رشد ۷۲ درصدی قربانیان غیرنظامی درگیری‌های ۲۰۲۳ جهان

12:49 - 29 خرداد 1403
کد خبر: ۴۷۷۸۶۳۸
دسته بندی: حقوق بشر ، عمومی
رشد ۷۲ درصدی قربانیان غیرنظامی درگیری‌های ۲۰۲۳ جهان
سازمان ملل با ارائه آماری جدید از وضعیت درگیری‌های نظامی جهان در سال ۲۰۲۳، رشد ۷۲ درصدی تلفات غیرنظامی این درگیری‌ها در سال گذشته را نگران‌کننده خواند.

خبرگزاری میزان – جهان در حالی در سال ۲۰۲۴ هفتادوپنجمین سالگرد تصویب کنوانسیون ۱۹۴۹ ژنو و بیست‌وپنجمین سالگرد گنجانده شدن حمایت و حفاظت از غیرنظامیان در درگیری‌های نظامی در اعلامیه شورای امنیت سازمان ملل را جشن می‌گیرد که شمار قربانیان غیرنظامی درگیری‌های نظامی در جهان به رکورد هولناکی رسیده است.

درگیری‌های مسلحانه و نظامی سال ۲۰۲۳ سبب بروز تراژدی‌های مرگ‌باری شدند که غیرنظامیان هزینه‌های آن‌ها را پرداخت کردند.

براساس اعلام سازمان ملل، در سال ۲۰۲۳ بیش از ۳۳ هزار غیرنظامی در جریان جنگ‌ها و درگیری‌های نظامی جان خود را از دست دادند؛ این رقم رشد شوکه‌کننده ۷۲ درصدی را در قیاس با سال ۲۰۲۲ نشان می‌دهد.

سازمان ملل همچنین اعلام کرد که ۴۰ درصد از کشور‌ها پس از جنگ در عرض یک دهه به جنگ داخلی باز می‌گردند.

مارتین گریفیث، رئیس امور بشردوستانه سازمان ملل، ضمن ابراز نگرانی از این آمارها، اظهار کرد: این اتهام و خدشه‌ای به انسانیت ما است؛ زمان آن فرا رسیده است که طرف‌های درگیر به تعهدهای خود عمل کنند و سران جهان به بحران جنگ پایان دهند.

در عین حال، جهش و افزایش هولناکی نیز در شمار مجروحان و زخمی‌های این درگیری‌ها وجود داشت و بخش عمده‌ای از قربانیان و مجروحان را زنان و کودکان تشکیل می‌دادند؛ از سوی دیگر، شمار قابل توجهی از مهمات عمل نکرده و مین‌ها همچنان در مناطق مسکونی وجود دارند که می‌توانند جان انسان‌های بیشتری را بگیرند.

رشد حملات و تجاوز‌های نظامی به مناطق مسکونی و زیرساخت‌های غیرنظامی سبب شد که شمار قابل توجهی از مردم در مناطق درگیری از دسترسی به آب، برق، بهداشت، درمان، آموزش محروم شوند؛ ضمن اینکه شمار زیادی از غیرنظامیان به همین دلیل به دشواری آوارگی اجباری دچار شدند.

در عین حال، شمار حملات و کشتار امدادگران و کارکنان سازمان ملل به رکورد بی‌سابقه و نگران‌کننده‌ای رسید؛ این موضوع سبب دشوار شدن مسیر کمک‌رسانی و ارسال و. توزیع کمک‌های بشردوستانه نیز شد.

پیشتر نیز کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل از بی‌تفاوتی و بی‌عملی جهانی در میانه افزایش جابجایی‌های اجباری انتقاد کرده و نسبت به آن هشدار داد.

براساس گزارش شاخص روند‌های جهانی سال ۲۰۲۴، آمار مربوط به آوارگان اجباری در جهان تا ماه مه سال جاری (اوایل اردیبهشت) به رقم ۱۲۰ میلیون نفر رسید که یک رقم تاریخی محسوب می‌شود؛ درگیری‌های نظامی و جنگ در سودان، غزه و میانمار در حال افزودن به این آمار هستند؛ این در حالی است که بحران در مناطق یادشده نیاز به حل‌وفصل فوری دارد.

افزایش کلی جابجایی اجباری به ۱۲۰ میلیون نفر تا مه ۲۰۲۴ روندی است که برای دوازدهمین سال متوالی رخ می‌دهد و منعکس‌کننده درگیری‌های جدید و در حال تغییر و البته شکست جامعه جهانی در حل بحران‌های طولانی مدت است.

آمار ارائه شده از سوی کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل، جمعیت آوارگان جهان را معادل دوازدهمین کشور بزرگ جهان، تقریبا به اندازه جمعیت کشور ژاپن، نشان می‌دهد؛ یکی از عوامل کلیدی که سبب افزایش رقم آوارگان اجباری در سطح جهان شد، درگیری ویران‌گر در سودان بوده است: در پایان سال ۲۰۲۳، حدود ۱۰.۸ میلیون سودانی به اجبار آواره شده بودند.

از سوی دیگر در جمهوری دموکراتیک کنگو و میانمار، میلیون‌ها نفر در سال گذشته به دلیل درگیری‌های وحشیانه آواره شدند.

آنروا (آژانس کاریابی و خدمات‌رسانی سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی) نیز تخمین می‌زند که تا پایان سال گذشته، بیش از ۱.۷ میلیون نفر (۷۵ درصد جمعیت) نوار غزه به دلیل خشونت فاجعه‌بار آواره شده‌اند که بیشتر آن‌ها آوارگان فلسطینی بودند.

بیشترین افزایش در ارقام آوارگی مربوط به افرادی است که از جنگ فرار می‌کنند و در کشور خود باقی می‌مانند؛ براساس گزارش مرکز نظارت بر جابجایی داخلی، این رقم به ۶۸.۳ میلیون نفر افزایش یافته است که رشدی ۵۰ درصدی را در طول پنج سال گذشته نشان می‌دهد.

فیلیپو گراندی، کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان، در این باره اظهار کرد: پشت این تعداد شدید و رو به افزایش، تراژدی‌های انسانی بی‌شماری نهفته است؛ این رنج باید جامعه بین‌المللی را تحریک کند تا فورا برای مقابله با علل ریشه‌ای آوارگی اجباری اقدام کند.

وی تاکید کرد: زمان آن فرا رسیده است که طرف‌های متخاصم به قوانین اساسی جنگ و قوانین بین‌المللی احترام بگذارند؛ واقعیت این است که بدون همکاری بهتر و تلاش‌های هماهنگ برای رسیدگی به درگیری‌ها، نقض حقوق بشر و بحران آب‌وهوایی، آمار آوارگان همچنان افزایش می‌یابد و بدبختی‌های تازه و پاسخ‌های انسانی پرهزینه را به همراه خواهد داشت.

تعداد پناهجویان و پناهندگان نیازمند به حمایت بین‌المللی با احتساب پناهجویان تحت دستور حمایت آنروا و کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل به ۴۳.۴ میلیون نفر رسیده است.

اکثریت قریب به اتفاق پناهندگان به کشور‌های همسایه خود رفته‌اند و ۷۵ درصد آن‌ها در کشور‌های با درآمد پایین و متوسط زندگی می‌کنند که مجموعا کمتر از ۲۰ درصد درآمد جهان را تولید می‌کنند.

گزارش جدید کمیساریای عالی امور پناهندگان سازمان ملل نشان داد که در سراسر جهان، بیش از ۵ میلیون آواره داخلی و یک میلیون پناهنده در سال ۲۰۲۳ به خانه بازگشتند.

کارشناسان تاکید دارند که جو ناامنی جهانی رو به رشد، پیامد‌های شدید و پایداری را برای بشریت به همراه خواهد داشت؛ برای همین ضرورت اقدام بین‌المللی جمعی برای رسیدگی به چالش‌های ناشی از جنگ‌ها بیش از هر زمانی مشاهده و درک می‌شود.

انتهای پیام/



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *