یادداشت|

تداوم نسل‌کشی رژیم صهیونیستی علیه ساکنان غزه در سایه هوش مصنوعی

8:00 - 08 آبان 1403
کد خبر: ۴۸۰۰۷۶۱
دسته بندی: حقوق بشر ، عمومی
تداوم نسل‌کشی رژیم صهیونیستی علیه ساکنان غزه در سایه هوش مصنوعی
استفاده رژیم صهیونیستی از هوش مصنوعی در ارتکاب جنایت‌های خود در غزه، در تضاد با اصول و موازین بین‌المللی و حقوق بشری است.

منصوره صفرپور، کارشناس حقوقی موسسه صیانت از حقوق زنان، طی یادداشتی برای میزان نوشت: فناوری و پیشرفت‌های علمی، ازجمله فناوری‌های نوین، همواره یکی از حقوق اساسی بشریت قلمداد شده است؛ یکی از این فناوری‌های نوین، فناوری هوش مصنوعی است. نوعی هوش است که در دهه ۱۹۵۰ متولد شد و بخشی جدایی‌ناپذیر از انقلاب دیجیتال است. پیشرفت هوش مصنوعی و کاربرد آن در بسیاری از شئونات زندگی انسان، به‌ویژه حوزه حقوق بشر، شیوه زندگی انسان‌ها را متحول کرده است.

هوش مصنوعی یکی از نوآوری‌های مهم عصر حاضر است که به‎طور گسترده در ارتباطات بین‌المللی تاثیر داشته و مفاهیم حقوق بشر را به چالش کشیده است و تاثیر عمیقی بر زندگی بشر خواهد گذاشت.

در هفته‌های گذشته نخستین معاهده بین‌المللی حقوقی در حوزه هوش مصنوعی پس از ۶ سال بحث و مذاکره، برای امضا در دسترس کشور‌های مذاکره‌کننده از جمله اعضای اتحادیه اروپا، آمریکا، انگلیس قرار گرفت و ازسوی ۵۷ کشور به تصویب رسید.

بر اساس اعلام شورای اروپا این اولین معاهده بین‌المللی است که برای استفاده از هوش مصنوعی یک چهارچوب الزام‌آور حقوقی می‌سازد و هدف آن «تضمین توسعه هوش مصنوعی در راستای حقوق بشر، دموکراسی و حاکمیت قانون» عنوان شده است.

اعلامیه حقوق بشر تصریح کرد: ماده ۲۷ این اعلامیه درباره توجه به علم است که براساس آن هر فردی حق بهره‌مندی از فواید و پیشرفت‌های علمی جامعه را دارد. در واقع این ماده نگاه اولیه‌ای به رابطه میان حقوق بشر و علم بود. توسعه سریع فناوری‌های خودکار هوش مصنوعی همچنین منجر به تولید سلاح‌های کاملا خودکار مانند ربات‌های قاتل شدند که نگرانی‌های اخلاقی، قانونی و امنیتی زیادی را ایجاد می‌کند.

همچنین ماده ۱۲ اعلامیه جهانی حقوق بشر حق زندگی خصوصی را برای بشر در نظر می‌گیرد که این ماده نیز با پیشرفت‌های فن آوری‌های نوین مخدوش شده است.

ماده ۳ اعلامیه جهانی حقوق بشر در رابطه با حق حیات صحبت می‌کند و رژیم صهیونیستی با استفاده از فن‌آوری هوش مصنوعی در جنگ‌افزارها، حق حیات مردم مظلوم فلسطین را با نقض فاحش حقوق بشر روبه‌رو کرده است.

همچنین در ماده ۵ اعلامیه جهانی حقوق بشر نیز حق تمامیت جسمی و روانی را مطرح می‌کند که این امر نیز امروز تحت تاثیر بسیاری از ابزار‌ها توسط رژیم صهیونیستی در کشتار بی‌رحمانه مردم غزه مورد تهدید قرار گرفته است.

سازمان دیده‌بان حقوق بشر در بیانیه‌ای اعلام کرد که استفاده رژیم صهیونیستی از تکنولوژی هوش مصنوعی در غزه نگرانی‌های اخلاقی و حقوقی خطرناکی را ایجاد کرده است.

براساس این بیانیه، ارتکاب تجاوز‌های خطرناک نظیر حملات کورکورانه به غیرنظامیان یک جنایت جنگی به شمار می‌رود؛ ارتش رژیم صهیونیستی با تکرار حملات وحشیانه خودجنایات دیگری را به کارنامه خونین خود در باریکه غزه اضافه کرد.

کارشناسان سازمان ملل در گزارشی با اشاره به نسل‌کشی مردم فلسطین اعلام کردند که ارتش رژیم صهیونیستی از سیستم‌های هوش مصنوعی برای افزایش تلفات انسانی در میان غیرنظامیان در نوار غزه و تخریب زیرساخت‌های غیرنظامی آن استفاده می‌کند.

راهبردهای جمع‌آوری اطلاعات در نوار غزه نیز تا حد زیادی به سیستم‌های هوش مصنوعی واگذار شده است و تفنگ‌های خودکار مبتنی بر هوش مصنوعی بر روی برج‌های نظامی و ساختمان‌های بلند نصب شده است

بعد از افشای گزارش‌های متعدد درباره استفاده مخرب رژیم اشغالگر از هوش مصنوعی برای کشتار غیرنظامیان در باریکه غزه، کارشناسان حقوق بشری سازمان ملل در گزارشی اعلام کردند که آمار بالای شهدا و گستردگی ویرانی تاسیسات غیرنظامی در باریکه غزه به دلیل استفاده این رژیم از سیستم‌های هوش مصنوعی در این جنگ است که از اکتبر ۲۰۲۳ (مهر ۱۴۰۲) تاکنون ادامه دارد.

این کارشناسان در گزارشی مشترک تاکید کردند که اطلاعات زیادی درباره استفاده ارتش رژیم صهیونیستی از سیستم‌های هوش مصنوعی در کشتار غیرنظامیان و تخریب زیرساخت‌های غیرنظامی و خانه‌ها در باریکه غزه وجود دارد.

بعد از گذشت بیش از یک سال از تجاوز رژیم صهیونیستی به غزه، بیشترین تعداد خانه و زیرساخت‌های غیرنظامی در غزه در مقایسه با دیگر جنگ‌ها ویران شده است.

تخریب نظام‌مند و گسترده خانه‌ها و مراکز خدماتی و زیرساخت‌های غیرنظامی غزه، جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت و نسل‌کشی است که فرانچسکا آلبانیز، گزارشگر سازمان ملل در اراضی اشغالی فلسطین، همه آنها را مستند کرده و به شورای حقوق بشر ارجاع داد.

 بر این اساس تنها در ۶ هفته اول تجاوز رژیم صهیونیستی به غزه حدود ۱۵ هزار فلسطینی یعنی حدود نیمی از کل شهیدان غزه تاکنون، قتل‌عام شدند؛ اطلاعات نشان می‌دهد که رژیم صهیونیستی در این بازه به شکل گسترده‌ای از سیستم‌های هوش مصنوعی برای شناسایی اهداف غیرنظامی استفاده کرده است.

سازمان دیده‌بان حقوق بشر در بیانیه‌ای اعلام کرد که استفاده رژیم صهیونیستی از تکنولوژی هوش مصنوعی در غزه نگرانی‌های اخلاقی و حقوقی خطرناکی را ایجاد کرده است؛ براساس این بیانیه، ارتکاب تجاوز‌های خطرناک نظیر حملات کورکورانه به غیرنظامیان یک جنایت جنگی به شمار می‌رود

اگرچه دستاورد‌های فناوری در عصر جدید منجر به کیفیت بهتر زیست بشری شده و ابزار‌های نوینی را برای توسعه و تضمین پاس‌داشت حقوق و آزادی‌های بنیادین بشری فراهم ساخته، اما با توجه به جنایات رژیم صهیونیستی علیه زنان و کودکان و کشتار بی‌رحمانه غیرنظامیان مسائل بی‌سابقه‌ای را نیز برای سازمان‌های حقوق بشری به همراه داشته است.

هوش مصنوعی جنگی در حال حاضر در غزه مورد استفاده قرار گرفته و مردم فلسطین در آزمایشگاه این تکنولوژی دیوانه‌وار و عمیقا غیرانسانی قربانی می‌شوند.

البته استفاده از هوش مصنوعی علیه فلسطینیان به پیش از هفتم اکتبر سال ۲۰۲۳ بازمی‌گردد؛ در واقع، ارتش رژیم صهیونیستی برای اولین بار در ماه می‌ سال ۲۰۲۱ بود که با افتخار اعلام کرد در حملاتش به غزه از هوش مصنوعی استفاده کرده است، حملاتی ۱۱ روزه که به شهادت حدود ۳۰۰ فلسطینی انجامید.

انتهای پیام/



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *