راه دشوار ترامپ؛ درباره سیاست خارجی و دفاعی آمریکا در دوره جدید
دونالد ترامپ در ماه نوامبر گذشته (آبان ماه) بهعنوان چهلوهفتمین رئیسجمهور آمریکا انتخاب شد و یکی از موضوعهای اصلی مربوط به دولت دوم وی سیاست خارجی است.
در جبهه سیاست خارجی، دولت ترامپ همچنان با چالشهای فوری مواجه خواهد بود که از جمله آنها موضوع اوکراین، منطقه غرب آسیا و تنشها با چین است.
رؤسایجمهور آمریکا در خدمت منافع رژیم صهیونیستی
رؤسایجمهور آمریکا در طول تاریخ به خواستههای رژیم صهیونیستی عمل کردهاند؛ لابی رژیم صهیونیستی نفوذ بینظیری بر محافل سیاست آمریکا دارد و این حلقه شامل شاخههای دولت، اتاقهای فکر، دانشگاه و مجتمع صنعتی-نظامی است؛ بنابراین دولت عمیق آمریکا بهخوبی ازسوی لابی رژیم صهیونیستی تامین مالی و مراقبت میشود.
صرفنظر از عوامل ساختاری، خلقوخوی ترامپ و دوره ریاستجمهوری او از سال ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰ نشان میدهد که او حامی سرسخت رژیم صهیونیستی بوده است.
مسلما بیش از هر رئیسجمهور دیگری در تاریخ مدرن آمریکا، وی از رژیم صهیونیستی حمایت کرده است؛ به رسمیت شناختن قدس اشغالی بهعنوان پایتخت ادعایی رژیم صهیونیستی، حمایت او از توافق عادیسازی میان چند کشور عرب و رژیم صهیونیستی و تایید اقدامهای نظامی رژیم صهیونیستی.
دولت دوم ترامپ؛ بحران اوکراین و روابط با ناتو
به گزارش اندیشکده بروکینگز، نظرهای دونالد ترامپ در مورد اوکراین، روسیه و ناتو بهخوبی شناخته شده است؛ او ادعا میکند که خواهان پایان جنگ اوکراین است.
رئیسجمهور منتخب آمریکا معتقد است که متحدان از آمریکا سوءاستفاده میکنند و به اندازه کافی برای تامین امنیت خود اقدام نمیکنند.
اینکه چگونه این امر به سیاست تبدیل خواهد شد بسیار نامشخص است؛ ترامپ تمایل دارد خود را یک تاجر و توافقکننده بزرگ بداند.
بزرگترین چالش برای ایجاد یک توافق بهمنظور پایان دادن به جنگ اوکراین، مشوقهای پوتین و ولودیمیر زلنسکی است.
رئیسجمهور روسیه معتقد است که زمان در جنگ به نفع اوست و موقعیت نظامی اوکراین در حال فرسایش است.
- بیشتر بخوانید:
- گزینههای ترامپ برای پستهای کلیدی چیست؟
- خانهتکانی در کاخ سفید؛ بررسی سیاست آمریکا در قبال رژیم صهیونیستی
در همین حال، از زلنسکی خواسته میشود که در هر توافقی، کنترل روسیه بر بخش قابلتوجهی از خاک اوکراین را بپذیرد و به تضمینهای امنیتی قوی برای حاکمیت آنچه از اوکراین باقی میماند، نیاز دارد تا از عملیات آینده روسیه جلوگیری کند.
در همین حال، ترامپ در مورد ریاست آمریکا در ناتو چه خواهد کرد؟ ینس استولتنبرگ، دبیرکل سابق ناتو، ترامپ را مدیریت کرد، آیا مارک روته، جانشین استولتنبرگ میتواند همین کار را انجام دهد؟ آینده ناتو به آن بستگی دارد و اروپاییها باید در سرمایهگذاری روی قابلیتهای دفاعی خود جدی باشند.
بزرگترین پرسشها در زمینه دفاعی آمریکا
بزرگترین پرسش برای وزارت دفاع آمریکا، یک نهاد سنتی و غیرحزبی، بر روابط نظامی-نظامی در پنتاگون و در مقابل کاخ سفید متمرکز است.
آیا دولت دوم ترامپ بهطور مشابه با فقدان سختگیری و روند در برنامهریزی جنگ، استفاده از زور و بودجه دفاعی و هنجارشکنی گستردهتر ازسوی ناظران غیرنظامی، مشخص خواهد شد؟
تصمیمهای راهبردی پیچیده در انتظار تیم آینده ترامپ در مورد بهترین روش برای مقابله با سایر تهدیدهای مهم امنیت ملی آمریکاست.
چگونگی پایان جنگ غزه و اوکراین پیامدهایی بر تعهدهای امنیتی آمریکا خواهد داشت و وعده دونالد ترامپ برای استفاده از ارتش آمریکا برای اخراج دستهجمعی نهتنها ممکن است توجه را از تهدیدهای خارج از این کشور منحرف کند، بلکه میتواند بر ارتش آمریکا و روابط آن تاثیر داشته باشد.
آیا روابط آمریکا و چین به سمت سقوط آزاد پیش میرود؟
در جریان مبارزههای انتخاباتی، دونالد ترامپ گفت که تعرفه ۶۰ تا ۱۰۰ درصدی بر تمام واردات از چین اعمال خواهد کرد، اقدامی که باعث جنگ تجاری میشود و به سرعت روابط پکن و واشنگتن را به سمت مارپیچ رو به پایین میکشد.
یک پرسش کلیدی این است که ترامپ تا چه حد سریع به سمت اعمال تعرفهها حرکت میکند و آیا او آماده مذاکره برای یک توافق تجاری ارتقا یافته است؛ شاید توافقی که «بزرگتر و بهتر» از مرحله یک توافق تجاری با چین باشد.
البته، اینکه آیا پکن مایل است در هفتههای آینده یک توافق بالقوه را به میز مذاکره بیاورد یا خیر، پرسش کلیدی دیگری است.
پیشبینی دشوار درباره سیاستهای ترامپ
پیشبینی همیشه دشوار است، اما در مورد ترامپ این موضوع دوچندان است؛ دونالد ترامپ نهتنها موضع خود را اغلب تغییر میدهد، او همچنین غیرقابل پیشبینی بودن را ابزاری برای چانهزنی میداند.
با این حال، میتوان تلاش کرد تا از بیانیههای انتخاباتی، انتصابهای او در سطوح بالا و اولین دوره ریاستجمهوریاش، درک درستی از سیاست خارجی او کسب کرد.
انتهای پیام/