ضعف دلار در تجارت جهانی نفت
به گزارش گروه فضای مجازی ، افزایش یکجانبه گرایی ایالات متحده موجب نگرانی درمورد استفاده از دلار برای تجارت نفت در میان دولتهای مختلفی شده است. از این رو پیش بینی میشود که انحصار دلار به عنوان وسیلهای در تجارت جهانی نفت خام، به طور فزآیندهای رو به افول و از سوی ارزهای دیگر به چالش کشیده خواهد شد.
چین، که هم اکنون در جنگ تجاری با آمریکا به سر میبرد، تجارت نفتی با یوآن را گسترش داده و از قدرت پول خود برای اطمینان و ثبات بازارهای یوان پایه استفاده میکند. در همین حال، روسیه و اتحادیه اروپا نیز به دنبال کاهش وابستگی خود به دلار برای پرداختها در مراودات مربوط به نفت هستند.
برقراری معاملات نفتی مبتنی بر یوآن در بورس بین المللی انرژی شانگهای، حضور ارز چین در بازارهای نفت خام را تقویت کرده است. از این رو حجم معاملات روزانه یوآن در بورس بین المللی انرژی شانگهای به سرعت در حال افزایش و معاملات در ۶ ماه گذشته دو برابر شده است.
چین در سال ۲۰۱۷ از ایالات متحده به عنوان بزرگترین وارد کننده نفت در جهان پیشی گرفته و واردات خود را به میزان هشت درصد افزایش داده است. یک مرکز تحقیقاتی وابسته به 'سینوپک' (Sinopec) پیش بینی کرده است که ظرفیت پالایشگاههای این کشور در سال ۲۰۱۹ نیز به میزان هشت درصد افزایش خواهد یافت. چین به طور پیوسته تجارت یوآن را با کشورهای تولید کننده نفت که با ایالات متحده آمریکا نیز اصطکاک دارند، افزایش داده است.
در ماه مه (اردیبهشت)، دونالد ترامپ مجددا تحریمهایی را علیه ایران اعمال و از دیگر کشورها خواست که واردات نفت ایران را به صفر برسانند. اما چین نه تنها از این رویکرد آمریکا پیروی ندارد، بلکه قصد دارد که واردات نفت از ایران را به صورت منظم و همچون گذشته ادامه دهد.
روسیه نیز تلاشهایی برای کاهش وابستگی خود به نفت دلار را انجام داده است و از این رو بخشی از صادرات نفت خود به چین را با یوان دریافت میکند. ایالات متحده تحریمهای اقتصادی را علیه گروههای نفتی روسیه از جمله 'Rosneft' تحمیل کرده است و معاملات با دلار برای آنها دشوار خواهد بود.
اتحادیه اروپا نیز از خطرات وابستگی سنگین به نفت دلارپایه آگاه است. کمیسیون اروپا اعلام کرد که قصد دارد در اواخر ماه دسامبر (دی ماه) قیمت مرجع در مراودات نفت را یورو اعلام کند.
رویکرد تقابلی ترامپ در اقتصاد و سیاست موجب شده است بازیگران بزرگی همچون اتحادیه اروپا، چین و روسیه به فکر ارز جایگزین و دریچههای روشنی همچون جایگزنی ارز به نفع خود و کشورهای همپیمان خود باشند.
منبع:ایرنا
: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانههای داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانهای منتشر میشود.