ارائه گزارشی از مهمترین اقدامهای شرکت فناوریهای پیشرفته ایران در سال ۱۴۰۳

علی نوروزی، معاون سازمان انرژی اتمی و مدیرعامل شرکت فناوریهای پیشرفته ایران در گفتوگوی نوروزی خود به تشریح دستاوردهای این معاونت در سال ۱۴۰۳ و مهمترین برنامهها در سال جدید پرداخت.
نوروزی، گفت: فرارسیدن بهار، سال نو و عید نوروز را به هممیهنان عزیز و ملت شریف ایران و همچنین کارکنان شاغل در صنعت هستهای و سازمان انرژی اتمی ایران، متخصصان و اساتید محترم تبریک عرض میکنم. همچنین تقارن ماه مبارک رمضان با بهار طبیعت را تبریک میگویم و برای همه هموطنان آرزوی قبول طاعات و عبادات دارم و امیدوارم در پناه حق تعالی به بهترین نحو این ماه را سپری کنیم.
موفقیتهای شرکت فناوریهای پیشرفته در حوزه تولید ایزوتوپهای پایدار و گداخت هستهای
معاون سازمان انرژی اتمی بیان کرد: در سال ۱۴۰۳ شرکت فناوریهای پیشرفته در دو حوزه تولید ایزوتوپهای پایدار و همچنین گداخت هستهای فعالیتهای خود را با قدرت ادامه داد؛ در سالی که گذشت در حوزه تولید ایزوتوپهای پایدار موفقیتهای خوبی کسب کردیم و توانستیم به تولید خوراک هگزافلوراید ایریدیوم دست یابیم که برای جداسازی ایریدیوم ۱۹۱ مورد استفاده قرار میگیرد. ایریدیوم ۱۹۱ پس از قرارگرفتن در راکتور تبدیل به ایریدیوم ۱۹۲ میشود که رادیودارویی برای درمان سرطان سر، گردن و سینه است.
گامهای اساسی برای تولید زنون ۱۲۹ برای MRI ریه
مدیرعامل شرکت فناوریهای پیشرفته ایران عنوان کرد: همچنین در سال ۱۴۰۳ موفق به تولید تلوریم دیاکساید شدیم که برای تشخیص و درمان سرطانهای تیروئید مورد استفاده قرار میگیرد. علاوه بر این موارد، تولید محصولات مشابهی را آغاز کردیم که میتوان به تولید زنون ۱۲۹ اشاره کرد که برای MRI ریه مورد استفاده قرار میگیرد که فعالیت در این بخش آغاز و مراحل اولیه کار به خوبی انجام شده و نتایج آن موفقیتآمیز بوده است. انشاالله در سالجاری از این محصول بهرهمند خواهیم شد.
خودکفایی ایران در حوزه تولید ایزوتوپهای پایدار بهعنوان ماده اولیه رادیوداروها
وی ادامه داد: سال گذشته مرحله دوم و نهایی احداث مرکز ملی تحقیقات و تولید ایزوتوپهای پایدار به روش سانتریفیوژهای گازی را آغاز کردیم؛ این مرکز شامل مراحل بسیار بزرگی از غنیسازی و جداسازی ایزوتوپی میشود و پس از اتمام ساخت این مرکز در تمام مراحل تولید ایزوتوپهای پایدار که ماده اولیه رادیوداروها محسوب میشوند، به خودکفایی کامل خواهیم رسید.
طراحی توکامک کروی شمس در سازمان انرژی اتمی ایران
نوروزی با اشاره به فعالیتهای انجام شده در حوزه گداخت هستهای توضیح داد: در حوزه گداخت؛ توکامک شمس را هدف قرار دادیم که در اصل یک توکامک کروی است که طراحی آن را بهصورت کامل انجام دادهایم. بسیاری از سامانههای تشخیصی که در توکامکها مورد استفاده قرار خواهند گرفت به ثمر رسیده و انجام شده است و اکنون در مرحله تست گرم قرار دارند. همچنین طراحی کامل سامانههای گرمایشی یک توکامک انجام شده و در مراحل عقد قرارداد با شرکتهای سازنده قرار داریم.
معاون سازمان انرژی اتمی ایران تاکید کرد: در سال ۱۴۰۳ زیرساختهای گداخت هستهای برای رخ دادن جهشهای چشمگیر باید آماده میشد که خوشبختانه این مساله انجام شده و توانستیم زیرساختهای مورد نیاز را در حد توان مهیا کنیم.
- بیشتر بخوانید:
- اسلامی: دنیای امروز در مقابل جنایتهای رژیم صهیونیستی به بیداری رسیده است
- ارائه گزارش مهمترین اقدامهای مرکز ملی نظام کیفیت و استانداردهای اتمی در سال ۱۴۰۳
وی افزود: موضوعی که اکنون باید مورد توجه قرار گیرد؛ این است که قراردادها و مشاورهای بسیار فراوانی در حوزه گداخت هستهای باید انجام دهیم که بخشی از این موارد انجام شده و اکنون شرکتهای دانشبنیان و دانشگاههای متعددی درگیر این مساله هستند. همچنین پژوهشگاه علوم و فنون هستهای و تمام کسانی که میتوانستند در این حوزه به ما کمک کنند، وارد این عرصه شدهاند تا بتوانیم در آینده به یک انرژی پاک، بینهایت و در شرایط مطلوب دست یابیم.
معاون سازمان انرژی اتمی ایران درباره مهمترین برنامههای این معاونت در سال ۱۴۰۴ گفت: ارتقا و تقویت دو بال جداسازی ایزوتوپی و نیز فناوری گداخت هستهای همواره در دستور کار ما قرار دارد.
وی عنوان کرد: همچنین جداسازی ایزوتوپی زنون ۱۲۹ و ۱۲۴ در سال ۱۴۰۴ را در دستور کار داریم که هر دو ایزوتوپ برای درمان سرطانها مورد استفاده قرار میگیرند.
لزوم اتمام احداث مرکز جداسازی ایزوتوپی
مدیرعامل شرکت فناوریهای پیشرفته ایران تاکید کرد: امسال باید ساخت مرکز جداسازی ایزوتوپی که مرکز بزرگی خواهد بود را به اتمام برسانیم.
معاون سازمان انرژی اتمی گفت: همچنین جداسازی ایریدیوم را باید انجام دهیم تا بتوانیم میزان تولید خود را به حد مورد نیاز جامعه برسانیم. همچنین در سال ۱۴۰۴ باید جداسازی ایزوتوپهای تلوریم را در دستور کار قرار دهیم تا بتوانیم نیاز جامعه را برطرف کنیم.
احیای مرکز ملی گداخت در دستور کار شرکت فناوریهای پیشرفته ایران
نوروزی، درباره برنامههای این معاونت در حوزه گداخت گفت: در مورد گداخت هستهای در نظر داریم تا «مرکز ملی گداخت» را احیا کنیم و همچنین مسایل مربوط به زیربناها و ساختمانهای آن را در دستور کار قرار خواهیم داد. با توجه به اینکه طراحیها تقریبا به اتمام رسیده امسال وارد فاز ساخت و تامین یک توکامک متوسط میشویم و پس از آن جزو چند کشور برتر جهان در این حوزه خواهیم شد.
انتهای پیام/