مرگ ۸ نفر در سواحل یونان؛ سیاستهای اروپایی به قیمت جان مهاجران
گزارشها حاکی از آن است که دستکم ۸ مهاجر (۶ خردسال و ۲ زن) درپی واژگونی قایق خود در سواحل جزیره ساموس یونان در شرق دریای اژه غرق شدند.
خبرگزاری آلمانی دیپیای گزارش کرد که در زمان وقوع این حادثه وزش باد شدید در منطقه ثبت شده بود.
براساس گزارشها، ۳۶ مهاجر دیگر توانستند خود را نجات دهند و به خشکی برسند. برخی منابع گزارش کردند که افرادی که مظنون به قاچاق این مهاجران هستند، بازداشت شدهاند.
گارد ساحلی یونان اعلام کرد که ۳ نفر دیگر را از دریا نجات داده است.
بازماندگان میگویند که حدود ۵۰ نفر در این قایق حضور داشتند؛ براساس گزارشها، عملیات جستوجو برای نجات افراد دیگر ادامه دارد.
براساس آمارها، تعداد مهاجرانی که در ماههای اخیر وارد یونان شدهاند رو به افزایش بوده است. براساس تازهترین دادههای آژانس پناهندگان سازمان ملل، که آخرینبار در ۱۷ نوامبر (۲۷ آبان) بهروز شده است، تقریبا ۴۸ هزار مهاجر از ابتدای سال جاری از طریق دریا وارد یونان شدهاند. در این مدت بیش از ۸ هزار مهاجر به ساموس رسیدهاند.
براساس گزارشها، اردوگاههای ثبت نام مهاجران در جزایر ساموس، کاس، لروس، لسبوس و خیوس تقریبا پر است. این اردوگاهها در مجموع ظرفیت حدود ۱۴ هزار نفر را دارند.
در همین حال، پایگاه رفیوجیساپورت گزارش کرد: یونان به رویه خودسرانه خود برای تبعید و بازداشت نظاممند پناهجویان و مهاجران ادامه میدهد. نقض دائمی تعهدهای بینالمللی این کشور با تازهترین آمار رسمی درمورد تبعید، مراحل اخراج و بازداشت مهاجران برای نیمه نخست سال ۲۰۲۴ نشان داده شده است.
براساس آمارها، پلیس یونان در نیمه نخست سال ۲۰۲۴، حدود ۱۲ هزار و ۹۰۰ حکم اخراج از خاک یونان را برای مهاجران صادر کرد.
تعداد افرادی که در پایان ژوئن ۲۰۲۴ (تیر ۱۴۰۳) در بازداشتگاههای مهاجرت محبوس بودند، ۲ هزار و ۳۰۶ نفر بود، یعنی در سطوح مشابه با پایان سال ۲۰۲۳. از این تعداد، هزار و ۸۸۴ نفر در ۴ مرکز بازداشت پیش از اخراج و ۴۲۲ نفر در ادارههای پلیس در سراسر یونان محبوس بودند.
رفتارهای ضدحقوق بشری دولت یونان با مهاجران
رفتار مقامهای یونان در قبال مهاجران همواره مورد انتقاد گروهها و سازمانهای حقوق بشری قرار گرفته است.
در همین جهت، دادگاه حقوق بشر اروپا در مهر ۱۴۰۳ یونان را به پرداخت غرامت بهدلیل نقض حقوق بشر ۷ کودک مهاجر بدون همراه در سال ۲۰۲۰ محکوم کرد. این حکم در ۳ اکتبر ۲۰۲۴ (۱۲ مهر ۱۴۰۳) صادر شد.
دادگاه حقوق بشر اروپا دریافت که یونان حقوق ۷ خردسال خارجی بدون همراه را در جزیره ساموس در سال ۲۰۲۰ نقض کرده است.
جولیا سیکولی، مدیر ارتباطات و جمعآوری کمکهای مالی در یک سازمان خیریه (Still I Rise)، گفت: این یک حکم تاریخی است، زیرا برای نخستینبار دادگاه حقوق بشر اروپا درمورد شرایطی صحبت میکند که مطابق با ماده ۳ کنوانسیون نیست.
ماده ۳ کنوانسیون اروپایی حقوق بشر شکنجه و رفتار یا مجازات غیرانسانی یا تحقیرآمیز را ممنوع کرده است.
وضعیت مراکز بازداشت مهاجران در یونان
مرکز نگهداری مهاجران در ساموس یکی از پنج نقطه کانونی است که در جزایر یونان برای اجرای توافقنامه بین اتحادیه اروپا و ترکیه ایجاد شده است.
بیش از ۷ هزار مهاجر در سال ۲۰۲۰ در پناهگاههای موقت اطراف این مرکز زندگی میکردند؛ ظرفیت رسمی این مرکز ۶۴۸ نفر بود.
شرایط زندگی مهاجران در این جزیره با دسترسی نداشتن به مراقبتهای پزشکی، نبود محافظت در برابر سرما و هوای بد، امکانات بیش از حد شلوغ، کیفیت پایین غذا، تنشهای اجتماعی و استانداردهای ناکافی امنیتی توصیف شده است. در کمتر از یک سال ۴ آتشسوزی در این مرکز رخ داد.
یک کارشناس گفت: اگرچه مهاجران سریعتر منتقل میشوند، اما این زندانی است که به خبرنگاران برای ورود به آن اجازه داده نمیشود، بنابراین گزارشی درباره آنچه واقعا در داخل مرکز میافتد نداریم.
انتهای پیام/