که ما نیازمند تبیین درست معیارهای عدالت هستیم، گفت: در اصول عدالت مسئله اول برابری است به گونهای که در اصول دینی ما انسانها با هم برابر هستند.
معاون فرهنگی قوه قضاییه با اشاره به معیار دوم از اصول عدالت به اصل حداقل معیشت اشاره کرد و گفت: این موضوع اقتضا میکند هر مخلوق خداوند رزق خود را بهرهمند شود و سیاستهای جامعه باید به این سمت پیش برود. اگر عدهای رزق دیگری را بربایند آنها بی رزق میمانند که این وظیفه حاکمیتها است که جلوی این را بگیرند و با معیار حداقل معیشت باید از نظام سرمایه داری فاصله بگیریم که همه اعم از ضعفا و فقرا هم از آن بهرهمند شوند.
معاون فرهنگی قوه قضاییه ادامه به معیارهای دیگر عدالت اعم از وسع، سعی و تلاش و نقش و امتیازات افراد و جبران اشاره کرد و گفت: تمام این موارد در سیاستهای کلی نظام به صورت حکیمانه مطرح شده است؛ اما متاسفانه بازخوانی و اجرا نشده و با آن خیلی فاصله داریم.
حجت الاسلام و المسلمین صادقی با تاکید بر اینکه آسان سازی کسب و کار باید اتفاق بیفتد تا به عدالت بهتری برسیم، گفت: در اصل جبران باید به ضعفا بیشتر توجه کنیم.
وی ادامه داد: در فرمول نهایی عدالت معیارهایی را که ذکر کردیم که باید با هم ترکیب کنیم به گونهای که برای هر شخصی که اجرا میکنیم باید نتیجه درست حاصل شود.
اسفندیاری رئیس اسبق سازمان بهزیستی کشور در ادامه این نشست، عنوان کرد: شبکههای دروغ پراکن که در دنیا وجود دارند بر علیه حق و حقیقت فعالیت میکنند که به نظر میرسد وظیفه ما این است که بیش از گذشته بر موضوع تبیین دستاوردهای انقلاب اسلامی و خدمات نظام مقدس جمهوری اسلامی که در طول ۴۰ سال گذشته انجام داده است فعالیت کرده و آنها را تبیین کنیم.
وی گفت: در دورههای قبل از پیروزی انقلاب فاصله دسترسی مردم شهرها نسبت به پایتخت و همچنین فاصله نسبت روستاها به شهرها زیاد بوده است.
رئیس اسبق سازمان بهزیستی کشور افزود: در قبل از پیروزی انقلاب اسلامی فقط ۳۷ درصد از شهرهای ما بیمارستان داشتند، اما در حال حاضر بیش از ۹۷ درصد شهرها دارای بیمارستان هستند و این نمونهای از شاخص دسترسی مردم به خدمات است.
اسفندیاری بیان کرد: در این رابطه میتوان به خدمات بهداشتی و درمانی به مناطق محروم نیز اشاره کرد. قبل از پیروزی انقلاب بحث بیمههای اجتماعی و درمانی مطرح نبود، اما درحال حاضر صد درصد روستاها تحت پوشش بیمه روستایی هستند.
وی اظهار کرد: آب شرب و سالم و بهداشتی در کمتر از یک درصد از روستاها قابل دسترسی بود؛ اما در حال حاضر صد درصد شهرها و ۹۱ درصد روستاها از این نعمت برخوردارند. در بحث برق نیز قبل از پیروزی انقلاب تنها ۴ درصد از روستاها برق داشتند، اما امروزه صددرصد روستاها دارای برق هستند که با تلاش نظام و بحث عدالت محوری، این کار انجام شده است.
رئیس اسبق سازمان بهزیستی کشور تصریح کرد: همچنین در موضوع مخابرات فقط ۳۱۲ روستا شبکه مخابراتی داشته، اما در حال حاضر همه روستاها شبکه مخابراتی و در حال حاضر ۹۸ درصد از روستاها پوشش تلویزیونی دارند که همه این موارد به عدالت کمک میکند.
اسفندیاری در حال حاضر بیش از ۹۵ درصد فرصت تحصیلی فراهم شده است، اظهار کرد: در حال حاضر در شهرستانهای کوچک دانشگاه علوم پزشکی داریم که نشان میدهد گسترش امکانات آموزش عالی ۵۰ برابر شده است و فرصت تحصیلات عالیه فراهم است.
رئیس اسبق سازمان بهزیستی کشور گفت: در آموزش عالی در قبل از انقلاب جز چند شهر بزرگ، دانشگاه وجود نداشت و درحوزه علوم پزشکی در حال حاضر تمامی استانها دارای این حوزه هستند.
اسفندیاری با بیان اینکه برخیها شاید ادعا کنند که گذر زمان این پیشرفتها را فراهم کرده است، اما اینگونه نیست؛ گفت: این نظام مبتنی بر اسلام و عدالت خواهی در دنیا بود و امروز در ۴۰ سالگی انقلاب از آن دیدگاهها و اهداف انقلابی عقب نشینی نکردیم.
صارمی مسئول بسیج قوه قضاییه نیز با اشاره به تلاشهای کارکنان دستگاه قضا در ۴۰ سالگی پیروزی انقلاب اسلامی، اظهارکرد: تلاشهای همکاران ما در محاکم قضایی و سازمانهای وابسته بدون وقفه و به صورت شبانه روزی و در ایام تعطیل است.
صارمی در رابطه با بحث اصلاح قوانین نیز عنوان کرد: از آنجا که نظام ما نظامی اسلامی و حاکمیت دستورهای اسلام و قرآن بود، این امر در دستور کار قرار گرفت تا قوانین بر اساس قوانین اسلامی تبیین شود.
مسئول بسیج قوه قضاییه گفت: موضوعی دیگری که در جریان ۴۰ سالگی پیروزی انقلاب میتوان به آن اشاره کرد حمایت از قشر آسیب پذیر جامعه از طرق مختلف و دسترسی آسان مردم به مراجع قضایی بوده است امروز آحاد مردم در اقصی نقاط کشور امکان دسترسی به مراجع قضایی را دارند و آمار زیادی از پروندههای قضایی در سراسر کشور گویای این دسترسی آسان مردم به مراجع قضایی است.
وی افزود: تعیین تکلیف اراضی کشاورزی از دیگر اقدامات مهم بود که قبل از پیروزی انقلاب کشاورزان که زحمتکشان اصلی بودند از داشتن سند مالکیت بی بهره بودند که با تلاش مراجع قضایی صاحبان اصلی حق اسناد مالکیت خود را گرفتند.
صارمی گفت: همچنین به منظور حفظ حقوق بیت المال در همه مراجع قضایی شورای حفظ حقوق بیت المال تشکیل و از تعدی و تجاوز به اموال بیت المال جلوگیری شده است.
مسئول بسیج قوه قضاییه تصریح کرد: در سالهای پس از انقلاب موضوعی که میتوان به آن اشاره کرد برخورد با دانه درشتها است. در دورههای قبل، خاندان سلطنتی در فساد غرق بودند و سابقهای نداریم که به پای میز محاکمه کشانده شوند و با یک حکم عادلانه جلوی تصرفات آنها گرفته شود؛ اما مرجع قضایی در بعد از پیروزی انقلاب اسلامی پروندههای قضایی برای برخی از صاحبان سمت تشکیل داد و بدون اغماض و بدون ملاحظه با آنان برخورد میشود.
وی گفت: همچنین تلاش شده است که در فرآیند دادرسی از فناوریهای نوین برای کاهش اطاله دادرسی استفاده شود و شهروندان از طریق سیستمهای الکترونیک دعاوی را مطرح کرده و در یک مدت زمانی این دعاوی در مراجع قضایی بررسی میشود که همین امر باعث اطاله دادرسی میشود.
صارمی گفت: امروزه در دفاتر اسناد رسمی وقتی شهروندی مراجعه میکند سعی شده است که نقل و انتقال امن برای هموطنان ایجاد شود.
مسئول بسیج قوه قضاییه طرح کاداستر را یکی از بهترین و موفقترین طرحها در سازمان ثبت اسناد عنوان کرد.
وی گفت: در سازمان زندانها طرح طبقه بندی زندانیان صورت گرفته است و امروزه در بخشهای مختلف زندان میبینیم که برخی از زندانیان حافظ کل قرآن هستند.
صارمی همچنین به ایجاد بانک ژنتیک در سازمان پزشکی قانونی نیز اشاره و گفت: جزو معدود کشورهایی هستیم که موفق به ایجاد بانک ژنتیک شدهایم و امروزه شاهد هستیم که پیکر مطهر شهید و باقی مانده استخوانهای او به کشور برگشت داده میشود و با آزمایش DNA هویت مشخص میشود و خانودهای را از انتظار خارج میکند.
مسئول بسیج قوه قضاییه افزود: در راستای پیشگیری از وقوع جرم برنامه ریزیهای زیادی برای کودکان، کسبه و اقشار مختلف صورت گرفته است.
وی همچنین به اقدامات معاونت حقوقی در جهت تنظیم لوایح قضایی اشاره کرد و گفت: این معاونت قوانین را با توجه به نیازهای جامعه هماهنگ میکند و جلسات مستمری با اندیشمندان و اساتید حقوق دارد.
صارمی گفت: تلاش شبانه روزی همکاران ما بر این است که ماموریتها و مقرراتی را که ایجاد شده است را به نحواحسن انجام دهیم.
جلیلی معاون حقوقی و امور مجلس وزات امور اقتصاد و دارایی با اشاره به تبیین عدالت اقتصادی گفت: امروز انقلاب به مرحله مدیریت رسیده و در مرحله تحقق حکومت اسلامی قرار دارد.
وی با اشاره به عدالت در حوزه اقتصادی گفت: در حوزه اقتصادی دو بخش عمده از جمله نهادهای زیر ساخت اقتصادی و بخشهای هماهنگ کننده سیاست گذاری وجود دارد و در بخش زیرساختی راه به عنوان یک عامل بر رشد اقتصادی است و بیش از ۲۰۰ الی ۳۰۰ برابر این ظرفیتها نسبت به ۴۰ سال قبل افزایش داشته است که همه آنها به دلیل اعتقاد بر خودکفایی حاصل شده است.
جلیلی ادامه داد: امروز در حوزه زیرساخت دسترسی به انرژی همچون آب، برق، گاز در نقاط مختلف کشور توسعه جدی داشته است.
وی بیان کرد: در حوزه تجارت، مالیات، هدفمندی یارانهها خدمات گستردهای در جامعه انجام شده و سهم آن در مقطع سال ۵۷ و ۹۷ قابل اندازه گیری نیست.
معاون حقوقی و امور مجلس وزارت اقتصاد و دارایی افزود: حاکمیت نظام جمهوری اسلامی همه در کنار هم یک هدف متعالی حکومت اسلامی را در دستور کار دارند و این هدف قابل تحقق است.
جلیلی با اشاره به اینکه امروز وابستگی ما درحوزه اقتصاد به نفت از ۳۰ به کمتر از ۱۳ درصد رسیده است، گفت: خودباوری و خودکفایی ما باعث برهم ریختن برنامه ریزی دشمنان شده است.
وی ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران در ۴۰ سالگی خود نسبت به سال ۵۷ در تمام مقیاسهای متغیر برای بررسی رشد اقتصادی روند رو به توسعه و گسترش داشته است که فرآیندها نشان میدهد رویکرد در ۴ دهه انقلاب بر مبنای تفکر عدالت برای بهره گیری از فرصتهای مختلف جامعه و سهیم بودن مردم در ثروت ملی بوده است.
در ادامه نشست شنبههای انقلاب بهادری، حقوقدان و رئیس سابق سازمان بسیج حقوقدانان کشور با اشاره به عدالت سیاسی گفت: با نیم نگاهی به کشورهای حاشیه خلیج فارس مشاهده میکنیم حقوق اولیه درآن کشورها وجود ندارد.
رئیس سابق سازمان بسیج حقوقدانان کشور ادامه داد: نظام جمهری اسلامی مبتنی بر عدالت شکل گرفته است و همین واسطه عدالت محوری در سرتاسر قانون اساسی روشن است و عدالت شرط اساسی در نظام جمهوری اسلامی ایران حتی در نحوه عملکرد سازمانهای دولتی مشهود است.
وی افزود: در گذشته نهادی برای تظلم خواهی نبود، اما امروز یک نهاد در اختیار مردم و جود دارد و تبلور عدالت سیاسی در نظام جمهوری اسلامی ایران در مکانیزم انتخاباتی طراحی شده و در همه بخشها وجود دارد.
در ادامه حجت الاسلام بیاتی رئیس دانشگاه عدالت با اشاره به تبیین عدالت خواهی ضمن استناد به آیات قرآن کریم گفت: ۴۰ سالگی سالی است که باید شکرگذار نعمت انقلاب اسلامی باشیم.
وی افزود: اینگونه جلسات برای این است که نعمت بازگو شود که هم موجب شکرالهی میشود و هم توطئه دشمن را خنثی میکند.
حجت الاسلام بیاتی بیان کرد: عدالت خواهی در عرصه بین الملل از شاخصهای ممتاز انقلاب اسلامی است. جمهوری اسلامی مفتخر است بدون هیچ محدودیت قومی و نژادی از ابتدا از مستضعفین جهان حمایت کرده است.
رئیس دانشگاه عدالت تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران در حمایت از نهضتهای آزادی بخش بین شیعه و سنی هیچ تفاوتی قائل نشده است؛ چرا که حرکت جمهوری اسلامی در عدالت خواهی بین المللی مبنای قرآنی دارد.
وی افزود: امروز یکی از آسیبهای فرهنگی این است که دوگانگی میان اسلام و انقلاب اسلامی را پیش چشم جوانان ونوجوانان ما ارائه کند.
فاطمه آلیا نماینده پیشین مجلس نیز گفت: دستاوردهای چهل سالگی انقلاب در موضوعات مختلف در حوزههای هنری، علمی، زنان و خانواده بسیار مهم بوده است. در اسلام عزیز احکام الهی عادلانه است و خداوند عادل قوانین عادلانه را برای بشر وضع کرده است که البته گاهی دشمنان سعی میکنند بر این قوانین در موضوعات مختلف، خدشه وارد کنند.
وی افزود: در اصول مختلف قانون اساسی بحث از عدالت مطرح شده و پایه انقلاب ما عدالت است.