چالشهای سیاست خارجی آمریکا در دوره مارکو روبیو
![چالشهای سیاست خارجی آمریکا در دوره مارکو روبیو چالشهای سیاست خارجی آمریکا در دوره مارکو روبیو](/files/fa/news/1403/11/8/624894_874.jpg)
مارکو روبیو، وزیر حارجه آمریکا، اولین وزیر کابینه دولت ترامپ بود که بلافاصله از طرف سنا تایید شد و رای موافق تمامی سناتورها را از هر ۲ حزب جمهوریخواه و دموکرات کسب کرد.
در حالی که مارکو روبیو سکان وزارت خارجه آمریکا را در دست میگیرد، با فهرست روبهرشدی از چالشها مواجه است.
طیفی از کارشناسان و تحلیلگران مواضع سیاست خارجی دونالد ترامپ را بهعنوان انزواطلب توصیف میکنند که میتواند برای آمریکا در صحنه جهانی مشکلاتی ایجاد کند.
در حالی که او ریاست وزارت خارجه آمریکا را بر عهده میگیرد، اکنون با چند چالش کلیدی در جهتیابی از یک چشمانداز پیچیده ژئوپلیتیکی مواجه است.
چالش پاناما
ترامپ تهدید کرده است که کنترل کانال پاناما را به آمریکا بازمیگرداند؛ وی هزینههای دریافتی پاناما را در این کانال «مضحک» و «بسیار ناعادلانه» خواند.
براساس گزارش «استاتیستا»، کانال پاناما، یک شریان تجاری حیاتی، سالانه شاهد تردد حدود ۱۴ هزار کشتی است که آمریکا این کانال را در سال ۱۹۱۴ افتتاح کرد.
کانال پاناما یک میانبر بسیار مهم برای کشتیهای باری که بین قارههای آمریکا سفر میکنند، فراهم میکند و زمان و هزینههای ترانزیت را بهمیزان قابلتوجهی کاهش میدهد.
ترامپ همچنین مدعی است که چین در کانال پاناما مداخله میکند، ادعایی که خوزه رائول مولینو، رئیسجمهور پاناما آن را رد کرد.
این مناقشه راه جدیدی برای تنش بین آمریکا و پاناما درباره این آبراه مهم استراتژیک باز کرده است.
روبیو قرار است برای اولین سفر بینالمللی خود بهعنوان دیپلمات ارشد آمریکا از پاناما دیدن کند؛ این سفر برای پایان ژانویه برنامهریزی شده است، اگرچه جزئیات هنوز در دست بررسی است.
این سفر همچنین شامل بازدید از گواتمالا، السالوادور، کاستاریکا و جمهوری دومینیکن خواهد بود.
وزارت خارجه آمریکا و موضوع خاورمیانه
روبیو در حالی وارد نقش جدید خود میشود که با وضعیت پیچیدهای در خاورمیانه مواجه است؛ چالشبرانگیزترین آنها میتواند مناقشه میان رژیم صهیونیستی و حماس در غزه باشد.
وزیر خارجه آمریکا پیش از این علیه آتشبس در غزه صحبت کرده بود؛ هنگامی که فعالان در کنگره از او پرسیدند آیا از پایان جنگ در این منطقه حمایت میکند، او قاطعانه پاسخ منفی داد.
روبیو سال گذشته گفت: برعکس... من از آنها میخواهم که هر عنصر حماس را که به دستشان میرسد، نابود کنند.
اما وی در حال حاضر در میان حمایت ثابت خود از رژیم صهیونیستی، با چالش آزادی زندانیان صهیونیست باقیمانده از غزه روبهرو خواهد شد.
- بیشتر بخوانید:
- نگاهی به رویکرد ویتکاف و روبیو
- سیاست خارجی دولت جدید آمریکا
جنگ اوکراین
در صدر فهرست اهداف سیاست خارجی ترامپ، پایان دادن به جنگ در اوکراین است؛ وی پیشتر مدعی شده بود که جنگ روسیه و اوکراین را «طی ۲۴ ساعت» پس از روی کار آمدن پایان خواهد داد.
با این حال، این ادعا پس از تحلیف ترامپ در روز دوشنبه گذشته به نتیجه نرسید و طبق گزارش فایننشالتایمز، پیش از مراسم تحلیف، ترامپ طبق گزارشها، جدول زمانی را به چند ماه عقب انداخت.
یک مقام اروپایی به نشریه نیوزویک، گفت که کل تیم ترامپ وسواس زیادی نسبت به قدرت دارند، بنابراین در حال تغییر رویکرد اوکراین هستند.
در اوایل همان هفته، ترامپ پیشنهاد کرد که «۶ ماه» هدف واقعیتری برای پایان دادن به جنگ است؛ در همین حال، کیت کلوگ، فرستاده ویژه ترامپ در امور اوکراین، به فاکسنیوز گفت: هدف این است که درگیری را در «۱۰۰ روز» متوقف کنیم.
وی بیان کرد: ما میخواهیم پایان این درگیری را ببینیم و این به انتخابهای بسیار دشواری نیاز دارد.
روابط آمریکا و کانادا
ترامپ از زمان انتخاب شدن، روابط بین آمریکا و کانادا را که از لحاظ تاریخی متحدان نزدیکی بودهاند، تیرهوتار کرده است.
طبق گزارشها، ترامپ در یک شام ۳ ساعته در ماه نوامبر گذشته در باشگاه گلف خود در فلوریدا به جاستین ترودو، نخستوزیر مستعفی کانادا گفت که این کشور باید پنجاهویکمین ایالت آمریکا شود.
ترامپ همچنین تهدید کرده است که از فوریه تعرفه کالاهای کانادایی را افزایش خواهد داد.
ترودو گفت در صورتی که ترامپ به تهدید خود درباره اعمال تعرفهها ادامه دهد، کشورش پاسخ خواهد داد.
به گفته وی، کانادا «بسیاری از ورودیهای لازم را که اقتصاد آمریکا به آن نیاز دارد» ارائه کرده و پیشنهادهای ترامپ را «جدی» میگیرد.
در میان این اختلاف، روبیو اکنون با حفظ روابط دوستانه بین آمریکا و کانادا مواجه است؛ بهتازگی روبیو با ملانی جولی، وزیر خارجه کانادا، گفتوگو کرد.
چشمانداز روابط آمریکا و چین
تنشها بین آمریکا و چین مدتی است که افزایش یافته است و انتصاب روبیو بهطور گسترده بهعنوان نشانهای تلقی میشود که ترامپ قصد دارد در دوره دوم ریاستجمهوری خود موضع سختی را در قبال چین حفظ کند.
روبیو، یکی از صریحترین چهرههای ضدچین در واشنگتن، پیش از این چندین لایحه را برای هدف قرار دادن این کشور ارائه کرده است.
او در جریان استماع تاییدیه خود، چین را بزرگترین تهدید آمریکا توصیف کرد.
با این حال، روبیو همچنین اشاره کرد که درگیری مسلحانه چین و آمریکا فاجعهبار خواهد بود و باید از آن اجتناب شود.
انتهای پیام/