ماجرای قطعی‌های زمان‌بندی‌شده برق در فصل پاییز و زمستان چیست؟

8:15 - 21 آبان 1403
کد خبر: ۴۸۰۳۳۵۰
دسته بندی: اقتصاد ، عمومی
ماجرای قطعی‌های زمان‌بندی‌شده برق در فصل پاییز و زمستان چیست؟
قطعی‌های زمان‌بندی‌شده برق در فصل سرد سال سوالات زیادی در ذهن مردم ایجاد کرده است؛ کارشناسان معتقدند باتوجه به مصرف بالای انرژی در بخش خانگی و تامین‌نشدن گاز لازم برای نیروگاه‌ها در زمستان، برای جبران کسری تامین برق دولت ناچار به قطع برق در برخی از نقاط کشور است.

خبرگزاری میزان - نیروگاه‌های حرارتی در فصل سرد سال، به دنبال کمبود گسترده گاز در کشور، به استفاده از سوخت جایگزین روی می‌آورند.

سوخت اول نیروگاه‌های حرارتی گاز و سوخت جایگزین تحویلی به نیروگاه‌ها گازوئیل یا مازوت است که استفاده از این سوخت جایگزین در نیروگاه‌های حرارتی به معنای کمبود گاز و اختصاص نیافتن گاز به نیروگاه‌ها است.

مازوت‌سوزی از جمله منابع مصنوعی آلودگی هوا است که می‌تواند سلامتی افراد جامعه را به مخاطره بیندازد.

از این‌رو در تاریخ ۱۶ آبان ۱۴۰۳ محمدجعفر قائم‌پناه، معاون اجرایی رئیس جمهور پس از جلسه کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا اعلام کرد هوا که سرد می‌شود، وارونگی هوا اتفاق میفتد که یکی از علت‌های اصلی کمبود انرژی و ناترازی انرژی در تولید برق و تامین گاز نیروگاه‌ها است. 

معاون اجرایی رئیس‌جمهور اظهار کرد که بعضی از نیروگاه‌ها ناگزیر برای تامین برق و جلوگیری از خاموشی از مازوت استفاده می‌کردند که پس از بررسی‌ها و دستور رئیس‌جمهور به دلیل آلودگی خاص در مناطق اراک، کرج و اصفهان ناشی از مازوت‌سوزی (حدود ۱۶ میلیون تن مازوت‌سوزی) که باعث آلودگی هوا و بیماری می‌شود، مازوت‌سوزی متوقف می‌شود.

قائم‌پناه با اشاره به کمبود برق، انرژی و گاز گفت: برای این‌که به بخش‌هایی از جامعه آسیب وارد نشود، ناچاریم سوخت مازوت را در این نیروگاه‌ها متوقف کنیم. در دولت مقرر شد وزارت نیرو ساعت‌هایی را در طول سال تنظیم و مدتی که نیاز است خاموشی اعلام کند. 

پس از آن سخنگوی دولت در صفحه شخصی خود در فضای مجازی نوشت: شرط عدالت نیست برای تولید برق، بخشی از جامعه با جان خود هزینه آن را پرداخت کند. از همین رو به دستور رئیس جمهور مازوت‌سوزی در ۳ نیروگاه اراک، کرج و اصفهان که شرایط ویژه‌ای دارند، متوقف می‌شود. می‌توان برای مدت محدودی، «خاموشی منظم» را جایگزین «تولید سم» برای عموم شهروندان کرد.

پس از این اظهارات با انتشار اولین جدول خاموشی استان تهران و نحوه اطلاع از خاموشی‌ها در شهر تهران، مردم به این نتیجه رسیدند که قطعی‌های زمانبندی شده به سرعت اجرایی شده است.

موضوع قطعی برق در تابستان و مشکلات پی‌درپی برای صنایع و تولیدی‌ها و همچنین بخش خانگی گویا به فصل سرد سال منتقل شده حال افراد در کنار کمبود گاز باید با قطعی‌های پی‌درپی نیز کنار بیایند.

استفاده از مازوت و زمان‌بندی قطعی برق ابهام دارد

روز گذشته حمیدرضا حاجی‌بابایی، نایب‌رئیس اول مجلس اعلام کرد که در بحث استفاده یا عدم استفاده از مازوت از یک طرف و بحث زمان‌بندی قطعی برق ابهاماتی وجود دارد که باید دولت توضیح دهد و کمیسیون انرژی هم به سرعت از تصمیم دولت در این زمینه گزارشی آماده کند و به مجلس ارائه دهد.

مازوت‌سوزی در تهران نداریم!

مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران در حاشیه دویست و هفتاد و هشتمین جلسه پارلمان شهری به موضوع آلودگی هوا اشاره کرد و گفت که در تهران مازوت‌سوزی نداریم.

به گفته چمران مازوت‌سوزی در کرج امکان داشت روی کیفیت هوای تهران تاثیر بگذارد از این‌رو ممنوعیت سوخت مازوت در کرج تصمیم درستی بود.

پایان قطعی‌های برق تنها با ۱۰ درصد صرفه‌جویی 

مصطفی رجبی‌مشهدی، مدیرعامل شرکت توانیر در گفت‌وگوی تلویزیونی، گفت: رویکرد دولت بر این اساس است که بخش مولد کشور یعنی صنعت در اولویت محدودیت نباشد و قطعی‌های برنامه‌ریزی شده برق در بخش خانگی آغاز شود.

به گفته وی میزان محدودیت‌ها معادل ۱۰ درصد صرفه‌جویی است؛ یعنی اگر مردم در مصرف برق و گاز ۱۰ درصد صرفه‌جویی کنند، این محدودیت‌ها برطرف می‌شود.

مدیرعامل توانیر تصریح کرد: ساعت خاموشی برای مشترکان تهران بزرگ امروز پیامک می‌شود و این طرح در همه شهرها اجرا خواهدشد.

رجبی‌مشهدی گفت: ساعت خاموشی‌ها از ۹ صبح تا ساعت ۱۷ و برای هر مشترک ۲ ساعت پیش‌بینی شده است.

قطعی برق برای جبران کسری‌ها

مرتضی بهروزی‌فر، کارشناس انرژی در گفت‌وگو با میزان با اشاره به آغاز قطعی‌های زمانبندی شده برق در فصل سرد سال گفت: اینکه دولت اقرار می‌کند که در تامین انرژی با کمبود مواجه است قدم اول حل مشکل است چراکه اگر مشکل را باور نداشته باشیم نمی‌توانیم برای آن راهکار تعیین کنیم و روزبه‌روز نیز به مشکل افزوده خواهد شد.

وی ادامه داد: باتوجه به مصرف بالای انرژی در بخش خانگی و اینکه امکان تامین گاز لازم برای نیروگاه‌ها در زمستان وجود ندارد، برای حل مشکل سوخت نیروگاه‌ها مجبور به مازوت‌سوزی هستیم.

این کارشناس انرژی اظهار کرد: باتوجه به اینکه مازوت موجود در کشور سولفور بالایی دارد و تقریبا امکان صادرات آن وجود ندارد، تنها سوختی که می‌توانستیم جایگزین کنیم مازوت بوده است.

به گفته بهروزی‌فر اگر قرار باشد که نیروگاه‌های بزرگ در شهر‌ها به دلیل مسائل زیست‌محیطی، مازوت‌سوزی نداشته باشند و گاز نیز در اختیار این نیروگاه‌ها قرار نگیرد بخش قابل توجهی از نیروگاه‌ها از مدار خارج می‌شود و تولید برق با مشکل روبه‌رو می‌شود.

این کارشناس انرژی معتقد است باتوجه به مشکل نیروگاه‌ها در فصل سرد سال برای تامین سوخت مورد نیاز، قطعی‌های برنامه‌ریزی شده برای جبران کسری تامین برق اتفاق می‌افتد تا از سوخت مازوت در نیروگاه‌ها استفاده نشود.

وی در توضیح راهکار حل مشکل ناترازی انرژی گفت: موضوع بهینه‌سازی مصرف انرژی در کشور می‌تواند باعث صرفه‌جویی قابل توجهی در مصرف انرژی شود و سریع‌ترین راهکاری است که می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد تا در کوتاه‌مدت بتوانیم مشکل جدی ناترازی انرژی در کشور را حل کنیم.

ضربه قطع برق به کسب‌وکار‌ها

همچنین محمدرضا فرجی، نایب‌رئیس اتاق اصناف تهران با اشاره به قطعی‌های برق گفته است تصمیم دولت چهاردهم مبنی بر توقف مازوت‌سوزی تصمیمی صحیح است نباید مردم سرطان بگیرند و شهر‌ها آلوده شود، اما اینکه چالش‌های صنعت برق و گاز سال به سال روی هم انباشته شود و درباره آن تصمیم قاطعی گرفته نشود، این برای مردم و صاحبان سرمایه آزاردهنده است.

به گفته فرجی برخی مسئولان میانی در سال‌های گذشته مازوت‌سوزی را انکار می‌کردند امسال، اما به یک‌باره ورق بر می‌گردد و می‌گویند صنایع مازوت‌سوزی می‌کنند، سوال این است که چرا شفاف با مردم صحبت نمی‌شود تا راهکار مناسبی از سوی بخش خصوصی ارائه و چالش‌ها در این حوزه کمرنگ‌تر شود؟

 نایب رئیس اتاق اصناف تهران با اشاره به قطعی برق در تابستان و تعطیلی بسیاری از واحد‌های صنفی تاکید کرده است قطعی برق مشکل بسیار بزرگی است که اصناف با آن روبه‌رو هستند. بی‌شک قطعی برق در واحد‌های صنفی چه در فصل تابستان و چه در زمستان بر عملکرد آنها تاثیر بسیاری دارد.

انتهای پیام/


برچسب ها: قطعی برق

ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *