عراقچی: ایران پیام مشخصی از آمریکا برای مذاکره دریافت نکرده است
![عراقچی: ایران پیام مشخصی از آمریکا برای مذاکره دریافت نکرده است عراقچی: ایران پیام مشخصی از آمریکا برای مذاکره دریافت نکرده است](/files/fa/news/1403/11/10/626696_375.jpg)
سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه، چهارشنبه، دهم بهمن ۱۴۰۳ در جمع خبرنگاران در حاشیه نشست هیئت دولت، درباره تبادل پیام با آمریکا درباره مذاکرات، اظهار کرد: هیچ پیام مشخصی نه ارسال و نه دریافت شده است؛ هرآنچه مطرح میشود، در رسانهها است.
هیچ پیام مشخصی نه ارسال و نه دریافت شده است
عراقچی گفت: هیچ پیام مشخصی نه ارسال و نه دریافت شده است؛ هرآنچه مطرح میشود، در رسانهها است.
وی با بیان اینکه صحبت من هم در مصاحبه با اسکای نیوز کاملا روشن بود، اظهار کرد: گفتوگوهای ما با کشورهای اروپایی جریان دارد و منتظر تبیین سیاستهای طرف مقابل هستیم.
وزیر امور خارجه گفت: آنها را برسی میکنیم و اگر به این جمعبندی در کشور برسیم که مذاکراتی میتواند صورت بگیرد، برای مذاکراتی بهصورت برابر تصمیمگیری خواهد شد.
عراقچی همچنین گفت: در حال حاضر هیچ تصمیمی وجود ندارد و ملاک ما همان بیاعتمادی گذشته است که همچنان بر روابط ۲ کشور حاکم است؛ ما قبلا توافق کردیم؛ ما توافق را اجرا کردیم، اما آنها بودند که توافق را برهم زدند.
رئیس دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه طبیعتا این بیاعتمادی به آسانی و با استفاده از کلمات و عبارتهای زیبا برطرف نمیشود، تاکید کرد: نیاز به اقدامهای عملی و سیاستهای مشخص وجود دارد؛ وقتی ما از این سیاستها مطلع شویم، تازه برای بررسی و تصمیمگیری اقدام میکنیم.
- بیشتر بخوانید:
- عراقچی: غیر از مذاکره هستهای با اروپا فعلا مذاکره دیگری نداریم
- عراقچی: کانالهای تماس بین ایران و آمریکا وجود دارد
چالشهای مهمی در روابط ایران و افغانستان وجود دارند
عراقچی درباره سفر اخیر خود به افغانستان و هدفهای انجام این سفر تصریح کرد: همان طور که میدانید افغانستان یک همسایه بسیار مهم ما است و مسائل عدیده، چالشهای مهم و منافع ملی بسیار قابل توجهی برای ما در روابط بین ۲ کشور وجود دارد.
وی موضوعهای مورد بحث را شامل موضوعهای آب، اتباع افغانستانی در ایران، امنیت مرزها، امنیت داخلی افغانستان، امنیت شیعیان، امنیت تجارت ما که میزان قابل توجهی است، مواد مخدر، گروههای تروریستی تکفیری مانند داعش که کموبیش در افغانستان دیده میشوند، زبان فارسی، ... خواند و گفت که اینها چالشهای بسیار مهمی هستند و منافع ملی ما با آنها گره خورده است و طبیعی است که ما باید گفتوگو و تعامل را با دولت در افغانستان داشته باشیم.
حلوفصل مسائل با افغانستان به طریق دیپلماسی یک ضرورت است
وزیر امور خارجه با تاکید بر اینکه این تعامل باید صرفنظر از اینکه به لحاظ سیاسی روابط ما در چه سطحی است و آیا شناساییهای لازم صورت گرفته است یا نه، انجام شود، گفت: حلوفصل این مسائل از طریق گفتوگو به طریق دیپلماسی یک ضرورت است؛ همه این مسائل در کنار رویدادهای صورتگرفته در سطح منطقه و بینالمللی اقتضا میکرد که بسیار نزدیکتر با دولت موجود در افغانستان وارد تعامل و گفتوگو شویم.
وی در ادامه گفت: سفر من به افغانستان دقیقا در همین جهت صورت گرفت و همه موضوعهایی که برشمردم در این سفر مورد توجه واقع شد.
دولت افغانستان اذعان دارد که برای ایران براساس معاهده حقابهای وجود دارد
عراقچی درباره رایزنیها درباره آب با طرف افغانستانی، گفت: حتما در مصاحبه امیرخان متقی، ملاحظه کردید که اعلام شد دولت افغانستان اذعان دارد که برای ایران براساس معاهده حقابهای وجود دارد؛ امیرخان متقی در مصاحبه بر این موضوع تاکید کرد؛ دیگر مقامهای افغانستان ازجمله رئیسالوزرا و وزیران خارجه و دفاع که من با آنها دیدار کردم نیز تاکید کردند که علاوه بر معاهده اصولا وظیفه شرعی و انسانی خود میدانند که آب به مناطق ایران هم برسد.
به گفته وزیر امور خارجه، آنها هم بر موضوع تامین حقابه ایران بهعنوان وظیفه به تعبیر خودشان انسانی و شرعی تاکید کردند و براساس معاهده هم تعهد دارند.
وی با بیان اینکه البته بحث خشکسالی و کمبود آب بحث جدی است، گفت: اتفاقا در معاهده سازوکاری هم برای این پیشبینی شده است که اگر سالی بارش و نزولات آسمانی کم بود و منجر به کمبود آب شد، به چه صورت کمیساران ۲ کشور تشکیل جلسه داده، از چه مناطقی بازدید کنند و چگونه تعیین میکنند که آیا میزان آب زیاد است یا کم است؛ این توافق اکنون صورت گرفته که ما همکاریهای فنی داشته باشیم.
درباره سد کمالخان توافق کردیم
عراقچی درباره وضعیت سد کمالخان هم تصریح کرد: درباره سد کمالخان که نیازمند تغییرهای فنی است تا مسیر آب را به سمت ایران هموارتر کند، هم توافق شد؛ در حال حاضر توافق بسیار خوبی میان طرفین وجود دارد و من امیدوارم که امسال با این مشکل مواجه نباشیم.
برای بازگشت اتباع افغانستانی به کشورشان وارد تعامل میشویم
وزیر امور خارجه در موضوع بازگشت اتباع افغانستانی به کشورشان و رایزنی با طرفهای افغانستانی اعلام کرد: دولت موجود در افغانستان میپذیرد که این مهاجرین یا این اتباع که بهصورت غیرقانونی وارد ایران شدهاند، باید برگردند، این یک اصل پذیرفتهشده است و آنها هم این موضوع را قبول دارند؛ ولی طبیعی است که خواهان بازگشت برنامهریزی شده و آبرومندانه این افراد هستند.
وی گفت: بازگشت این افراد باید به گونهای باشد که سبب بروز مشکلات در آن طرف مرز نشود یا مشکلات دیگری را ایجاد نکند؛ در این باره قرار شد که بین ۲ کشور طرحی بررسی شود تا به جمعبندی درباره اجرای این کار برسیم.
عراقچی با اشاره به اینکه افغانستانیها خاطره خوبی از بازگشت مهاجران از یکی دیگر از کشورهای همسایه خودشان ندارند که به یک باره حدود یک میلیون مهاجر به افغانستان گسیل داده شدند و مشکلات بسیار زیادی را برای دولت افغانستان ایجاد کرد، گفت: ما در این باره با طرف افغانستانی وارد گفتوگو و تعامل خواهیم شد.
انتهای پیام/