جنگ تجاری ترامپ؛ کشورها بهدنبال اقدام متقابل

دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، طرح تعرفهای «متقابل» مورد انتظار خود را رونمایی کرد؛ اقدامی که بازارهای مالی را در میان نگرانیهای فزاینده از جنگ تجاری جهانی به لرزه انداخت.
روز چهارشنبه گذشته، ترامپ حداقل تعرفه پایه ۱۰ درصدی را برای تقریبا همه کالاهای وارداتی به آمریکا اعلام کرد و وظایف بالاتر بر کشورهای هدف بهزودی پس از آن اعمال خواهد شد.
وی ادعا کرد که تعرفههای جدید برای کاهش کسری تجاری و بازگرداندن تولیدهای خارجی به آمریکا طراحی شدهاند؛ ترامپ همچنین گفت که آنها راه را برای کاهش مالیات در آینده هموار خواهند کرد.
از آنجایی که ترامپ یک سیستم تجاری جهانی را هدف قرار داد که به گفته وی آمریکا را از بین برده است، تعرفههای او با واکنش فوری مواجه شد و برخی از بزرگترین شرکای تجاری آمریکا وعده اقدامهای متقابل را دادند.
اقدام متقابل چین علیه آمریکا
چین اقدامهای متقابلی را علیه تعرفههای اعمالشده ترامپ، از جمله تعرفههای اضافی ۳۴ درصدی بر همه کالاها و محدود کردن صادرات برخی از خاکهای کمیاب اعلام کرد.
ترامپ روز چهارشنبه گذشته اعلام کرد که چین با تعرفه ۳۴ درصدی، علاوه بر ۲۰ درصدی که اوایل سال جاری وضع شده بود، مواجه خواهد شد که این اقدام مجموع تعرفهها را به ۵۴ درصد رساند.
وزارت دارایی چین گفت که تعرفههای اضافی از ۱۰ آوریل اعمال خواهد شد؛ پکن پیشتر در تلافی اعمال ۱۰ درصدی تعرفه بر کالاهای چینی، تعرفههای ۱۵ درصدی را بر واردات زغال سنگ و گاز طبیعی مایع (LNG) از آمریکا اعمال کرده است.
این کشور همچنین کنترل شدید صادرات بر روی مواد معدنی و مشاغل کلیدی را اعلام کرد که امکان مبادله را با آمریکا محدود میکند.
وزارت بازرگانی چین در بیانیهای اعلام کرد: هدف دولت چین از اجرای کنترلهای صادراتی بر روی اقلام مربوطه مطابق با قانون، حفاظت بهتر از امنیت و منافع ملی و انجام تعهدات بینالمللی مانند عدم اشاعه است.
واکنش کشورها به تعرفههای تجاری ترامپ
تایوان این تعرفهها را بسیار نامعقول نامید؛ میشل لی، سخنگوی کابینه تایوان گفت که تایپه از اعلام تعرفه ۳۲ درصدی ترامپ بر صادرات این کشور عمیقا متأسف است.
آنتونی آلبانیز، نخستوزیر استرالیا گفت که این تعرفهها عمل یک دوست نیست و کاملا غیرقابل توجیه است.
- بیشتر بخوانید:
- آنچه از اعمال تعرفههای متقابل آمریکا بر دیگر کشورها میدانیم
- تاثیر منفی تعرفههای متقابل ترامپ برای بازار داخلی آمریکا
اورسولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا در واکنش به تعرفه ۲۰ درصدی جدید علیه اتحادیه اروپا، این اقدام را ضربه بزرگی به اقتصاد جهانی خواند و گفت: عواقب این اقدام برای میلیونها نفر در سراسر جهان وخیم خواهد بود.
حتی کانادا که از آخرین تعرفهها معاف بود، وارد عمل شد؛ مارک کارنی، نخست وزیر کانادا در شبکههای اجتماعی نوشت: در طول این بحران، ما باید هدفمند عمل کنیم، دولت من با تعرفههای آمریکا مبارزه خواهد کرد.
از آنجایی که تعرفههای متقابل تا ۹ آوریل (۲۰ فروردین) اعمال نمیشود، کشورها چند روز فرصت دارند تا با تیم ترامپ توافق کنند، اما برخی ممکن است با تعرفههای تلافیجویانه پاسخ دهند.
کانادا یکی از چندین شریک تجاری آمریکا بهشمار میرود که متعهد شده است با اقدامهای تلافیجویانه به تعرفهها پاسخ دهد.
در همین حال سوفی پریماس، سخنگوی دولت فرانسه گفت: اتحادیه اروپا آماده جنگ تجاری با آمریکا است؛ اتحادیه اروپا در حال آمادهسازی یک پاسخ دو مرحلهای با پاسخ اولیهای است که در اواسط آوریل در مورد آلومینیوم و فولاد ارائه میشود.
در این میان، مکزیک با این موضوع مخالفت کرده است؛ کلودیا شینبام، رئیسجمهور مکزیک، گفت که از تعرفههای متقابل اجتناب خواهد کرد.
به همین ترتیب، کایر استارمر، نخستوزیر انگلیس، اقدام تلافیجویانه فوری را رد کرد و وعده داد که خونسردی خود را در روزهای آینده حفظ کند.
انتهای پیام/