تقویت جایگاه ارتش یمن؛ از مقابله با ائتلاف عربستان تا تحرک علیه آمریکا در دریای سرخ

بیش از یک سال از آغاز عملیات آمریکا همراه با حملات هوایی آمریکا و انگلیس در ژانویه ۲۰۲۴ (دی ۱۴۰۲) میگذرد که هدف ادعایی آن بازدارندگی در برابر نیروهای مسلح یمن برای جلوگیری از حمله به کشتیهای مرتبط با رژیم صهیونیستی در دریای سرخ بود.
با وجود این تلاشها، ارتش یمن از حملات پهپادی و موشکی خود به طیف گستردهای از محمولههای کشتیرانی بینالمللی و همچنین خود نیروهای دریایی به سرکردگی آمریکا عقبنشینی نکرده است.
ارتش یمن؛ از ستونهای اصلی محور مقاومت
ارتش یمن یکی از ستونهای اصلی محور مقاومت، همچنان به تقویت موقعیت خود در جنگ جاری در غرب آسیا ادامه میدهد و در نشان دادن قدرت خود و تثبیت نقش خود به عنوان یک نیروی مهیب به سطوح جدیدی پیش میرود.
نفوذ روزافزون و قابلیتهای عملیاتی صنعا که زمانی بهعنوان یک حریف کوچک برای ائتلاف عربستان تلقی میشد، امروز در حال تغییر پویایی در منطقه و ایجاد چالشهای جدید برای بازیگران منطقهای و بینالمللی است.
یمنیها توانایی راهاندازی عملیات نظامی بیوقفه در دریا علیه کشتیهای مرتبط با رژیم صهیونیستی، آمریکا و انگلیس، عملیات موشکی و پهپادی در عمق اراضی اشغالی و حتی ناوهای هواپیمابر و ناوشکن آمریکایی مستقر در دریای سرخ، دریای عرب و شمال اقیانوس هند را نشان دادهاند.
نیروی دریایی آمریکا عملیات هوایی مداومی را علیه یمن انجام میدهد و درصدد است تا تلاشهای ارتش یمن را متوقف کند و بر تصمیم استراتژیک آن برای حمایت از فلسطین و لبنان تأثیر بگذارد.
جسارت این عملیات نشاندهنده تعهد تسلیمناپذیر یمن به حمایت از محور مقاومت و تبدیل شدن به اولین عضو محوری است که مستقیما با قدرتهای جهانی مقابله میکند.
خنثی کردن حملات آمریکا به یمن
صنعا در هر مرحله توانسته است دشمنان را غافلگیر کند؛ آخرین نمونه افشای برنامههای واشنگتن برای حمله هوایی بزرگ به اهداف یمن بود که برای نابودی آن تلاش کرد.
این موضوع را عبدالملک الحوثی، دبیرکل جنبش انصارالله در ۱۴ نوامبر ۲۰۲۴ (۲۴ آبان ۱۴۰۳) بهصراحت اعلام کرد؛ وی هدف قرار دادن ناو یواساس آبراهام لینکلن در دریای عرب و دو ناوشکن آمریکایی را در دریای سرخ توصیف کرد.
بدرالدین الحوثی تصریح کرد: نیروهای مسلح یمن با موفقیت از مواضع خود دفاع کردند و مانع از تجاوز گسترده دشمن آمریکایی به این کشور شدند؛ این عملیات تنها نمایش قدرت نظامی نبود، بلکه پیامی برای بازدارندگی بود و تصریح کرد که هرگونه تجاوز به یمن بیپاسخ نخواهد ماند.
توانمندیهای استراتژیک نیروهای یمنی
پیچیدگی و هماهنگی این حملات موشکی و پهپادی نشان دهنده تواناییهای برنامهریزی استراتژیک نیروهای یمنی است.
انجام یک عملیات علیه چنین اهداف مهیبی به اطلاعات گسترده، هماهنگی دقیق و فناوری پیشرفته نیاز دارد و گواهی بر تواناییهای روبهرشد نیروهای یمنی در جنگهای متعارف و نامتقارن بهشمار میرود.
- بیشتر بخوانید:
- یمن؛ کانون مقابله با تجاوزگری آمریکایی صهیونیستی
- ارتش یمن؛ چالشی آشکار برای منافع رژیم صهیونیستی و غرب
یمن با قرار گرفتن بهعنوان حافظ مسیرهای دریایی در برابر تجاوزهای خارجی، عملا وضعیت را بر روی دشمنان خود برگردانده، حضور آنها را به چالش میکشد و اقدام آنها را برای فعالیت آزادانه در این آبها زیر سوال میبرد.
پیامهای پشت حمله پیشگیرانه ارتش یمن
ماهیت پیشگیرانه این عملیات حامل پیامهای مهمی است؛ نخست، تواناییهای اطلاعاتی یمن در شناسایی طرحهای نظامی خصمانه آمریکا و انگلیس را نشان میدهد.
این سطح از جمعآوری اطلاعات نشان میدهد که صنعا به منابع اطلاعاتی نفوذ کرده است که بهروزرسانیهای لحظهای در مورد تحرکات و هدفهای دشمن ارائه میکنند.
دوم، انجام یک حمله پیشگیرانه به این معنی است که یمن میتواند استراتژیهای نظامی را پیشبینی کند، مانور دهد و حملات را پیش از تحقق آنها دفع کند؛ این توانایی، صنعا را در موقعیتی فعال و نه واکنشی قرار میدهد و به آن یک مزیت استراتژیک میدهد.
سوم، نیروهای یمنی بهطور پیوسته در حال بهبود تواناییهای نظامی و اطلاعاتی خود هستند و سلطه آمریکا را در منطقه به چالش میکشند.
این افزایش مداوم فناوری موشکهای بالستیک، قابلیتهای پهپادها و نظارت لحظهای همان چیزی است که به تغییر توازن نظامی در منطقه ادامه میدهد.
چهارم، این عملیات بهعنوان یک هشدار جدی برای هر طرفی است که قصد تهاجمی در منطقه دارد، بهویژه در شرایطی که جنگ تحت حمایت آمریکا و به ریاست عربستان/امارات علیه یمن حلنشده باقیمانده است.
حمله پیشگیرانه نشان میدهد که صنعا در استفاده از قدرت برای حفاظت از حاکمیت و منافع استراتژیک خود تردیدی نخواهد داشت.
استراتژی صنعا برای تشدید تدریجی تنش
مجیب شمسان، کارشناس نظامی یمنی در گفتوگو با «The Cradle» تاکید میکند که حمله غیرمنتظره یمنیها پیامهای متعددی را برای واشنگتن ارسال کرد.
یکی از پیامهای کلیدی این بود که دوران تلاشهای آمریکا برای اعمال نفوذ بدون مواجهه با عواقب به پایان رسیده است؛ قابلیتهای صنعا دیگر فقط دفاعی نیست، بلکه به جنگ با دشمن -بهویژه در دریا- گسترش مییابد.
شمسان، نتایج این عملیات و تاثیر آن را تنها به آمریکا محدود نمیکند، بلکه بر این باور است که «برخی از بازتابهای آن بر ابزارهای واشنگتن در منطقه، بهویژه ابزارهایی که برای دستیابی به اهدافش، چه در سطح تجاوز به یمن و چه برای اهداف دیگر، تأثیر میگذارد».
توان اطلاعاتی ارتش یمن
توان اطلاعاتی و نظارتی ارتش یمن سنگ بنای موفقیت نظامی آن است؛ اطلاعات، پایه و اساس نبرد است و صنعا به سطح پیشرفتهای از جمعآوری اطلاعات رسیده است که آمریکاییها را که تلاش میکردند مکان حامل ناو را پنهان کنند، متحیر کرده است.
این موفقیتها به ردیابی حرکات دشمن محدود نمیشود، بلکه به رمزگشایی استراتژیهای آنها نیز گسترش مییابد، که اقدامهای پیشگیرانه را قادر میسازد تا تهدیدها را پیش از تحقق کامل آنها خنثی کند.
انتهای پیام/