ترامپ یا هریس؛ بررسی نگاه ۲ نامزد انتخابات آمریکا به ایران و تحولات جهانی
خبرگزاری میزان – انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۴ آمریکا تا ساعاتی دیگر بهطور رسمی در سراسر این کشور آغاز خواهد شد.
کامالا هریس، معاون رئیسجمهور آمریکا و نامزد انتخاباتی حزب دموکرات در این دور از انتخابات با دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق آمریکا و نامزد انتخاباتی حزب جمهوریخواه رقابت میکند.
در میان موضوعهای مختلف از اقتصاد گرفته تا مهاجرت، ۲ نامزد وعدههایی را درباره طیفی از مسائل مرتبط با سیاست خارجی مانند جنگ اوکراین و یا تحولات غزه مطرح کردهاند.
یک سوال اساسی این است که با پیروزی هریک از این نامزدها در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، چشمانداز تحولات جهانی به چه سمتی پیش خواهد رفت و آیا تغییری ایجاد خواهد شد یا خیر؟
سیاست خارجی آمریکا با انتخابات تغییر بنیادین نمیکند
در همین رابطه امیرعلی ابوالفتح، کارشناس مسائل آمریکا در گفتوگو با میزان به تشریح برخی از سناریوهای احتمالی درباره انتخابات آمریکا پرداخت و گفت: رویکرد سیاست خارجی آمریکا در موضوعاتی مانند ایران، فلسطین، غزه و ... به شکل بنیادین تغییر نمیکند چراکه سیاست خارجی این کشور متاثر از پیشرانهایی است که تحت تاثیر جابهجایی قدرت در کاخ سفید نیستند.
وی با اشاره به اینکه راهبرد کلان آمریکا با برگزاری انتخابات دچار تحول اساسی نخواهد شد، بیان کرد: اما در مسیر رسیدن به آن اهداف کلان تعریفشده، میان جمهوریخواهان و دموکراتها و ترامپ و هریس اختلافهایی وجود دارد.
ابوالفتح با یادآوری اینکه در تاکتیکهای رسیدن به اهداف تعریفشده، تفاوتهایی میان هریس و ترامپ وجود دارد، تصریح کرد: در راهبردهای کلان تفاوتی ایجاد نمیشود، اما در تاکتیکها و مسیر رسیدن به اهداف تغییرهایی ایجاد میشود.
سیاست خارجی ترامپ درباره ایران
کارشناس مسائل آمریکا درباره رویکرد نامزدهای انتخاباتی آمریکا در قبال ایران، گفت: درباره ایران اگر ترامپ پیروز انتخابات شود، سعی خواهد کرد تا راهبرد دولت قبلی خود را در پیش گیرد و یا حتی آن را تشدید کند و هریس نیز راهبرد دولت فعلی آمریکا را پیش خواهد برد چراکه او در دولت اخیر آمریکا معاون رئیسجمهور بوده است.
وی با اشاره به ادعای هریس که گفته بود دولت احتمالی وی ادامه دولت بایدن نخواهد بود، بیان کرد: این ادعا تنها یک وعده انتخاباتی است؛ دو حزب در آمریکا فعالیت میکنند و در حال حاضر حزب دموکرات بر سر کار است و هریس معاون بایدن در این دولت است هماهنگونه که بایدن معاون باراک اوباما بود.
وی افزود: دستور کار و برنامه حزبی که هر ۴ سال یک بار تنظیم میشود، در سطح بالاتری است و برنامه کاری حزب در آن وجود دارد و از سوی هر شخصی که از آن حزب بهعنوان رئیسجمهور انتخاب شود همین دستور کار را ادامه خواهد داد.
دولت احتمالی هریس ادامه دولت بایدن است
کارشناس مسائل آمریکا بیان کرد: همان رفتاری که دولت بایدن در قبال ایران داشته است دولت احتمالی هریس هم همان را ادامه خواهد داد، همانطور که بایدن هم همان مسیر اوباما را در پیش گرفت.
وی با اشاره به اینکه دولت احتمالی ترامپ به دنبال اعمال فشار حداکثری خواهد بود، تصریح کرد: احتمالا ترامپ مدعی خواهد بود که فشار حداکثری را بیشتر میکند.
- بیشتر بخوانید:
- چهره امنیتی آمریکا در آستانه انتخابات
- مواجهه آمریکا با موج خشونت سیاسی در آستانه انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۴
ابوالفتح یادآور شد: تیم دموکراتها هم میخواهند به همان نقطهای برسد که ترامپ قصد رسیدن به آن را دارد، اما معتقدند که از طریق توافق گامبهگام باید پیش بروند. جمهوریخواهان میگویند که یک بار باید با ایران درباره همه موضوعها مذاکره کنند و دموکراتها هم میخواهند که همین اتفاق روی دهد، اما موضوع به موضوع پیش بروند.
سیاست واشنگتن در حمایت از رژیم صهیونیستی ذرهای تغییر نمیکند
وی درباره سیاست خارجی آمریکا درباره منطقه و رژیم صهیونیستی یادآور شد: سیاست آمریکا درباره حمایت از رژیم صهیونیستی ذرهای تغییر نمیکند و بحث این است که هریس و دموکراتها میگویند باید راهکار دو دولتی اجرا شود و کابینه رژیم صهیونیستی را هم به لحاظ رسانه و افکار عمومی و نه سیاسی، نظامی و امنیتی تحت فشار قرار میدهند، اما جمهوریخواهان میگویند که اگر رژیم صهیونیستی ضرورتی ندید میتواند راهکار دو دولتی را اجرا نکند و آنها این رژیم را تحت فشار قرار نخواهند داد.
آمریکا بهتنهایی قادر به ایجاد تغییر در جنگ اوکراین نیست
ابوالفتح با اشاره به ادعای ترامپ که میگوید در صورت پیروزی در انتخابات به جنگ اوکراین پایان خواهد داد، بیان کرد: این امر تنها یک وعده انتخاباتی است؛ جنگ اوکراین یک تصمیم فردی در آمریکا و یا حزبی نبود بلکه بحث آینده نفوذ و یا حضور آمریکا در سطح جهانی است بنابراین ترامپ اگر هم بخواهد نمیتواند جنگ اوکراین را متوقف کند چراکه هیئت حاکمه در آمریکا این است که روسیه باید در این جنگ شکست بخورد و اگر نمیتوانند این کشور را شکست دهند دستکم با این کشور وارد مماشات و تعامل نشوند.
کارشناس مسائل آمریکا تاکید کرد: شاید با ریاستجمهوری احتمالی ترامپ حمایتهای مالی از اوکراین به اندازه کنونی نباشد، اما به صفر هم نخواهد رسید چراکه تمام راهبرد آمریکا و اروپا بههم خواهد خورد.
قرار گرفتن جامعه آمریکا بر سر دوراهی
کارشناس مسائل آمریکا یادآور شد: در حال حاضر جامعه آمریکا بر سر یک دوراهی قرار گرفته است؛ یک مسیر ادامه راه گذشته است و اینکه سیاست خارجی فعال و پویا که پرهزینه هم است ادامه داشته باشد و آمریکا تلاش کند تا امپراطوری جهانی خود را حفظ کند و دموکرات و جمهوریخواه هم ندارد.
ابوالفتح، گفت: جریان دوم که بهتدریح در حال قدرت گرفتن در آمریکاست میگوید مسیر فعلی باید با هدف ایجاد رفاه در داخل تغییر کند و امپراطوری و هزینه آن کاهش یابد؛ این گروه در اطراف ترامپ جمع شدهاند و ترامپ نماینده آنهاست، اما قبل از ترامپ و پیش از سال ۲۰۱۶ آغاز شده بود.
انتهای پیام/