آییننامه پرداخت تسهیلات به کارکنان موسسات اعتباری + بخشنامه بانک مرکزی

بخشنامه بانک مرکزی درخصوص «آییننامه پرداخت تسهیلات به کارکنان موسسات اعتباری» با شماره ۰۳/۲۸۳۷۲۹ تاریخ ۱۴۰۳/۱۱/۲۱ توسط رئیس مرکز تنظیمگری و مدیریت کل تنظیم مقررات بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران ابلاغ شد.
بخشنامه بانک مرکزی در رابطه با آیین نامه پرداخت تسهیلات به کارکنان موسسات اعتباری
احتراما پیرو بخشنامه شماره ۰۲/۶۳۹۸۸ مورخ ۱۴۰۲/۳/۲۲ و با عنایت به تنفیذ جزءهای (۳) و (۴) ذیل بند (ح) تبصره (۱۶) قانون بودجه سال ۱۴۰۲ کل کشور» در بند (۷) جزء (ث) تبصره (۱۳) «قانون بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور» به پیوست نسخهای از «آییننامه پرداخت تسهیلات به کارکنان مؤسسات اعتباری مصوب جلسه مورخ ۱۴۰۳/۱۱/۱۳ هیئت عامل محترم بانک مرکزی برای استحضار ایفاد میگردد. خواهشمند است دستور فرمایند مراتب به قید تسریع و با لحاظ مفاد بخشنامه شماره ۹۶/١٤۹۱۵۳ مورخ ۱۳۹۶/۵/۱۶ به تمامی واحدهای ذیربط آن بانک مؤسسه اعتباری غیربانکی ابلاغ شده و بر حسن اجرای آن نیز نظارت دقیق به عمل آید. /۶۶۸۹۶۵۴/ن
آییننامه پرداخت تسهیلات به کارکنان موسسات اعتباری مصوب ۱۴۰۳/۱۱/۱۳
به استناد اجزاء (۳) و (۴) بند (ج) تبصره (۱۶) «قانون بودجه سال ۱۴۰۲ کل کشور»، «آییننامه پرداخت تسهیلات به کارکنان مؤسسات اعتباری» که از این پس به اختصار «آییننامه» نامیده میشود، به شرح زیر تدوین میگردد.
فصل اول- تعاریف و کلیات
ماده ۱- در این آییننامه عناوین زیر به جای عبارات مربوط به کار میروند:
۱-۱- مؤسسه اعتباری: مؤسسه اعتباری که به موجب قانون و یا با مجوز بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تأسیس شده و تحت نظارت آن بانک قرار دارد؛
۱-۲- کارکنان: افرادی که دارای رابطه استخدامی با مؤسسه اعتباری بوده و تحت پوشش بیمه آن میباشند؛
۱-۳- تسهیلات: انواع تسهیلات اعطایی از سوی مؤسسه اعتباری به کارکنان؛
۱-۴- شرکت وابسته: اشخاص زیر به عنوان شرکت وابسته مؤسسه اعتباری محسوب میشوند:
۱-۴-۱- شخص حقوقی که بیش از ۵۰ درصد سهام آن به طور مستقیم و یا غیر مستقیم متعلق به مؤسسه اعتباری است یا اکثریت اعضای هیئت مدیره آن را مؤسسه اعتباری تعیین مینماید و همچنین سایر اشخاص حقوقی که طبق استانداردهای حسابداری واحد تجاری فرعی و وابسته مؤسسه اعتباری قلمداد شوند؛
۱-۴-۲- اشخاص حقوقی که کارکنان مؤسسه اعتباری به نمایندگی از طرف مؤسسه اعتباری دارای مناصب مدیریتی (عضو هیئت مدیره، هیئت عامل، مدیر عامل و قائم مقام مدیر عامل) در آن شخص حقوقی باشند؛
۱-۴-۳- صندوقهای مرتبط با طرحهای خاص بازنشستگی کارکنان یا جبران خدمات کارکنان مؤسسه اعتباری که به طور مستقیم یا غیر مستقیم تحت کنترل یا نفوذ قابل ملاحظه مؤسسه اعتباری -وفق معیارهای مقرر در استانداردهای حسابداری مربوط- باشد. مانند صندوق بازنشستگی کارکنان، مؤسسه تأمین رفاه و آتیه کارکنان، صندوق ذخیره کارکنان.
فصل دوم- حدود و نحوه اعطای تسهیلات
ماده ۲- مانده مجموع تسهیلات پرداختی به هر یک از کارکنان در هر سال به استثنای تسهیلات اعطایی بابت خرید مسکن و تعمیرات مسکن نباید از ۴۰ برابر سقف حقوق و فوقالعادههای مستمر شاغلین (معادل هفت برابر حداقل حقوق ثابت و فوقالعادههای مستمر شاغلین موضوع تبصره ذیل ماده (۷۶) قانون مدیریت خدمات کشوری که سالیانه به تصویب هیئت محترم وزیران میرسد)، فراتر شود.
تبصره- فاصله زمانی پرداخت تسهیلات موضوع این ماده به کارکنان نباید کمتر از یک سال باشد.
ماده ۳- سقف تسهیلات اعطایی بابت خرید مسکن به هریک از کارکنان معادل ۵۵۰۰ میلیون ریال (معادل سقف فردی تسهیلات پروژههای حمایتی مسکن موضوع ماده ۴ قانون جهش تولید مسکن) میباشد و سقف تسهلیلات بابت تعمیرات مسکن به هریک از کارکنان معادل ۴۰ درصد تسهیلات اعطایی بابت خرید مسکن میباشد.
تبصره- قالب حقوقی عقد مرابحه به عنوان جایگزین عقد جعاله در تسهیلات اعطایی به کارکنان استفاده گردد.
ماده ۴- حداقل نرخ سود تسهیلات بر اساس بند (۴) مصوبه یکهزار و دویست و بیست و دومین جلسه شورای پول و اعتبار تعیین میشود.
ماده ۵- اعطای تسهیلات به افرادی که از دستگاههای اجرایی و سایر اشخاص حقوقی به عنوان مامور در مؤسسه اعتباری اشتغال مییابند، ممنوع میباشد.
ماده ۶- استفاده از منابع سپرده قرضالحسنه پسانداز توسط مؤسسه اعتباری برای پرداخت تسهیلات ممنوع است.
ماده ۷- اعطای تسهیلات موضوع این آییننامه در قالب عقد مرابحه و صرفا از محل منابع مالکانه مؤسسه اعتباری امکانپذیر است.
ماده ۸- پرداخت تسهیلات به اعضای غیرموظف هیئت مدیره ممنوع است.
ماده ۹- مدت بازپرداخت تسهیلات، نحوه بازپرداخت تسهیلات، حداقل مدت حضور کارکنان در مؤسسه اعتباری برای دریافت تسهیلات، مطابق شرایطی است که با تفاهم شورای هماهنگی بانکهای دولتی و کانون بانکها و موسسات اعتباری خصوصی تدوین و به تصویب هیئت مدیره هر یک از مؤسسات اعتباری میرسد.
ماده ۱۰- اعطای تسهیلات به کارکنان بانکهای قرضالحسنه در قالب عقد مرابحه و صرفاً از محل حقوق مالکانه آنها امکانپذیر است.
ماده ۱۱- مدیر ارشد رعایت قوانین و مقررات (تطبیق)، موظف است گزارشهای مربوط به رعایت مفاد این آییننامه را به کمیته رعایت قوانین و مقررات (تطبیق) ارائه نموده و پس از تأیید در کمیته یادشده، مراتب را در هیئت مدیره برای تصویب گزارش نماید و مصوبه هیئت مدیره را به مدیریت کل نظارت بر بانکها و مؤسسات اعتباری بانک مرکزی ارسال کند.
ماده ۱۲- اعطای تسهیلات به کارکنان شرکتهای وابسته و میزان و شرایط آن از جمله نرخ سود و کارمزد، مدت زمان بازپرداخت، دوره تنفس، وثایق دریافتی و وجه التزام تأخیر تأدیه دین، صرفاً مطابق با ضوابط مقرر در خصوص سایر مشتریان مؤسسه اعتباری، مجاز میباشد.
ماده ۱۳- میزان و شرایط اعطای تسهیلات به همسر و فرزندان تحت تکفل کارکنان از جمله نرخ سود و کارمزد، مدت زمان بازپرداخت، دوره تنفس وثایق دریافتی و وجه التزام تأخیر تأدیه دین، مطابق با ضوابط مقرر در خصوص سایر مشتریان مؤسسه اعتباری میباشد.
ماده ۱۴- مؤسسه اعتباری موظف است میزان و جزییات تسهیلات اعطایی به کارکنان را در سامانه سمات بانک مرکزی درج نماید. همچنین میزان تسهیلات اعطایی به کارکنان باید به صورت یک یادداشت مستقل در یادداشتهای همراه صورتهای مالی مؤسسه اعتباری افشاء شود.
فصل سوم- ضمانت اجرا
ماده ۱۵- تخلف از مقررات این دستورالعمل توسط موسسه اعتباری، موجب اعجازاتهای مقرر در قانون بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و سایر قوانین و مقررات مربو میگردد.
«آییننامه پرداخت تسهیلات به کارکنان مؤسسات اعتباری» مشتمل بر ۱۵ ماده و دو تبصره در جلسه مورخ ۱۴۰۳/۱۱/۱۳، هیئت عامل بانک مرکزی به تصویب رسید و از تاریخ ابلاغ لازمالاجراء میباشد.»
انتهای پیام/