ممنوعیت تردد خودرویی با دستور قضایی در پارک جنگلی النگدره گرگان یک استراتژی برد- برد محسوب میشود

محمد عباسی، رئیس اداره آبخیزداری و حفاظت خاک اداره کل منابع طبیعی گلستان و فعال حوزه محیط زیست در اختیار خبرگزاری میزان قرار داد، در رابطه با اقدامات دادگستری استان گلستان در ممنوعیت ورود خودرو به پاک جنگلی النگدر نوشت: ممنوعیت تردد خودرویی و افروختن آتش در پارک جنگلی النگدره گرگان یک استراتژی برد-برد محسوب میشود به طوریکه زمینه همزیستی مسالمتآمیز شهروندان، مسافرین و گردشگران را با طبیعت فراهم کرده است.
از جمله دستاوردهای ارزشمند این مهم میتوان به موارد ذیل اشاره کرد: ۱-در شرایط منع تردد خودرویی در النگدره، تعارضات انسانساز ناشی از وسائط نقلیه موتوری به حداقل رسیده بطوریکه موجب استقبال گسترده شهروندان و گردشگران و قشرهای مختلف و از جمله گروههای سنی حساس، چون کودکان و سالمندان شده است.
موضوع تا آنجا پیش رفته که رصد و پایش میدانی از حضور پر رنگ مردم در النگدره علی الخصوص در روزهای تعطیل گویای ترافیک انسانی در منطقه است. این در حالی است که در قبل از مصوبه ممنوعیت ورود خودرو به النگدره، سهم شهروندان و گردشگران از حضور در طبیعت به شدت تحت الشعاع آلودگیهای صوتی و بصری قرار میگرفت و احساس امنیت به حداقل رسیده بود.
۲- پیشگیری از ورود ابزارهای قطع درختان به جنگل یکی از دستاوردهای ممنوعیت تردد خودرویی و آتش افروختن در النگدره است، این در حالی است که در گذشته ابزارهایی، چون اره موتوری، تبر از طریق خودروها راحتتر و سریعتر به جنگل انتقال مییافت و آسیبهای متعددی را بر پیکره طبیعت وارد میکرد.
۳- از منظر اجتماعی، افزایش فراوانی حضور گروههای همسالان بصورت خانوادگی یا دوستانه و به تبع آن رشد تعاملات اجتماعی به منظور بهرهبرداری از خدمات طبیعت، کاملا محسوس است.
۴- از موارد مهم و قابل توجه در شرایط کنونی احیا و زادآوری ملموس و مثال زدنی جنگل و همچنین استقرار و پراکنش حضور گونههای گیاهی مهم گلدار و غیر گلدار از جمله سیکلامن ها، نجم آبی، گل بنفشه، زنگوله برفی در زیراشکوب جنگل است.
۵- در شرایط کنونی آلودگیهای ناشی از سایش لاستیک خودروها، لنت ترمزها و مشتقات نفتی که پیامدهای منفی فرامنطقهای و دراز مدتی را بر اکوسیستم جنگل و بطور خاص خاک وارد مینمود تقریبا به صفر رسیده است.
۶-از دیگر ویژگیهای برجسته طرح ممنوعیت ورود خودرو، پیشگیری و کاهش بهره برداری غیرمجاز از چوب جنگلی و انتقال محمولات چوبی و خاک بی جایگزین جنگلی به خارج از محیط پارک جنگلی است و خوشبختانه در شرایط کنونی فرصت تجزیه شاخههای شکسته و افتاده به منظور تکمیل چرخه مواد غذایی در جنگل مهیا شده است.
۷-در شرایط کنونی موضوع حرکات نمایشی خودرویی همراه با سرعتهای جنون آمیز، عربدهکشی و برهم زدن آسایش و امنیت و ایجاد مزاحمت برای نوامیس مردم که در زمان تردد خودرویی به وضوح قابل رویت بود بطور کامل از بین رفته است.
۸-مسیر جاده آسفالته النگدره به دلیل وجود پیچهای تند و توپوگرافی خاص منطقه در ایام مختلف سال، وقوع تصادفهای خسارتی و حتی در مواردی جرحی را به همراه داشت ولی خوشبختانه در شرایط کنونی این موارد مشاهده و گزارش نشده است.
۹-در شرایط منع تردد خودرو، آسیب فیزیکی ناشی از برخورد خودروها به وحوش منطقه بطور کامل حذف شده بهطوری که در گذشته گزارشهای متعددی از تلفات جانوری در جاده النگدره دریافت به گوش میرسید. بعنوان مثال در موارد بسیاری تلفات گونه وزغ تالشی بعنوان یکی از گونههای مهم و حساس زیست محیطی قابل رویت بود.
۱۰-در قبل از اجرای طرح، استرس شدید ناشی از آلودگیهای صوتی تردد خودرو ها، موجب کاهش حضور پرندگان هم از نظر تنوع و هم تعداد در پارک جنگلی النگدره و بویژه طرفین جاده شده بود. بطوریکه متصور است که این مهم به دلیل کوچکتر شدن زیستگاه آنها ناشی از مزاحمتهای انسان ساز باشد.
اما بعد از اجرای طرح ممنوعیت تردد خودرویی در حال حاضر تراکم چشم نوازی از انواع پرندگان از جمله توکای سیاه، توکای باغی، سسک ها، دارکوب سبز، دارکوب خالدار، چرخ ریسک بزرگ و چرخ ریسک هیرکانی، بلبل کمرکلی، سینه سرخها النگدره قابل رویت است که نقش مهمی را در مدیریت آفات و بیماریها درختان و برقرای تعادل در چرخه طبیعت ایفا میکنند.
۱۱-ایجاد محیط و بستری آرام برای انجام تفریح و ورزش هایی، چون پیاده روی سالم و امن برای گردشگران و شهروندان یکی از موارد کلیدی و مزایای طرح ممنوعیت تردد خودرویی در النگدره است. به عبارتی در شرایط فعلی نشاط اجتماعی به وضوح در منطقه قابل درک و رویت است.
۱۲-در شرایط کنونی جنگل النگدره در حال تجربه سبک جدیدی از طبیعت گردی وگردشگری مسولانه و ضابطهمند است که براساس اطلاعات موجود، ظهور این رویکرد در هیچ پارک جنگلی کشور چه در شمال و چه در خارج از شمال کشور سابقه ندارد.
انتهای پیام/