در سال جاری چقدر پسته صادر کردیم؟
به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد ، ایران به عنوان یکی از بزرگترین تولید کنندگان تولید پسته در جهان محسوب میشود و هر ساله از این طریق ارز قابل توجهی را وارد کشور می کند.
بررسیها نشان میدهد که سطح زیر کشت محصول پسته سال گذشته در ایران حدود ۴۷۰ هزار هکتار بوده و با توجه به سطح زیر کشت پسته در جهان که حدود ۶۴۰ هزار هکتار برآورد شده بزرگترین سطح زیر کشت را به خود اختصاص میدهد.
این در حالی است که امسال تولید پسته به دلیل عواملی از جمله سرمازدگی در زمستان سال گذشته با مشکلاتی روبرو شد و کاهش حدود ۴۰ درصدی تولید را به ارمغان آورد.
لازم به ذکر است که سرما زدگی درختان پسته را نسبت به سایر درختان بیشتر تحت تاثیر قرار داد به طوریکه با سرمازدگی درختان حداقل ۴ سال زمان نیاز است تا درختان دوباره به مرحله باردهی برسند از این رو مشکل به وجود آمده در بازار پسته در سال آینده نیز ادامه دار خواهد بود.
با وجود اینکه تولید پسته در سال جاری با کاهش محسوسی روبرو شد، اما نمیتوان به این دلیل بازارهای هدف صادرات را از دست داد از این رو بررسیها نشان میدهد که صادرات پسته با وجود کاهش نسبی نسبت به سال گذشته همچنان ادامه دارد.
بررسیها نشان میدهد که در ۷ ماهه نخست سال جاری بیش از ۳۳ هزار و ۴۰۸ تن پسته با پوست تازه یا خشک، مغز پسته و خلال پسته تازه و خشک شده به کشورهای مختلف جهان صادر شده است.
بر اساس آمار گمرک صادرات این حجم پسته به کشورهای دیگر، درآمد ۲۹۹ میلیون و ۵۶۹ هزار و ۸۹۳ دلاری را به همراه داشته که رقم ریالی آن بالغ بر ۱۲ هزار میلیارد و ۶۱۱ میلیارد و ۹۸۶ میلیون و ۹۸۰ هزار و ۸۲۹ ریال در آمار گمرک به ثبت رسیده است.
لازم به ذکر است که در ماهه نخست سال جاری ۵۸ کشور جهان خواهان پسته ایرانی بودند که از جمله آن میتوان به ایتالیا، برزیل، بلژیک، اوکراین، امارات متحده عربی، آلمان، چین، ژاپن، کانادا و هلند اشاره کرد.
بررسی آمار صادرات پسته در هفت ماهه نخست سال ۹۶ نشان میدهد که دراین مدت با صادرات بیش از ۳۸ هزار تن پسته و مغز پسته درآمد بیش از ۵۳۰ میلیون دلار نصیب کشور شده در حالی که درسال جاری این رقم با صادرات حدود ۳۳ هزار تن پسته به حدود ۲۹۹ میلیون دلار کاهش یافته است.
این نکته حائز اهمیت است که کاهش تولید پسته که در سال جاری به واسطه تغییرات آب و هوایی ایجاد شد میتواند تاثیر مستقیمی بر بازارهای هدف صادراتی داشته باشد از این رو باید برای حفظ این بازار که درآمد ارزی قابل توجهی نصیب کشور میکند به فکر چارهای بود.