تبلیغ حدود ۶ هزار روحانی در روستاهای دوردست/ فعالیت ۲ هزار مدرسه امین/ برپایی بیش از ۹۰۰ نماز جمعه در سراسر کشور/ اعزام بیش از ۱۵ هزار مبلغ/ شهادت ۴۳۰۰ طلبه در دفاع مقدس
معاون فرهنگی و تبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم گفت: در سراسر کشور بیش از ۹۰۰ نماز جمعه در ۷۰ هزار مسجد در سراسر کشور برپا میشود که در خلال آن مواضع و تحلیلهای نظام توسط ائمه جمعه بیان میشود.
خبرگزاری میزان -
گروه سیاسی ؛ سی و هشتمین نشست «شنبههای انقلاب» با عنوان «روحانیت و حوزههای علمیه» و با هدف تبیین دستاوردهای انقلاب اسلامی عصر روز گذشته (شنبه) درقم برگزار شد.
انقلاب اسلامی ایران موفقترین نهضت در سالهای اخیر بوده است
حجت الاسلام «محمدحسن زمانی»، مسئول دفتر امور اجتماعی و سیاسی مرکز مدیریت حوزههای علمیه در ابتدای این نشست اظهارداشت: مقام معظم رهبری تاکید داشتند که دستاوردهای انقلاب اسلامی در ۴۰ ساله اخیر در عرصههای مختلف برای مردم تبیین و اطلاع رسانی شود تا حربه دشمن برای کمرنگ کردن این دستاوردها و برجسته کردن مشکلات جزیی کشور که وجود آنان نیز طبیعی است، خنثی شود.
وی ادامه داد: در این راستا، نهادهای متعددی در کشور اقداماتی را انجام داده اند و جنبش مردمی پاسداشت چهل سال انقلاب کبیر اسلامی نیز در قالب برنامه شنبههای انقلاب به معرفی و تبیین این دستاوردها در حوزههای مختلف میپردازد که برنامه امروز در موضوع «روحانیت و حوزههای علمیه» برگزار میشود.
زمانی گفت: انقلاب اسلامی ایران در مقایسه با رویدادها و نهضتهای اخیر موفقترین انقلاب بوده است و این گزاره را با توجه به حضور عینی در ۳۰ کشور جهان اعلام میکنم، به طور مثال نهضتهای صورت گرفته در قالب بیداری اسلامی در کشورهای مصر، لیبی و تونس با توطئههای دشمن منحرف شدند و نتوانستند به آرمانهای نهایی خود دست پیدا کنند.
مسئول دفتر امور اجتماعی و سیاسی مرکز مدیریت حوزههای علمیه در پایان سخنان خود خاطرنشان کرد: ملت ایران صادقانه پای اهداف الهی ایستاده است و خدا نیز وعدههای الهی را برای این انقلاب محقق کرده است که این کشور موفق شده، پیروزمندانه برابر توطئههای ۴۰ ساله دشمن، ایستادگی کند و امیدواریم این موفقیت تا نیل به انقلاب امام زمان (عج) ادامه داشته باشد.
وی با اشاره به اینکه روحانیت در طول ۴۰ ساله انقلاب اسلامی خدمات بسیاری را به انقلاب داشته است، گفت: روحانیت در عرصه خدمات سیاسی، تلاشهای بسیاری داشته است به طور مثال در زمینه آماده سازی مقدمات پیروزی انقلاب اسلامی، این قشر صرف نظر از اهدای هزاران عالم شهید در طول دوران اسلام، تلاشهای بسیاری را صورت داد که در نهایت منجر به تشکل حکومت اسلامی شد که نام و زندگینامه این افراد در کتاب شهدا الفضیه بیان شده است.
حجت الاسلام زمانی ادامه داد: علمایی همچون علامه طباطبایی، بهبهانی و همچنین شیخ فضل الله نوری برای برپایی احکام اسلامی وارد میدان شدند و بعد از آن نهضت جنگل با رشادتهای میرزا کوچک خان جنگلی که یک روحانی بود به راه افتاد و به شهادت وی منجر شد، نهضت فداییان اسلام به رهبری سید روحانی نواب صفوی با حضور طلاب و غیرطلاب به مبارزه پرداخت که در نهایت این روحانی به دار آویخته شد، نهضت تنباکو با رهبری و هدایت میرزای شیرازی رخ داد که بخشی از استقلال کشور، مرهون تلاشهای آنان است، آیت الله مدرس نیز تلاشهای بسیاری داشت که معتقدم زمینه ساز انقلاب اسلامی بود، زیرا امام خمینی (ره) در سنین جوانی در زمان سخنرانیهای ایشان راهی مجلس ملی میشدند و در نهایت آیت الله کاشانی که بنیان گذار اندیشه استقلال و صنعت نفت بود.
مسئول دفتر امور اجتماعی و سیاسی مرکز مدیریت حوزههای علمیه با اشاره به اینکه تمامی تلاشها و اقدامات علما منجر به فراهم شدن مقدمات پیروزی انقلاب اسلامی شد، تصریح کرد: حضور و نقش علمای شیعه در دهههای اخیر چشم گیرتر شده است، به طور مثال در نهضت سال ۴۲ طلاب فیضیه تلاشهای بسیاری کردند که منجر به جرقههای انقلاب شد و یا در دوران ۱۵ ساله تبعید امام خمینی (ره) روحانیون تلاشهای بسیاری داشتند و تعدادی از مراجع تقلید امروز، در این راستا زندانی و تبعید شدند.
وی به مطالعه زندگینامه علمای مبارز به ویژه زندگینامه مقام معظم رهبری در کتاب شرح اسم توصیه کرد و افزود: شهید اندرزگو ۱۵ سال مبارزه مسلحانه داشت و سپس به شهادت رسید، روحانیونی همچون آیت الله سعیدی، آیت الله غفاری و ... نیز طی سالهای ۴۲ تا ۵۷ مبارزاتی داشتند و در نهایت به شهادت رسیدند که در مجموع، طی این دوران ۲۶ روحانی به شهادت رسیدند.
حجت الاسلام زمانی با اشاره به اینکه تاسیس نظام جمهوری اسلامی دومین خدمت سیاسی روحانیت در دوران انقلاب بود، گفت: حکومت اسلامی به برکت امام خمینی (ره) و مراجع تقلید شکل گرفت که مدل جدیدی از حکومت را در قالب جمهوری اسلامی با رویکرد مردم سالاری دینی رقم زد که در تاریخ هزار ساله اسلام، بی نظیر است و این هدیه انقلاب به مردم ایران و حتی مردم جهان است.
مسئول دفتر امور اجتماعی و سیاسی مرکز مدیریت حوزههای علمیه افزود: امروز برخی از کشورها همچون عراق، سوریه، لبنان و افغانستان الگویی از جمهوری اسلامی را در کشور خود ایجاد کرده اند و ان شاء الله روزی این الگو مورد پذیرش ملل مسلمان جهان قرار خواهد گرفت.
وی با بیان اینکه امام خمینی (ره) برای جلوگیری از انحراف انقلاب دو ضامن بنا نهادند، تصریح کرد: امام خمینی (ره) در گام اول حضور یک فقیه را در راس حکومت اسلامی تثبیت کردند تا با اشراف و قدرت مانع از انحراف انقلاب شود.
زمانی گفت: دومین گام امام خمینی (ره) تاسیس شورای نگهبان با حضور ۶ فقیه بود تا هیچ قانونی برخلاف فقه اسلام به تصویب نرسد.
مسئول دفتر امور اجتماعی و سیاسی مرکز مدیریت حوزههای علمیه ادامه داد: امروز ۴ هزار قاضی روحانی در کشور مشغول به فعالیت است که به حل اختلافات مردم مشغول هستند همچنین روحانیون در دیگر نهادهای کشور نیز حضور فعال دارند و دین و اخلاق را آموزش میدهند.
وی با اشاره به اینکه قبل از انقلاب روحانیون در ادارات کشور حضوری نداشتند، افزود: امروز در وزارتخانهها و ادارات کشور روحانی حضور دارد و نماز جماعت را برپا میدارد و به نقش آفرینی میپردازد، همچنین برخلاف دوران پهلوی، روحانیون در ارتش و پادگانهای کشور نیز حضوری فعال دارند.
حجت الاسلام زمانی ادامه داد: مدیر حوزههای علمیه تفاهم نامهای با وزیر آموزش و پرورش منعقد کرده است که براین اساس روحانیون بسیاری در مدارس دارای ظرفیت برای فعالیت به عنوان امام جماعت و آموزش احکام اسلام و اخلاق حاضر میشوند و در گام دیگر نیز در برخی از مدارس با عنوان "مدارس امین"، مدیریت تربیتی مدارس بر عهده روحانیون است که امروز در کشور ۲ هزار مدرسه امین فعال است.
مسئول دفتر امور اجتماعی و سیاسی مرکز مدیریت حوزههای علمیه گفت: تفاهم نامه دیگری نیز میان مدیرحوزه علمیه و وزیر علوم برای حضور روحانیون در دانشگاهها منعقد شده است.
وی اضافه کرد: امروزه طلاب بسیاری در حوزههای علیمه مشغول تحصیل هستند که پیش از آن فارغ التحصیل دانشگاه بوده اند، به طوری که ۱۸ انجمن علمی در مدیریت حوزههای علمیه همچون انجمن طلاب پزشک، انجمن طلاب اقتصاددان، انجمن طلاب علوم سیاسی و ... شکل گرفته است.
زمانی با اشاره به اینکه احیا و اجرای قوانین فراموش شده اسلامی در کشور از دیگر خدمات حوزههای علمیه به انقلاب بوده است، تصریح کرد: نماز جمعه هزار سال در کشور تعطیل شده بود و یا قرآن در کشور فراموش شده بود و تنها در مجالس ختم قرائت میشد، اما روحانیت این موارد را احیا کرد به طوری که امروز در زمینه فعالیتهای قرآنی در میان کشورهای اسلامی سرآمد هستیم.
مسئول دفتر امور اجتماعی و سیاسی مرکز مدیریت حوزههای علمیه با بیان اینکه مبارزه با جریانهای انحرافی و الحادی از دیگر خدمات حوزه است، افزود: این سازمانها و گروهها جامعه را مورد هدف قرار داده بود تا جوانان را از اهداف انقلاب منحرف کند که در این زمینه میتوان به فعالیتهای گروههایی همچون فرقان، منافقین و ... اشاره کرد که به شهادت آیت الله مطهری، آیت الله مفتح، آیت الله بهشتی و ... منجر شد.
وی ادامه داد: ۱۲۶ روحانی با ترور به شهادت رسیده اند که شهدای امر به معروف و نهی از منکر نیز به آنان اضافه میشوند.
زمانی با بیان اینکه حضور روحانیت در عرصه دفاع مقدس دیگر عرصه خدماتی این قشر به انقلاب است، افزود: روحانیون در این دوران، علاوه بر نقش معنوی و تبلیغ در عرصه رزمی نیز حضور داشتند که منجر به شهادت ۴۳۰۰ شهید طلبه شد که از این تعداد؛ ۴۳ امام جمعه، ۲۶ نماینده مجلس روحانی، ۷۲ غواص روحانی، ۱۴۳ فرمانده طلبه و ۱۲۴ رزمنده طلبه آر پی جی زن به شهادت رسیدند.
مسئول دفتر امور اجتماعی و سیاسی مرکز مدیریت حوزههای علمیه در پایان خاطرنشان کرد: روحانیون و طلاب در عرصه دفاع از حرم نیز حضور پیدا کردند و ۴۰ شهید را تقدیم کردند که اگر رشادتهای شهدای مدافع حرم نبود، داعش وارد مرزهای کشور میشد.
حوزه علمیه، شجره طیبهای است که سنگ بنایش را پیامبر (ص) نهاد و کمالش در انقلاب رقم خورد
در ادامه این نشست، حجت الاسلام مهدی رستم نژاد، معاون آموزش مرکز مدیریت حوزههای علمیه اظهارداشت: حوزه علمیه به مثابه یک شجره طیبه است که سنگ بنای آن توسط پیامبر (ص) و اهل بیت (ع) بنا شده است که قریب ۱۴ قرن گذشت تا توانست به کمال خود رسیده و یک حکومت بر مبنای احکام اسلام بنا کند.
وی با اشاره به اینکه حوزههای علمیه، دستاوردهای متعدد علمی و آموزشی در این ۴۰ ساله انقلاب اسلامی داشته است، تصریح کرد: قبل از انقلاب فعالیت حوزه علمیه، محدود در مساجد و مجالس مذهبی بود، اما بعد از انقلاب اسلامی این فعالیت در تمامی عرصهها رشد و گسترش داشت و در بخش دانشی جهش گستردهای را پشت سر گذاشت.
رستم نژاد با بیان اینکه توسعه مرزهای دانشی و تنوع بخشی در رشتههای تخصصی دینی از دستاوردهای حوزههای علمیه بوده است، گفت: حوزه بعد از انقلاب اسلامی باید وارد عرصههای جدید میشد تا بتواند پاسخگوی نیازهای روز جامعه باشد، در حالی که قبل از انقلاب فعالیتهای حوزه تنها در فقه و اصول منحصر بود.
معاون آموزش مرکز مدیریت حوزههای علمیه ادامه داد: حوزههای علمیه بعد از انقلاب، براساس نیازهای روز در دهها گرایش و رشته دانشی وارد شد به طوری که امروزه حوزه دارای متنوعترین نظام رشتهای و دانشی در حوزه مطالعات است که تحول عظیمی در صدها متن آموزشی و هزاران پایان نامه رقم زده است که قبل از انقلاب بی سابقه بوده است.
وی با اشاره به اینکه حوزههای علمیه بعد از انقلاب اهتمام جدی به مسئله فقه معاصر و فقه مضاف در راستای حل مسائل فقهی مورد نیاز جامعه داشته است، تصریح کرد: در این عرصه، کرسیهای تدریس دروس خارج در دهها رشته فقهی ایجاد شده است که در ۱۰ قرن اخیر فعالیتهای حوزه، بی سابقه است، به طور مثال میتوان به عقود جدید، فقه پزشکی، فقه تربیتی، فقه سیاسی، فقه خانواده و ... اشاره کرد.
رستم نژاد اضافه کرد: طراحی و اجرای دهها رشته تخصصی فقه برای تربیت کارشناسان در عرصه فقه معاصر از دیگر اقدامات حوزههای علمیه، بعد از پیروزی انقلاب است که در این راستا، دهها مرکز علمی و پژوهشی فقه مانند موسسه دایره المعارف فقه اسلامی یا موسسه دایره المعارف فقه معارف تاسیس شده است.
معاون آموزش مرکز مدیریت حوزههای علمیه با اشاره به اینکه مشارکت فضلا و فقهای حوزوی در کنفرانسهای فقهی معاصر هم در ایران و هم در خارج از کشور از دیگر اقدامات تحولی حوزههای علمیه بعد از انقلاب است، گفت: فقه هنر، فقه حکومتی، نقش زمان و مکان در اجتهاد، بانکداری اسلامی و اقتصاد اسلامی از جمله موضوعات مهمی است که در عرصه فقه معاصر شاهد ورود حوزویان به آنها هستیم.
وی با بیان اینکه توجه به مطالعات میان رشتهای اسلامی و علوم انسانی از دیگر دستاوردهای انقلاب اسلامی در حوزههای علمیه است، افزود: حضور در این عرصه موجب پشتیبانی از نظام، مبناسازی و اسلامی سازی علوم میشود که از مطالبات جدی مقام معظم رهبری است که برای فعالیت در این عرصه ها، موسسه پژوهشی امام خمینی (ره)، پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، پژوهشگاه فرهنگ و علوم تاسیس شده است که آثار این مجموعهها در جشنوارههای کتاب حوزه و کشور، توانسته رتبههای برتر را کسب کند.
رستم نژاد گفت: تبیین معارف دینی و ارائه خدمات به عرصههای مورد نیاز نظام و جامعه از دستاوردهای انقلاب در حوزههای علمیه است، زیرا قبل از انقلاب حداکثر حضور حوزه در امکان مذهبی، مدارس دینی، مساجد و هیاتها بود، اما بعد از انقلاب گستره این حضور تمام کشور را فراگرفت و به خارج از مرزها نیز رسید.
معاون آموزش مرکز مدیریت حوزههای علمیه در پایان سخنان خود خاطرنشان کرد: در زمینه تبیین معارف اسلامی آثار متعددی از سوی حوزویان در نشریات علمی و پژوهشی منتشر شده است، به طوری که هیچ زمانی حوزه تا این میزان دارای نویسنده و اهل قلم نبوده است و حتی این میزان تولید کتاب و آثار علمی نداشته است.
گفتمان انقلاب اسلامی در همه جای دنیا شناخته شده است
در ادامه این نشست حجت الاسلام محسن قنبری، معاون ارتباطات و بین الملل جامعه المصطفی العالمیه طی سخنانی اظهار کرد: فعالیت برون مرزی حوزههای علمیه با رویکرد گفتمان سازی علمی و عالمی درجریان است. این گفتمان یک گفتمان انقلابی و برای ایجاد معرفت و دانش افزایی است.
وی ادامه داد: گفتمان انقلابی حاوی ارزشهایی است که حوزههای علمیه آن را دنبال میکند و در حوزه بین الملل از جمله ماموریتهای ویژه، این حوزه محسوب میشود.
قنبری تصریح کرد: امروز گفتمان انقلاب اسلامی، گفتمانی عقلایی است. از دیگر ویژگی گفتمان سازی، تقریب است و حوزههای علمیه آن را به عنوان یک اصل پذیرفته اند از این رو ما برای حضور خود، هیچکس را نفی نکرده ایم، به عنوان نمونه درحوزه تقریب، میتوان هفته وحدت را نام برد که در حوزههای علمیه به صورت جدی پیگیری میشود و در این راستا جلسات متفاوت در سطح بین المل در حال برگزاری است.
معاون ارتباطات و بین الملل جامعه المصطفی العالمیه افزود: گفتمان اعتدال نیز در سطح بین الملل در حوزههای علمیه پیگیری میشود و امروز افتخار میکنیم که هیچ کدام از اساتید و دانش آموختگان حوزههای علمیه جزو تندروها، افراطیها و تکفیریها نیستند و گفتمان اعتدالی را دنبال میکنند.
وی با بیان اینکه در راستای تحقق شعارهای گفتمان انقلاب اسلامی در سطح بین الملل، نهادهای متعددی تشکیل شده است، گفت: برای پویایی حوزههای علمیه در سطح بین الملل، نهادهایی متفاوتی تشکیل شده است که در این راستا میتوان به جامعه المصطفی العالمیه اشاره کرد.
قنبری ادامه داد: این نهاد در تشکلهای بین المللی، اتحادیهها و مراکز مختلف عضو است به طور نمونه عضو isco و unesco است، همچنین دانشگاه مجازی جامعه المصطفی نیز از دستاوردهای حوزههای علمیه در سطح بین الملل است.
معاون ارتباطات و بین الملل جامعه المصطفی العالمیه اضافه کرد: امروز گفتمان انقلاب اسلامی در همه جای دنیا شناخته شده است و این موضوع ما را به یک کنشگر بین المللی تبدیل کرده است که پس از آن به دنبال آن هستیم که این گفتمان سازی به یک گفتمان غالب تبدیل شود.
وی با اشاره به حضور طلبههای جامعه المصطفی از اکثر نقاط جهان گفت: امروز میتوانیم با افتخار اعلام کنیم که توسط طلبهها و دانش آموختگان خارجی، علوم و اندیشه ائمه جهانی شده است و گفتمان اعتدالی و انقلابی توسط دانش آموختگان این مجموعه بین المللی، دنبال میشود.
قنبری با بیان اینکه زبان فارسی، اولین ابزار قدرتمندی است که میتواند گفتمان ایرانی-اسلامی را در فضای بین المللی گسترش دهد، اظهار کرد: در حال حاضر ۳۰۰ هزار طلبه و خانواده آنها با زبان فارسی آشنا شده اند و این تعداد طلبه غیر ایرانی که با زبان فارسی آشنا هستند، یعنی اینکه به دروازههای تمدن انقلاب اسلامی وارد شده و حامل ارزشهای دینی و مذهبی شده اند.
معاون ارتباطات و بین الملل جامعه المصطفی العالمیه گفت: جامعه المصطفی، جامعه المرتضی، انتشارات تقریب و... تماما میراث مکتوب حوزههای علمیه را به زبانهای مختلف دنیا برگرداندهاند به طوری که فقط جامعه المصطفی در این حوزه ۱۷۰۰ عنوان کتاب را به ۲۵ زبان زنده دنیا ترجمه کرده است.
وی تصریح کرد: در زمینه بین الملل، تشکلهای فراوانی ایجاد شده است که ۳ هزار طلبه زباندان در سطح بین الملل و در این تشکلات فعال هستند و شبکههای برون مرزی را مدیریت میکنند و برای توسعه گفتمان انقلابی شیعی ایران در حال تلاش هستند.
قنبری افزود: امروز حضور رسانهای طلبهها در شبکهها و رسانههای بین المللی، موجب رشد گفتمان سازی شده است، در حال حاضر این افراد محتوای دینی و انقلابی را به سایر مردم جهان ارائه میکنند.
معاون ارتباطات و بین الملل جامعه المصطفی العالمیه گفت: حضور در فضای مجازی نیز از دیگر اقدامات حوزههای علمیه است به طوری که در حال حاضر هزاران دانشجو کشورهای مختلف از طریق سایت مجازی جامعه المصطفی در حال آموزش دین اسلام هستند.
وی در پایان اظهارات خود گفت: حوزه و گفتمان انقلاب، خود را به جهانیان معرفی کرده ایم و معتقدیم در این عرصه، اگر کلام ائمه و اهل بیت (ع) را به گوش جهانیان رسانده شود از آن استقبال خواهد شد.
اعزام بیش از ۱۵ هزار نفر مبلغ به سراسر کشور
در ادامه نشست شنبههای انقلاب حجت الاسلام «سعید روستا آزاد»، معاون فرهنگی وتبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم و عضو هیأت علمی پژوهشکده فلسفه و کلام اسلامی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی اظهار داشت: انقلاب اسلامی، محصول فعالیتهای فرهنگی است که بر محوریت حوزه قرار دارد.
وی افزود: تاسیس و ابقای انقلاب اسلامی، مرهون فعالیتهای فرهنگی حوزههای علمیه است.
معاون فرهنگی و تبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم گفت: اتفاقاتی که در طول این چهل سال برای مردم مقاوم ایران از جمله تحریم و تهدید افتاده است، برای آنها نگران کننده نبوده است، زیرا این مردم دارای سبقه فرهنگی و اجتماعی هستند که تماما از حوزه و روحانیت نشات میگیرد.
وی با بیان این که بعد از انقلاب بیش از دهها آموزش کاربردی با موضوع تبلیغ صورت گرفته است، ادامه داد: حوزه علمیه مبلغانی برای کودکان و کارشناسان دینی برای برنامههای شبکههای رادیویی و تلویزیونی یا متخصصانی که بتوانند در برابر فرق انحرافی و نوظهور ایستادگی کنند، تربیت کرده است.
روستا آزاد تصریح کرد: امکان اعزام بیش از ۱۵ هزار نفر مبلغ به سراسر کشور از حوزههای علمیه قم، مشهد، اصفهان و خوزستان به دیگر شهرها بعد از انقلاب اسلامی محقق شده است.
معاون فرهنگی وتبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم با اشاره به گروههای تبلیغی حوزههای علمیه گفت: بیش از ۴۰۰ تا ۴۵۰ گروه تبلیغی از طلاب، علاوه بر مساجد و حسینیهها در مدارس، کمپهای ترک اعتیاد، پارکها و حتی در سواحل دریاها نیز برای پاسخگویی حاضر و تبلیغ انجام میدهند.
وی تاکید کرد: حدود ۶ هزار نفر از روحانیون در روستاهای دوردست در حال تبلیغ و پاسخگویی به سوالات مردم آن مناطق هستند.
روستا آزاد با بیان این که بعد از انقلاب کمتر سوالی است که در ذهنها بی جواب مانده است، خاطرنشان کرد: حوزههای علمیه به ۱۵ هزار پرسش، پاسخ داده است و روزانه بیش از ۱۲ هزار سوال و جواب توسط بیش از ۴۰۰ نفر ساماندهی میشود که در همین راستا ۷۰ مجموعه کتاب چاپ شده است.
معاون فرهنگی وتبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم ادامه داد: یکی از خدمات پررنگ فرهنگی حوزویان مسئله سفرهای زیارتی است که توسط ۴ هزار روحانی درکاروانهای زیارتی انجام میگیرد.
وی بیان داشت: در سراسر کشور بیش از ۹۰۰ نماز جمعه در ۷۰ هزار مسجد در سراسر کشور برپا میشود که در خلال آن مواضع و تحلیلهای نظام توسط ائمه جمعه بیان میشود.
روستا آزاد با اشاره به کارهای فرهنگی حوزه علمیه گفت: تاسیس رادیو معارف که در طول ۲۴ ساعت به طرح مباحث علمی و قرآنی میپردازد و یا تاسیس شبکههای تلویزیونی و ماهوارهای گسترده مانند شبکه قرآن و شبکه ولایت که تحت نظارت مرجع عالیقدر حضرت آیت الله مکارم شیرازی و شبکههای الاهواز و اهوازنا که تحت نظارت آیت الله جزایری مشغول به فعالیت هستند.
معاون فرهنگی وتبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم تاکید کرد: بعد از انقلاب اسلامی، فعالیتهای قرآنی در کشور رشد یافت، به طوری که بیش از ۲۰ هزار کتاب قرآن تالیف شده است و بیش از ۳۰ مجله علمی تخصصی در حوزه قرآن تالیف و منتشر میشود که قبل از انقلاب اصلا وجود نداشت.
وی با بیان این که حدود ۳ جلد دایره المعارف قرآنی ویژه کودکان بعد از انقلاب منتشر شده است، ادامه داد: بعد از انقلاب حدود ۱۵ جلد دایره المعارف قرآنی در کشور تالیف شده است که این اتفاق در جهان بی سابقه است.
روستا آزاد گفت: انتشارات بوستان کتاب که زیر نظر حوزه علمیه مشغول فعالیت است، بیش از ۴ هزار و ۲۰۰ عنوان اثر را به چاپ رسانده است، همچنین نشریه افق و سایت حوزه نیوز نیز در این قالب، مشغول معرفی کردن روحانیون و حوزه علمیه در کشور است.
عضو هیئت علمی پژوهشکده فلسفه و کلام اسلامی تاکید داشت: نشریه سنجاقک با بیش از ۱۰ سال سابقه فعالیت برای کودکان توسط حوزه علمیه به چاپ میرسد و یا نشریه پوپک و سلام بچهها نیز با سابقه بیش از ۲۵ سال برای نوجوانان منتشر میشود که این کارها اقدامات حوزه در طول این چهل سال برای کودکان و نوجوانان است.
وی ادامه داد: حوزه علمیه فارغ از فضای واقعی در فضای مجازی هم تبلیغات گستردهای در راستای دین انجام میدهد، اقداماتی از قبیل: تولید کلیپ، موشن گرافیک، عکس نوشته و... که در راستای تبلیغ دین در فضای مجازی صورت میگیرد.
روستاآزاد با بیان این که در کنار اقدامات فرهنگی، اقدامات اجتماعی هم توسط حوزههای علمیه صورت میگیرد، گفت: اقدامات اجتماعی حوزه علمیه در تاسیس مراکز درمانی و بهداشتی، مدارس و ... صورت میگیرد.
عضو هیئت علمی پژوهشکده فلسفه و کلام اسلامی در پایان سخنان خود با اشاره به فعالیت گروههای مشاورهای در سراسر کشور گفت: مددکاری اسلامی نیز یکی دیگر از اقدامات اجتماعی است که توسط حوزه علمیه تشکیل شده است.
حجت الاسلام «محمدحسن زمانی»، مسئول دفتر امور اجتماعی و سیاسی مرکز مدیریت حوزههای علمیه در ابتدای این نشست اظهارداشت: مقام معظم رهبری تاکید داشتند که دستاوردهای انقلاب اسلامی در ۴۰ ساله اخیر در عرصههای مختلف برای مردم تبیین و اطلاع رسانی شود تا حربه دشمن برای کمرنگ کردن این دستاوردها و برجسته کردن مشکلات جزیی کشور که وجود آنان نیز طبیعی است، خنثی شود.
وی ادامه داد: در این راستا، نهادهای متعددی در کشور اقداماتی را انجام داده اند و جنبش مردمی پاسداشت چهل سال انقلاب کبیر اسلامی نیز در قالب برنامه شنبههای انقلاب به معرفی و تبیین این دستاوردها در حوزههای مختلف میپردازد که برنامه امروز در موضوع «روحانیت و حوزههای علمیه» برگزار میشود.
زمانی گفت: انقلاب اسلامی ایران در مقایسه با رویدادها و نهضتهای اخیر موفقترین انقلاب بوده است و این گزاره را با توجه به حضور عینی در ۳۰ کشور جهان اعلام میکنم، به طور مثال نهضتهای صورت گرفته در قالب بیداری اسلامی در کشورهای مصر، لیبی و تونس با توطئههای دشمن منحرف شدند و نتوانستند به آرمانهای نهایی خود دست پیدا کنند.
مسئول دفتر امور اجتماعی و سیاسی مرکز مدیریت حوزههای علمیه در پایان سخنان خود خاطرنشان کرد: ملت ایران صادقانه پای اهداف الهی ایستاده است و خدا نیز وعدههای الهی را برای این انقلاب محقق کرده است که این کشور موفق شده، پیروزمندانه برابر توطئههای ۴۰ ساله دشمن، ایستادگی کند و امیدواریم این موفقیت تا نیل به انقلاب امام زمان (عج) ادامه داشته باشد.
وی با اشاره به اینکه روحانیت در طول ۴۰ ساله انقلاب اسلامی خدمات بسیاری را به انقلاب داشته است، گفت: روحانیت در عرصه خدمات سیاسی، تلاشهای بسیاری داشته است به طور مثال در زمینه آماده سازی مقدمات پیروزی انقلاب اسلامی، این قشر صرف نظر از اهدای هزاران عالم شهید در طول دوران اسلام، تلاشهای بسیاری را صورت داد که در نهایت منجر به تشکل حکومت اسلامی شد که نام و زندگینامه این افراد در کتاب شهدا الفضیه بیان شده است.
حجت الاسلام زمانی ادامه داد: علمایی همچون علامه طباطبایی، بهبهانی و همچنین شیخ فضل الله نوری برای برپایی احکام اسلامی وارد میدان شدند و بعد از آن نهضت جنگل با رشادتهای میرزا کوچک خان جنگلی که یک روحانی بود به راه افتاد و به شهادت وی منجر شد، نهضت فداییان اسلام به رهبری سید روحانی نواب صفوی با حضور طلاب و غیرطلاب به مبارزه پرداخت که در نهایت این روحانی به دار آویخته شد، نهضت تنباکو با رهبری و هدایت میرزای شیرازی رخ داد که بخشی از استقلال کشور، مرهون تلاشهای آنان است، آیت الله مدرس نیز تلاشهای بسیاری داشت که معتقدم زمینه ساز انقلاب اسلامی بود، زیرا امام خمینی (ره) در سنین جوانی در زمان سخنرانیهای ایشان راهی مجلس ملی میشدند و در نهایت آیت الله کاشانی که بنیان گذار اندیشه استقلال و صنعت نفت بود.
مسئول دفتر امور اجتماعی و سیاسی مرکز مدیریت حوزههای علمیه با اشاره به اینکه تمامی تلاشها و اقدامات علما منجر به فراهم شدن مقدمات پیروزی انقلاب اسلامی شد، تصریح کرد: حضور و نقش علمای شیعه در دهههای اخیر چشم گیرتر شده است، به طور مثال در نهضت سال ۴۲ طلاب فیضیه تلاشهای بسیاری کردند که منجر به جرقههای انقلاب شد و یا در دوران ۱۵ ساله تبعید امام خمینی (ره) روحانیون تلاشهای بسیاری داشتند و تعدادی از مراجع تقلید امروز، در این راستا زندانی و تبعید شدند.
وی به مطالعه زندگینامه علمای مبارز به ویژه زندگینامه مقام معظم رهبری در کتاب شرح اسم توصیه کرد و افزود: شهید اندرزگو ۱۵ سال مبارزه مسلحانه داشت و سپس به شهادت رسید، روحانیونی همچون آیت الله سعیدی، آیت الله غفاری و ... نیز طی سالهای ۴۲ تا ۵۷ مبارزاتی داشتند و در نهایت به شهادت رسیدند که در مجموع، طی این دوران ۲۶ روحانی به شهادت رسیدند.
حجت الاسلام زمانی با اشاره به اینکه تاسیس نظام جمهوری اسلامی دومین خدمت سیاسی روحانیت در دوران انقلاب بود، گفت: حکومت اسلامی به برکت امام خمینی (ره) و مراجع تقلید شکل گرفت که مدل جدیدی از حکومت را در قالب جمهوری اسلامی با رویکرد مردم سالاری دینی رقم زد که در تاریخ هزار ساله اسلام، بی نظیر است و این هدیه انقلاب به مردم ایران و حتی مردم جهان است.
مسئول دفتر امور اجتماعی و سیاسی مرکز مدیریت حوزههای علمیه افزود: امروز برخی از کشورها همچون عراق، سوریه، لبنان و افغانستان الگویی از جمهوری اسلامی را در کشور خود ایجاد کرده اند و ان شاء الله روزی این الگو مورد پذیرش ملل مسلمان جهان قرار خواهد گرفت.
وی با بیان اینکه امام خمینی (ره) برای جلوگیری از انحراف انقلاب دو ضامن بنا نهادند، تصریح کرد: امام خمینی (ره) در گام اول حضور یک فقیه را در راس حکومت اسلامی تثبیت کردند تا با اشراف و قدرت مانع از انحراف انقلاب شود.
زمانی گفت: دومین گام امام خمینی (ره) تاسیس شورای نگهبان با حضور ۶ فقیه بود تا هیچ قانونی برخلاف فقه اسلام به تصویب نرسد.
مسئول دفتر امور اجتماعی و سیاسی مرکز مدیریت حوزههای علمیه ادامه داد: امروز ۴ هزار قاضی روحانی در کشور مشغول به فعالیت است که به حل اختلافات مردم مشغول هستند همچنین روحانیون در دیگر نهادهای کشور نیز حضور فعال دارند و دین و اخلاق را آموزش میدهند.
وی با اشاره به اینکه قبل از انقلاب روحانیون در ادارات کشور حضوری نداشتند، افزود: امروز در وزارتخانهها و ادارات کشور روحانی حضور دارد و نماز جماعت را برپا میدارد و به نقش آفرینی میپردازد، همچنین برخلاف دوران پهلوی، روحانیون در ارتش و پادگانهای کشور نیز حضوری فعال دارند.
حجت الاسلام زمانی ادامه داد: مدیر حوزههای علمیه تفاهم نامهای با وزیر آموزش و پرورش منعقد کرده است که براین اساس روحانیون بسیاری در مدارس دارای ظرفیت برای فعالیت به عنوان امام جماعت و آموزش احکام اسلام و اخلاق حاضر میشوند و در گام دیگر نیز در برخی از مدارس با عنوان "مدارس امین"، مدیریت تربیتی مدارس بر عهده روحانیون است که امروز در کشور ۲ هزار مدرسه امین فعال است.
مسئول دفتر امور اجتماعی و سیاسی مرکز مدیریت حوزههای علمیه گفت: تفاهم نامه دیگری نیز میان مدیرحوزه علمیه و وزیر علوم برای حضور روحانیون در دانشگاهها منعقد شده است.
وی اضافه کرد: امروزه طلاب بسیاری در حوزههای علیمه مشغول تحصیل هستند که پیش از آن فارغ التحصیل دانشگاه بوده اند، به طوری که ۱۸ انجمن علمی در مدیریت حوزههای علمیه همچون انجمن طلاب پزشک، انجمن طلاب اقتصاددان، انجمن طلاب علوم سیاسی و ... شکل گرفته است.
زمانی با اشاره به اینکه احیا و اجرای قوانین فراموش شده اسلامی در کشور از دیگر خدمات حوزههای علمیه به انقلاب بوده است، تصریح کرد: نماز جمعه هزار سال در کشور تعطیل شده بود و یا قرآن در کشور فراموش شده بود و تنها در مجالس ختم قرائت میشد، اما روحانیت این موارد را احیا کرد به طوری که امروز در زمینه فعالیتهای قرآنی در میان کشورهای اسلامی سرآمد هستیم.
مسئول دفتر امور اجتماعی و سیاسی مرکز مدیریت حوزههای علمیه با بیان اینکه مبارزه با جریانهای انحرافی و الحادی از دیگر خدمات حوزه است، افزود: این سازمانها و گروهها جامعه را مورد هدف قرار داده بود تا جوانان را از اهداف انقلاب منحرف کند که در این زمینه میتوان به فعالیتهای گروههایی همچون فرقان، منافقین و ... اشاره کرد که به شهادت آیت الله مطهری، آیت الله مفتح، آیت الله بهشتی و ... منجر شد.
وی ادامه داد: ۱۲۶ روحانی با ترور به شهادت رسیده اند که شهدای امر به معروف و نهی از منکر نیز به آنان اضافه میشوند.
زمانی با بیان اینکه حضور روحانیت در عرصه دفاع مقدس دیگر عرصه خدماتی این قشر به انقلاب است، افزود: روحانیون در این دوران، علاوه بر نقش معنوی و تبلیغ در عرصه رزمی نیز حضور داشتند که منجر به شهادت ۴۳۰۰ شهید طلبه شد که از این تعداد؛ ۴۳ امام جمعه، ۲۶ نماینده مجلس روحانی، ۷۲ غواص روحانی، ۱۴۳ فرمانده طلبه و ۱۲۴ رزمنده طلبه آر پی جی زن به شهادت رسیدند.
مسئول دفتر امور اجتماعی و سیاسی مرکز مدیریت حوزههای علمیه در پایان خاطرنشان کرد: روحانیون و طلاب در عرصه دفاع از حرم نیز حضور پیدا کردند و ۴۰ شهید را تقدیم کردند که اگر رشادتهای شهدای مدافع حرم نبود، داعش وارد مرزهای کشور میشد.
حوزه علمیه، شجره طیبهای است که سنگ بنایش را پیامبر (ص) نهاد و کمالش در انقلاب رقم خورد
در ادامه این نشست، حجت الاسلام مهدی رستم نژاد، معاون آموزش مرکز مدیریت حوزههای علمیه اظهارداشت: حوزه علمیه به مثابه یک شجره طیبه است که سنگ بنای آن توسط پیامبر (ص) و اهل بیت (ع) بنا شده است که قریب ۱۴ قرن گذشت تا توانست به کمال خود رسیده و یک حکومت بر مبنای احکام اسلام بنا کند.
وی با اشاره به اینکه حوزههای علمیه، دستاوردهای متعدد علمی و آموزشی در این ۴۰ ساله انقلاب اسلامی داشته است، تصریح کرد: قبل از انقلاب فعالیت حوزه علمیه، محدود در مساجد و مجالس مذهبی بود، اما بعد از انقلاب اسلامی این فعالیت در تمامی عرصهها رشد و گسترش داشت و در بخش دانشی جهش گستردهای را پشت سر گذاشت.
رستم نژاد با بیان اینکه توسعه مرزهای دانشی و تنوع بخشی در رشتههای تخصصی دینی از دستاوردهای حوزههای علمیه بوده است، گفت: حوزه بعد از انقلاب اسلامی باید وارد عرصههای جدید میشد تا بتواند پاسخگوی نیازهای روز جامعه باشد، در حالی که قبل از انقلاب فعالیتهای حوزه تنها در فقه و اصول منحصر بود.
معاون آموزش مرکز مدیریت حوزههای علمیه ادامه داد: حوزههای علمیه بعد از انقلاب، براساس نیازهای روز در دهها گرایش و رشته دانشی وارد شد به طوری که امروزه حوزه دارای متنوعترین نظام رشتهای و دانشی در حوزه مطالعات است که تحول عظیمی در صدها متن آموزشی و هزاران پایان نامه رقم زده است که قبل از انقلاب بی سابقه بوده است.
وی با اشاره به اینکه حوزههای علمیه بعد از انقلاب اهتمام جدی به مسئله فقه معاصر و فقه مضاف در راستای حل مسائل فقهی مورد نیاز جامعه داشته است، تصریح کرد: در این عرصه، کرسیهای تدریس دروس خارج در دهها رشته فقهی ایجاد شده است که در ۱۰ قرن اخیر فعالیتهای حوزه، بی سابقه است، به طور مثال میتوان به عقود جدید، فقه پزشکی، فقه تربیتی، فقه سیاسی، فقه خانواده و ... اشاره کرد.
رستم نژاد اضافه کرد: طراحی و اجرای دهها رشته تخصصی فقه برای تربیت کارشناسان در عرصه فقه معاصر از دیگر اقدامات حوزههای علمیه، بعد از پیروزی انقلاب است که در این راستا، دهها مرکز علمی و پژوهشی فقه مانند موسسه دایره المعارف فقه اسلامی یا موسسه دایره المعارف فقه معارف تاسیس شده است.
معاون آموزش مرکز مدیریت حوزههای علمیه با اشاره به اینکه مشارکت فضلا و فقهای حوزوی در کنفرانسهای فقهی معاصر هم در ایران و هم در خارج از کشور از دیگر اقدامات تحولی حوزههای علمیه بعد از انقلاب است، گفت: فقه هنر، فقه حکومتی، نقش زمان و مکان در اجتهاد، بانکداری اسلامی و اقتصاد اسلامی از جمله موضوعات مهمی است که در عرصه فقه معاصر شاهد ورود حوزویان به آنها هستیم.
وی با بیان اینکه توجه به مطالعات میان رشتهای اسلامی و علوم انسانی از دیگر دستاوردهای انقلاب اسلامی در حوزههای علمیه است، افزود: حضور در این عرصه موجب پشتیبانی از نظام، مبناسازی و اسلامی سازی علوم میشود که از مطالبات جدی مقام معظم رهبری است که برای فعالیت در این عرصه ها، موسسه پژوهشی امام خمینی (ره)، پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، پژوهشگاه فرهنگ و علوم تاسیس شده است که آثار این مجموعهها در جشنوارههای کتاب حوزه و کشور، توانسته رتبههای برتر را کسب کند.
رستم نژاد گفت: تبیین معارف دینی و ارائه خدمات به عرصههای مورد نیاز نظام و جامعه از دستاوردهای انقلاب در حوزههای علمیه است، زیرا قبل از انقلاب حداکثر حضور حوزه در امکان مذهبی، مدارس دینی، مساجد و هیاتها بود، اما بعد از انقلاب گستره این حضور تمام کشور را فراگرفت و به خارج از مرزها نیز رسید.
معاون آموزش مرکز مدیریت حوزههای علمیه در پایان سخنان خود خاطرنشان کرد: در زمینه تبیین معارف اسلامی آثار متعددی از سوی حوزویان در نشریات علمی و پژوهشی منتشر شده است، به طوری که هیچ زمانی حوزه تا این میزان دارای نویسنده و اهل قلم نبوده است و حتی این میزان تولید کتاب و آثار علمی نداشته است.
گفتمان انقلاب اسلامی در همه جای دنیا شناخته شده است
در ادامه این نشست حجت الاسلام محسن قنبری، معاون ارتباطات و بین الملل جامعه المصطفی العالمیه طی سخنانی اظهار کرد: فعالیت برون مرزی حوزههای علمیه با رویکرد گفتمان سازی علمی و عالمی درجریان است. این گفتمان یک گفتمان انقلابی و برای ایجاد معرفت و دانش افزایی است.
وی ادامه داد: گفتمان انقلابی حاوی ارزشهایی است که حوزههای علمیه آن را دنبال میکند و در حوزه بین الملل از جمله ماموریتهای ویژه، این حوزه محسوب میشود.
قنبری تصریح کرد: امروز گفتمان انقلاب اسلامی، گفتمانی عقلایی است. از دیگر ویژگی گفتمان سازی، تقریب است و حوزههای علمیه آن را به عنوان یک اصل پذیرفته اند از این رو ما برای حضور خود، هیچکس را نفی نکرده ایم، به عنوان نمونه درحوزه تقریب، میتوان هفته وحدت را نام برد که در حوزههای علمیه به صورت جدی پیگیری میشود و در این راستا جلسات متفاوت در سطح بین المل در حال برگزاری است.
معاون ارتباطات و بین الملل جامعه المصطفی العالمیه افزود: گفتمان اعتدال نیز در سطح بین الملل در حوزههای علمیه پیگیری میشود و امروز افتخار میکنیم که هیچ کدام از اساتید و دانش آموختگان حوزههای علمیه جزو تندروها، افراطیها و تکفیریها نیستند و گفتمان اعتدالی را دنبال میکنند.
وی با بیان اینکه در راستای تحقق شعارهای گفتمان انقلاب اسلامی در سطح بین الملل، نهادهای متعددی تشکیل شده است، گفت: برای پویایی حوزههای علمیه در سطح بین الملل، نهادهایی متفاوتی تشکیل شده است که در این راستا میتوان به جامعه المصطفی العالمیه اشاره کرد.
قنبری ادامه داد: این نهاد در تشکلهای بین المللی، اتحادیهها و مراکز مختلف عضو است به طور نمونه عضو isco و unesco است، همچنین دانشگاه مجازی جامعه المصطفی نیز از دستاوردهای حوزههای علمیه در سطح بین الملل است.
معاون ارتباطات و بین الملل جامعه المصطفی العالمیه اضافه کرد: امروز گفتمان انقلاب اسلامی در همه جای دنیا شناخته شده است و این موضوع ما را به یک کنشگر بین المللی تبدیل کرده است که پس از آن به دنبال آن هستیم که این گفتمان سازی به یک گفتمان غالب تبدیل شود.
وی با اشاره به حضور طلبههای جامعه المصطفی از اکثر نقاط جهان گفت: امروز میتوانیم با افتخار اعلام کنیم که توسط طلبهها و دانش آموختگان خارجی، علوم و اندیشه ائمه جهانی شده است و گفتمان اعتدالی و انقلابی توسط دانش آموختگان این مجموعه بین المللی، دنبال میشود.
قنبری با بیان اینکه زبان فارسی، اولین ابزار قدرتمندی است که میتواند گفتمان ایرانی-اسلامی را در فضای بین المللی گسترش دهد، اظهار کرد: در حال حاضر ۳۰۰ هزار طلبه و خانواده آنها با زبان فارسی آشنا شده اند و این تعداد طلبه غیر ایرانی که با زبان فارسی آشنا هستند، یعنی اینکه به دروازههای تمدن انقلاب اسلامی وارد شده و حامل ارزشهای دینی و مذهبی شده اند.
معاون ارتباطات و بین الملل جامعه المصطفی العالمیه گفت: جامعه المصطفی، جامعه المرتضی، انتشارات تقریب و... تماما میراث مکتوب حوزههای علمیه را به زبانهای مختلف دنیا برگرداندهاند به طوری که فقط جامعه المصطفی در این حوزه ۱۷۰۰ عنوان کتاب را به ۲۵ زبان زنده دنیا ترجمه کرده است.
وی تصریح کرد: در زمینه بین الملل، تشکلهای فراوانی ایجاد شده است که ۳ هزار طلبه زباندان در سطح بین الملل و در این تشکلات فعال هستند و شبکههای برون مرزی را مدیریت میکنند و برای توسعه گفتمان انقلابی شیعی ایران در حال تلاش هستند.
قنبری افزود: امروز حضور رسانهای طلبهها در شبکهها و رسانههای بین المللی، موجب رشد گفتمان سازی شده است، در حال حاضر این افراد محتوای دینی و انقلابی را به سایر مردم جهان ارائه میکنند.
معاون ارتباطات و بین الملل جامعه المصطفی العالمیه گفت: حضور در فضای مجازی نیز از دیگر اقدامات حوزههای علمیه است به طوری که در حال حاضر هزاران دانشجو کشورهای مختلف از طریق سایت مجازی جامعه المصطفی در حال آموزش دین اسلام هستند.
وی در پایان اظهارات خود گفت: حوزه و گفتمان انقلاب، خود را به جهانیان معرفی کرده ایم و معتقدیم در این عرصه، اگر کلام ائمه و اهل بیت (ع) را به گوش جهانیان رسانده شود از آن استقبال خواهد شد.
اعزام بیش از ۱۵ هزار نفر مبلغ به سراسر کشور
در ادامه نشست شنبههای انقلاب حجت الاسلام «سعید روستا آزاد»، معاون فرهنگی وتبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم و عضو هیأت علمی پژوهشکده فلسفه و کلام اسلامی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی اظهار داشت: انقلاب اسلامی، محصول فعالیتهای فرهنگی است که بر محوریت حوزه قرار دارد.
وی افزود: تاسیس و ابقای انقلاب اسلامی، مرهون فعالیتهای فرهنگی حوزههای علمیه است.
معاون فرهنگی و تبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم گفت: اتفاقاتی که در طول این چهل سال برای مردم مقاوم ایران از جمله تحریم و تهدید افتاده است، برای آنها نگران کننده نبوده است، زیرا این مردم دارای سبقه فرهنگی و اجتماعی هستند که تماما از حوزه و روحانیت نشات میگیرد.
وی با بیان این که بعد از انقلاب بیش از دهها آموزش کاربردی با موضوع تبلیغ صورت گرفته است، ادامه داد: حوزه علمیه مبلغانی برای کودکان و کارشناسان دینی برای برنامههای شبکههای رادیویی و تلویزیونی یا متخصصانی که بتوانند در برابر فرق انحرافی و نوظهور ایستادگی کنند، تربیت کرده است.
روستا آزاد تصریح کرد: امکان اعزام بیش از ۱۵ هزار نفر مبلغ به سراسر کشور از حوزههای علمیه قم، مشهد، اصفهان و خوزستان به دیگر شهرها بعد از انقلاب اسلامی محقق شده است.
معاون فرهنگی وتبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم با اشاره به گروههای تبلیغی حوزههای علمیه گفت: بیش از ۴۰۰ تا ۴۵۰ گروه تبلیغی از طلاب، علاوه بر مساجد و حسینیهها در مدارس، کمپهای ترک اعتیاد، پارکها و حتی در سواحل دریاها نیز برای پاسخگویی حاضر و تبلیغ انجام میدهند.
وی تاکید کرد: حدود ۶ هزار نفر از روحانیون در روستاهای دوردست در حال تبلیغ و پاسخگویی به سوالات مردم آن مناطق هستند.
روستا آزاد با بیان این که بعد از انقلاب کمتر سوالی است که در ذهنها بی جواب مانده است، خاطرنشان کرد: حوزههای علمیه به ۱۵ هزار پرسش، پاسخ داده است و روزانه بیش از ۱۲ هزار سوال و جواب توسط بیش از ۴۰۰ نفر ساماندهی میشود که در همین راستا ۷۰ مجموعه کتاب چاپ شده است.
معاون فرهنگی وتبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم ادامه داد: یکی از خدمات پررنگ فرهنگی حوزویان مسئله سفرهای زیارتی است که توسط ۴ هزار روحانی درکاروانهای زیارتی انجام میگیرد.
وی بیان داشت: در سراسر کشور بیش از ۹۰۰ نماز جمعه در ۷۰ هزار مسجد در سراسر کشور برپا میشود که در خلال آن مواضع و تحلیلهای نظام توسط ائمه جمعه بیان میشود.
روستا آزاد با اشاره به کارهای فرهنگی حوزه علمیه گفت: تاسیس رادیو معارف که در طول ۲۴ ساعت به طرح مباحث علمی و قرآنی میپردازد و یا تاسیس شبکههای تلویزیونی و ماهوارهای گسترده مانند شبکه قرآن و شبکه ولایت که تحت نظارت مرجع عالیقدر حضرت آیت الله مکارم شیرازی و شبکههای الاهواز و اهوازنا که تحت نظارت آیت الله جزایری مشغول به فعالیت هستند.
معاون فرهنگی وتبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم تاکید کرد: بعد از انقلاب اسلامی، فعالیتهای قرآنی در کشور رشد یافت، به طوری که بیش از ۲۰ هزار کتاب قرآن تالیف شده است و بیش از ۳۰ مجله علمی تخصصی در حوزه قرآن تالیف و منتشر میشود که قبل از انقلاب اصلا وجود نداشت.
وی با بیان این که حدود ۳ جلد دایره المعارف قرآنی ویژه کودکان بعد از انقلاب منتشر شده است، ادامه داد: بعد از انقلاب حدود ۱۵ جلد دایره المعارف قرآنی در کشور تالیف شده است که این اتفاق در جهان بی سابقه است.
روستا آزاد گفت: انتشارات بوستان کتاب که زیر نظر حوزه علمیه مشغول فعالیت است، بیش از ۴ هزار و ۲۰۰ عنوان اثر را به چاپ رسانده است، همچنین نشریه افق و سایت حوزه نیوز نیز در این قالب، مشغول معرفی کردن روحانیون و حوزه علمیه در کشور است.
عضو هیئت علمی پژوهشکده فلسفه و کلام اسلامی تاکید داشت: نشریه سنجاقک با بیش از ۱۰ سال سابقه فعالیت برای کودکان توسط حوزه علمیه به چاپ میرسد و یا نشریه پوپک و سلام بچهها نیز با سابقه بیش از ۲۵ سال برای نوجوانان منتشر میشود که این کارها اقدامات حوزه در طول این چهل سال برای کودکان و نوجوانان است.
وی ادامه داد: حوزه علمیه فارغ از فضای واقعی در فضای مجازی هم تبلیغات گستردهای در راستای دین انجام میدهد، اقداماتی از قبیل: تولید کلیپ، موشن گرافیک، عکس نوشته و... که در راستای تبلیغ دین در فضای مجازی صورت میگیرد.
روستاآزاد با بیان این که در کنار اقدامات فرهنگی، اقدامات اجتماعی هم توسط حوزههای علمیه صورت میگیرد، گفت: اقدامات اجتماعی حوزه علمیه در تاسیس مراکز درمانی و بهداشتی، مدارس و ... صورت میگیرد.
عضو هیئت علمی پژوهشکده فلسفه و کلام اسلامی در پایان سخنان خود با اشاره به فعالیت گروههای مشاورهای در سراسر کشور گفت: مددکاری اسلامی نیز یکی دیگر از اقدامات اجتماعی است که توسط حوزه علمیه تشکیل شده است.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *