نظام انتخاباتی ایران تغییر می‌کند + جزئیات

12:20 - 30 دی 1397
کد خبر: ۴۸۶۹۲۴
دسته بندی: سیاست ، مجلس و دولت
رئیس کمیسیون «امور داخلی کشور و شوراها» در مجلس تاکید کرد: نگاه شورای نگهبان هم این است که به نوعی افرادی که به مجلس وارد می‌شوند در حد و اندازه ملی فکر کنند.
نظام انتخاباتی ایران از حداکثری به تناسبی تغییر می‌کند/ نگاه شورای نگهبان این است نمایندگان ملی فکر کنند/محمدجواد کولیوند در گفت‌وگو با خبرنگار گروه سیاسی ، با اشاره به طرح «اصلاح موادی از قانون انتخابات مجلس» که بخشی از آن درباره استانی‌شدن انتخابات است، گفت: این طرح چهارشنبه دو هفته گذشته به کمیسیون «امور داخلی کشور و شورا‌ها» جهت بررسی‌های بیشتر ارجاع شد و ما در همان جلسه موضوعاتی از قبیل تبلیغات، هزینه تبلیغاتی و جرایم تبلیغاتی نامزد‌ها را به این طرح اضافه کردیم.
 
وی افزود: این طرح درحال حاضر چاپ شده است و سه شنبه هفته جاری در دستور کار مجلس قرار خواهد گرفت.

کولیوند با اشاره به تعیین روش حداکثری و تناسبی رقابت نامزد‌ها در انتخابت مجلس پیرو طرح استانی‌شدن انتخابات گفت: در حال حاضر روش حداکثری وجود دارد و هر فردی که حائز رأی حداکثری شود و نزدیک به ۲۵ درصد آراء را کسب کند، به مجلس وارد خواهد شد در غیر اینصورت به دور دوم انتخابات راه پیدا می‌کند.

وی تصریح کرد: هم اکنون صحبت‌ها بدین نحو است که در روش حداکثری فرد باید ۱۵ درصد آراء را از آن خود کند و در استان هم حائز اکثریت آراء شود.

رئیس کمیسیون «امورداخلی کشور و شورا‌ها» ادامه داد: در این روش نگاه این است که فرد، رأی حداکثری از حوزه انتخابیه را کسب کرده و در کل استان هم به صورت تناسبی انتخاب شود.
 
وی افزود: در مقوله تناسبی‌شدن انتخاب افراد در انتخابات، بیشتر به احزاب، گروه‌ها و ائتلاف‌های مجوزدار بها داده شده است. البته در کنار این موضوع، افراد هم می‌توانند حائز انتخاب تناسبی شوند مشروط به اینکه بتوانند رقابت کنند.

کولیوند با بیان اینکه در روش تناسبیِ انتخاب افراد، برای احزاب و گروه‌ها سهمی در نظر گرفته می‌شود، بیان داشت: اگر فرض کنیم اصولگرایان در تهران ۴۶ درصد آرا را کسب می‌کردند و اصلاح طلبان ۴۵ درصد و نیم رأی داشتند باید به این نتیجه می‌رسیدیم که این گروه با نیم درصد اختلاف، سی بر هیچ از اصولگرایان می‌باختند و یا بالعکس که به این امر نظام حداکثری گفته می‌شود.
 
وی افزود: اما نظام تناسبی به این نگاه می‌شود که گروه‌ها چند درصد آراء را برای خود کسب کرده‌اند. اگر گروه‌ها بابت ۳۰ عضو خود ۴۶ درصد آرا را کسب کرده باشند، این ۴۶ درصد مورد محاسبه قرار گرفته و بعد نهایتا به این گروه گفته می‌شود که طبق این ۴۶ درصد حق دارد ۱۳ عضو را به مجلس وارد کند.

کولیوند با اشاره به اصلاحات طرح استانی شدن انتخابات و نقطه نظرات شورای نگهبان در این رابطه گفت: ممکن است شورای نگهبان به برخی از موارد این طرح ایراد بگیرد، اما اگر ایرادات وجود داشت کمیسیون فکری برای آن‌ها خواهد کرد.

کولیوند با اشاره به جلسات متعدد خود با رئیس مجلس و سخنگوی شورای نگهبان درباره طرح استانی شدن انتخابات بیان داشت: در این جلسات نقطه نظرات شورای نگهبان مدنظر قرار گرفت و ما هم براساس این موضوع سعی کردیم تا اشکالات این طرح را برطرف کنیم.

رئیس کمیسیون «امورداخلی کشور و شورا‌ها» در مجلس تاکید کرد: نگاه شورای نگهبان هم این است که به نوعی افرادی که به مجلس وارد می‌شوند درحد و اندازه ملی فکر کنند.
 
توضیح
به گزارش میزان، در نظام انتخاباتی حداکثری، هر نامزدی که در جریان انتخابات بیشترین رای را به دست آورد به عنوان نماینده آن حوزه انتخابیه وارد مجلس می‌شود، اما در نظام انتخاباتی تناسبی - که در حوزه‌های انتخابیه بیش از یک کرسی قابل اجراست - به هر حزب و گروه سیاسی حاضر در انتخابات به تناسب آرایی که به دست آورده است، کرسی تعلق می‌گیرد.
 
نکته
مصوبات کمیسیون‌های تخصصی مجلس شورای اسلامی برای تبدیل شدن به قانون لازم‌الاجرا،  باید در صحن علنی مجلس تصویب و به تائید شورای نگهبان برسد.


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *