لایحه موسوم به «سی.اف.تی» با اصرار مجلس به مجمع تشخیص مصلحت نظام رفت + تفکیک آراء

9:56 - 30 دی 1397
کد خبر: ۴۸۶۸۳۳
دسته بندی: سیاست ، مجلس و دولت
نمایندگان در جلسه علنی امروز به نظر کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس درباره «لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم» موسوم به »سی.اف.تی» اصرار کردند و این لایحه به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارسال شد.
گروه سیاسی ؛ دویست و هفتاد و ششمین جلسه علنی دهمین دوره مجلس شورای اسلامی با ۹۵ کرسی خالی و به ریاست علی لاریجانی ساعت ۸ و ۲۰ دقیقه امروز یکشنبه ۳۰ بهمن ۱۳۹۷ آغاز شد.

چهارمین دستورکار نمایندگان بررسی گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس درباره بررسی «لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مقابله با تأمین مالی تروریسم» موسوم به «سی. اف. تی»، چهارمین دستور کار نمایندگان بود.
 
پس از بررسی سه دستورکار ابتدایی، علی لاریجانی صحن علنی مجلس را ترک کرد و مسعود پزشکیان اداره جلسه را برعهده گرفت.
 
سیدامیرحسین قاضی‌زاده‌هاشمی دبیر هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی، صرفا نظر کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس را قرائت کرد و بدون اظهار نظر نمایندگان، موضوع به رای گذاشته شد و مورد تصویب نمایندگان قرار گرفت.
 
لایحه «الحاق ایران به کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم» موسوم به »سی.اف.تی» پیشتر در شورای نگهبان بررسی و به منظور رفع ایرادات این شورای به مجلس بازگردانده شده بود اما مجلس به نظر قبلی خود اصرار کرد. بنابراین لایحه یاد شده برای بررسی و تصمیم نهایی به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارسال شد.

لایحه موسوم به «سی.اف.تی» با اصرار مجلس به مجمع تشخیص مصلحت نظام رفت

 

در رای‌گیری اول که ساعت ۹ و ۳۲ دقیقه انجام شد از مجموع ۲۹۰ نماینده مجلس دهم، فقط ۱۹۷ نماینده حاضر بودند یعنی ۹۳ نماینده در صحن حضور نداشتند.

از مجموع ۱۹۷ نماینده حاضر نیز فقط ۱۸۳ نماینده در رای گیری شرکت کردند یعنی ۱۴ نماینده علی رغم حضور در صحن علنی در رای گیری شرکت نکردند.

چهار نماینده نیز اعلام کردند نظر خاصی ندارند یعنی رای ممتنع دادند؛ بنابراین اصرار مجلس به نظر کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس فقط با ۱۱۷ رای موافق و ۶۲ رای مخالف به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارسال شد.
 

لایحه موسوم به «سی.اف.تی» با اصرار مجلس به مجمع تشخیص مصلحت نظام رفت

در رای گیری دوم نیز که ساعت ۹ و ۳۴ دقیقه انجام شد از مجموع ۲۹۰ نمانیده مجلس دهم صرفا ۱۹۸ نماینده در صحن علنی مجلس حضور داشتند یعنی ۹۲ نماینده حضور نداشتند.

از مجموع ۱۹۸ نماینده حاضر نیز فقط ۱۸۲ نماینده در رای گیری شرکت کردند یعنی ۱۶ نماینده علی رغم حضور در صحن علنی در رای گیری شرکت نکردند.

پنج نماینده نیز اعلام کردند نظر خاصی ندارند یعنی رایی ممتنع دادند؛ بنابراین نظر کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در این بحش نیز با ۱۲۰ رای موافق و ۵۷ رای مخالف به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارسال شد.
 
پیشینه لایحه
به گزارش میزان، لایحۀ «الحاق دولت ایران به کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم» موسوم به «CFT» به عنوان یکی از لوایح چهارگانه FATF پس از مسکوت ماندن چند ماهه، نهایتا روز یکشنبه ۱۵ مهر سال جاری با ۱۴۳ رای از مجموع ۲۷۱ رای نمایندگان مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید.
 
بر اساس این لایحه به دولت جمهوری اسلامی ایران اجازه داده می‌شود کنوانسیون بین المللی مقابله با تامین مالی تروریسم مشتمل بر یک مقدمه، ۲۸ ماده و یک پیوست را با اعمال شروط بپذیرد.
 
توضیح اعضای دولت به شورای نگهبان درباره «سی. اف. تی»
این لایحه در زمان تصویب، به شورای نگهبان ارسال شد و در جلسه مشترک اعضای این شورای با اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور، محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه و عبدالناصر همتی رییس کل بانک مرکزی بررسی شد. البته همزمان با بررسی مصوبه CFT در شورای نگهبان  هیئت عالی نظارت مجمع تشخیص مصحلت نظام این لایحه را مورد بررسی قرار داد.
 
 ایرادات یازده گانه شورا
سخنگوی شورای نگهبان چندی بعد از عدم تائید مصوبه CFT سخن گفت و این مصوبه را خلاف شرع، قانون اساسی دانست. کدخدایی ایرادات این شورا به لایحه «الحاق ایران به کنوانسیون مبارزه با تامین مالی تروریسم» را ۱۱ مورد اعلام کرد و گفت اگر مجلس ۱۱ مورد اصلی را برطرف کند، بقیه موارد خود به خود رفع می‌شود.
 
ایرادات هئیت مجمع تشخیص مصلحت نظام
با این حال مجلس در ۱۳ آبان از سوی شورای نگهبان نامه‌ای دیگری دریافت کرد که در آن ایرادات هیئت عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نسبت به مصوبه CFT در راستای بند ۲ ماده ۱۱۰ قانون اساسی بیان شده بود.
 
بررسی در کمیسیون
پس از ارجاع ایرادات شورای نگهبان از سوی لاریجانی به کمیسیون «کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس»، این کمیسیون بررسی لایحه CFT را با تشکیل کارگروهی مشورتی و با حضور وزیران امور خارجه، اطلاعات، نماینده شورای نگهبان، معاون حقوقی رئیس جمهوری و نماینده مجمع تشخیص مصلحت نظام و نمایندگان ستاد کل نیرو‌های مسلح و سپاه در دستور کار قرار داد.
 
اصلاح و ارجاع
اعضای کمیسیون امنیت ملی مجلس در این میان برخی از ایرادات شورای نگهبان را اصلاح و در برخی از موارد بر نظر خود اصرار کرده و آن را به صحن مجلس ارائه کردند. نمایندگان مجلس نیز در ۱۴ آذر، لایحه CFT را برای تامین نظر شورای نگهبان اصلاح کرده و به شورای نگهبان ارجاع دادند.
 
کدخدایی پس از بررسی این لایحه، در نامه‌ای اعلام کرد که برخی ایرادات به لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون بین المللی مقابله با تامین مالی تروریسم کماکان به قوت خود باقی است.

به این ترتیب بار دیگر این مصوبه به مجلس شورای اسلامی اعاده شد و در جلسه علنی امروز درباره آن تصمیم‌گیری شد.
 


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *