تحرکات تروئیکای اروپایی در وین؛ پیام قاطع از تهران
شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی چهارشنبه، ۲۰ نوامبر (۳۰ آبان) نشست عادی خود را در مقر آژانس در وین برگزار کرد؛ این نشست تا ۲۲ نوامبر (۲ آذر) ادامه خواهد داشت.
سخنرانی مقدماتی نشست را در روز چهارشنبه ۲۰ نوامبر (۳۰ آبان)، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی انجام داد و پس از آن در کنفرانس خبری در مقر آژانس حاضر شد.
براساس اعلام وبسایت آژانس بینالمللی انرژی اتمی، نشست جاری شورای حکام به بررسی موضوعهایی ازجمله درخواستهای عضویت در آژانس، گزارش کمیته همکاری و کمک فنی، راستیآزمایی و نظارت بر ایران در پرتو قطعنامه ۲۲۳۱ (سال ۲۰۱۵) شورای امنیت سازمان ملل، توافقنامه پادمان انپیتی ایران، اعمال پادمانها در کره شمالی، اجرای توافقنامه پادمان انپیتی در سوریه، زیردریاییهای هستهای استرالیا و برزیل، امنیت و پادمانهای هستهای در اوکراین، انتقال مواد هستهای در چارچوب پیمان آکوس و پادمانهای آن در همه جنبهها در چارچوب انپیتی و احیای برابری حاکمیتی کشورهای عضو در آژانس بینالمللی انرژی اتمی، میپردازد.
این در حالی است که از چند روز پیش، موضوع تلاش تروئیکای اروپایی (آلمان، انگلیس و فرانسه) برای صدور قطعنامه ضدایرانی بالا گرفت؛ رسانههای غربی از چند روز پیش به نقل از منابع دیپلماتیک اعلام کردند که تروئیکای اروپایی در حال اعمال فشار بر گروسی و آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای صدور قطعنامه جدید علیه ایران به بهانه آنچه کاهش همکاری ایران خوانده شد، است؛ براساس ادعای منابع دیپلماتیک یادشده، قطعنامه جدید، آژانس را موظف میکند که علاوه بر گزارشهای فصلی خود، درباره موضوع هستهای ایران «گزارش جامع» نیز ارائه کند.
هدف ناگفته تروئیکای اروپایی از اقدام برای صدور قطعنامه درباره ایران، افزایش احتمال ارجاع موضوع هستهای ایران به شورای امنیت در کمتر از یک سال مانده به اکتبر ۲۰۲۵ (مهر سال آینده)، یعنی زمان لغو تحریمها است.
رسانههای غربی در اجرای ماموریت محوله ازسوی تروئیکای اروپایی برای پرتنش کردن فضا حتی تلاش کردند با انتشار اخباری هدفمند، رفتار شورای حکام و گزارش آژانس را درباره ایران زیر سایه اقدامها و خواستههای رژیم صهیونیستی ببرند؛ آنها روز چهارشنبه، ساعاتی پیش از آغاز رسمی نشست عادی شورای حکام نیز از ارائه قطعنامه یادشده ازسوی تروئیکای اروپایی خبر دادند.
در حالی که براساس ادعای منابع دیپلماتیک رسانههای غربی، تصویب چنین قطعنامهای با هدف آنچه واداشتن ایران به بازگشت به مذاکره و پذیرش محدودیتهای بیشتر به ازای رفع تحریمها خوانده شد، صورت میگیرد، نتیجه چنین اقدامی با نادیده گرفتن تاکید همیشگی ایران برای تعامل و همکاری، مسیر همکاری ایران و آژانس را با دستاندازهای دشواری مواجه میکند.
هدف یادشده تروئیکای اروپایی، برای ایران که همواره در میانه مانعتراشی، کارشکنی و اعمال فشار سیاسی غرب بر آژانس، بر تداوم تعامل و همکاری با آژانس تاکید کرده و حسننیت خود را به اشکال مختلف ازجمله میزبانی اخیر از گروسی نشان داده، چندان دور از انتظار نبوده است؛ این امر را میتوان در موضعگیری مقامهای ایرانی ازجمله سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه و محمد اسلامی، معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی مشاهده کرد.
اسلامی در نشست خبری مشترک با گروسی در سفر به ایران (که در فاصله یک هفته مانده به برگزاری نشست شورای حکام انجام شد) با تاکید بر پاسخ فوری ایران به قطعنامه احتمالی شورای حکام در نشست پیش روی این شورا، پاسخی قاطع به طرف مقابل در صورت تداوم حرکت در مسیر رویکرد تقابلی داد.
- بیشتر بخوانید:
- چند نکته درباره سفر گروسی به ایران؛ اتمام حجت در آستانه نشست شورای حکام
- تاکید عراقچی بر اقدام متقابل ایران در صورت صدور قطعنامه در شورای حکام
وزیر امور خارجه نیز درپی دیدار با گروسی، درباره محورهای رایزنی، تصریح کرد: بهصراحت به آقای گروسی گفته شد که اگر قطعنامهای علیه ما صادر شود، با اقدامهای متقابل ایران مواجه خواهد شد و ما در برنامه هستهای خود اقدامهای جدیدی خواهیم کرد که حتما آنها دوست نخواهند داشت؛ در مورد این اقدامها تصمیمگیری شده است و بخشی از آنها هم به آقای گروسی گفته شده است که چهکار خواهیم کرد.
وی بیان کرد: آنهایی که باید بدانند، میدانند ما چهکار خواهیم کرد؛ اگر مسیر همکاری را انتخاب کنند ما هم همین مسیر را طی خواهیم کرد و گمان میکنم در یک پروسه زمانی بتوانیم مشکلات و پرسشهای گذشته را جواب دهیم و آژانس را دوباره به یک مسیر همکاری معقول با جمهوری اسلامی برگردانیم.
طرفین در حالی بر اراده خود برای ادامه مسیر گفتوگو و تعامل به منظور حلوفصل اختلافها و پرداختن به دیگر موضوعهای در دستورکار و پرهیز از رویکردهای غیرسازنده و تقابلی تاکید کردند، که رئیس دستگاه دیپلماسی همچنین تصریح کرد: در صورتی که طرفهای مقابل بیتوجه به حسن نیت و رویکرد تعاملی ایران، اقدامهای غیرسازنده را در نشست شورای حکام از طریق صدور قطعنامه در دستورکار قرار دهند، ایران به نحو مقتضی و متناسب پاسخ خواهد داد.
موضعگیریهای قاطع مقامهای ایرانی، گمانهزنیهای مختلفی را درباره اقدام متقابل احتمالی ایران مطرح کرده است.
آنچه مشخص است صدور قطعنامه درباره ایران در میانه همکاریهای تهران و آژانس، واکنش و پاسخ ایران را درپی دارد.
اگرچه ایران با میزبانی از گروسی و فراهم کردن امکان بازدید وی از سایتهای هستهای فردو و نطنز عملا ثابت کرد که بیتوجه به فشارها و تهدیدها بر تداوم و تقویت همکاریها با آژانس تاکید دارد، اما این بدان معنا نیست که در مقابل سیاسیکاری و ابزارسازی آژانس واکنشی نشان ندهد.
انتهای پیام/