مزایای اصلاح قانون پیشفروش ساختمان؛ از فروش ملک با کد یکتا تا رونق ساختوساز
بسیاری از معاملات مشارکت در ساخت و پیشفروش که مربوط به ساختمانهای در حال ساخت است، بهدلیل نبود زیرساختهای قانونی به صورت غیر رسمی (عادی) انجام میشد که مسائل و مشکلات متعددی از جمله پیشفروش یک واحد به چند نفر و افزایش دعاوی قضایی و فروش مال غیر را به همراه داشت.
در سال ۱۳۸۹ قانون پیشفروش ساختمان با هدف ممانعت ثبت غیررسمی قراردادهای پیشفروش ساختمان مصوب شد، اما بهدلیل وجود ابهامات و تناقضات موجود در برخی از محورهای این قانون، تصویب آن نتوانست گرهای از مشکلات پیشفروش باز کند.
با توجه به مشکلات موجود در مسیر اجراییشدن این قانون، اصلاح و تهیه قانون جدید پیشفروش ساختمان از سال ۱۳۹۶ در دست پیگیری قرار گرفت که در سال جاری در قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول برخی از مواد این قانون اصلاح شد تا بخشی از موانع اجرایی پیشفروش برطرف شود.
از جمله این موارد میتوان به اصلاح قراردادهای مشمول عنوان پیشفروش، حذف پیشرفت فیزیکی ۲۰ درصد و اخذ پروانه ساختمانی بهعنوان پیششرط انعقاد قرارداد پیشفروش جهت تسهیل شرایط با هدف کمک به تأمین مالی پروژه برای پیشفروشنده و حذف الزام به اخذ مجوز جهت انتشار آگهی پیشفروش اشاره کرد.
همچنین در ماده (۱۴) قانون الزام به ثبت، سازمان ثبت باید برای هر واحد ساختمان در حال ساخت، شناسه یکتا صادر کند و تا زمان صدور سند تفکیکی برای واحد، معاملات در رابطه با آن واحد صرفاً با شناسه یکتا امکانپذیر باشد.
وجود ابهام در قراردادهای پیشفروش عامل اصلاح آن
در همین زمینه فرشید ایلاتی، کارشناس بازار مسکن در گفتوگو با میزان در رابطه با اصلاح قانون پیشفروش ساختمان اظهار کرد: این قانون در سال ۱۳۸۹ مصوب شد، اما با ایرادات و ابهاماتی روبهرو بود که باعث شد این قانون خیلی موفق عمل نکند و اصلاح و تهیه قانون جدید پیشفروش ساختمان در دستور کار قرار گیرد.
وی ادامه داد: وجود ابهام در قراردادهای پیشفروش مشکلات زیادی برای مردم و خریداران مسکن به این روش ایجاد کرده بود چراکه غالب قراردادها استاندارد نبود و ممکن بود در هر معامله قرارداد منحصر بهفردی نوشته شود.
کارشناس بازار مسکن گفت: از طرفی هزینهبربودن ثبت قراردادهای رسمی جذابیت این کار را کاسته بود از این رو افراد از ثبت رسمی قراردادها اجتناب میکردند.
جلوگیری از فروش مال غیر با اصلاح قانون پیشفروش
ایلاتی یکی از مزایای استفاده از قانون پیشفروش ساختمان را انجام معاملات با استفاده از شناسههای یکتا دانست و افزود: این اقدام منجر به جلوگیری از فروش مال غیر خواهد شد، همچنین با بهبود امنیت معاملات پیشفروش انگیزه مردم برای سرمایهگذاری در ساخت مسکن نیز افزایش مییابد.
به گفته این کارشناس بازار مسکن لازم است گروهی متشکل از مهندسان ساختمان و متخصصان حوزه مسکن بر معاملات پیشفروشها نظارت داشته باشند تا مشکلی در مورد معاملات رخ ندهد.
لزوم تعریف سکوها برای تسهیل پیشفروش ساختمان
ایلاتی تاکید کرد: باید با ایجاد زیرساخت و سکوهایی به همراه عوامل جدید، پیشفروشها را تسهیل کرد و بهدنبال راهی بود که افراد متقاضی پیشخرید مسکن بتوانند عرضهکنندگان این نوع مسکن را در کوتاهترین زمان ممکن پیدا کنند.
وی ادامه داد: با ایجاد زیرساخت جدید، تامین مالی پروژهها مسکن بهسرعت انجام میشود و افراد متقاضی نیز در زمان کوتاه مسکن مورد نظر خود را پیدا میکنند.
این کارشناس بازار مسکن با تاکید بر اینکه قانونمندکردن پیشفروش ساختمان تاثیر بهسزایی در رونق بازار مسکن دارد، اظهار کرد: باتوجه به اینکه در سالهای گذشته کلاهبرداریهای بسیاری در حوزه پیشفروش ساختمان رخ داده، اطمینان مردم برای خرید به این روش کاهش یافته است.
ایلاتی گفت: درصورت جلب رضایت مردم در مورد پیشفروش ساختمان، چون روش تامین مالی خوبی برای سازندگان محسوب میشود میتواند به افزایش ساختوساز منجر شود.
انتهای پیام/