عرفه روز استغفار و دعا است
حسن طاهری در گفتوگو با میزان درباره روزعرفه گفت: روزعرفه بخشی از مناسک حج محسوب میشود، حجاج در این روز در صحرای عرفات حضور پیدا میکنند و ضمن دعا و استغفار میکنند. در این روز، خدا بندگانش را به عبادت و طاعت دعوت کرده و سفرههای احسان و بخشش را با وسعتی عظیم گسترده است. شیطان در این روز حقیر، خشمناکتر از روزهای دیگر است.
وی ادامه داد: براساس برخی روایات «وتر» که خداوند از آن در آیه ۳ سوره فجر (وَالشَّفْعِ وَالْوَتْرِ) به آن سوگند یاد کرده اشاره به عرفه دارد. بر اساس کتاب تفسیرنور الثقلین شفع، دو کوه صفا و مروه است و مراد از وتر، کعبه که یکی است؛ و یا مراد از وتر، خداوند یکتا و مراد از شفع، مخلوقاتاند.
طاهری به اهمیت روزعرفه پرداخت و بیان کرد: نظر به اهمیت این روز، ادعیه و مناجاتی ویژه آن از معصومین و بزرگان دینی نقل شده است، روایتی از پیامبراسلام (ص) وجود دارد که در آن حضرت علی (ع) را به خواندن دعا توصیه کردند، اما دعایی دیگر وجود دارد که با عنوان دعای عرفه از سوی امام حسین (ع) نقل شده است. از دعاهای مشهور دیگر برای این روز، دعای عرفه امام سجاد (ع) نقل شده است.
وی اهمیت دعا در روز عرفه را مورد ارزیابی قرار داد و افزود: در کتاب جواهر الکلام جلد ۱۷ بیان شده است که دعا در روز عرفه از روزه برتر و ارزندهتر قرار دارد؛ به همین دلیل توصیه بزرگان دینی این است که چنانچه روزه موجب ضعف شود و افراد را از دعا غافل کند بنابراین درست نیست.
وی به دعای عرفات اشاره و بیان کرد: امام حسین (ع) همانند مسکینی که طعام طلب میکند، در حالی که قطرات اشک از چشمانشان میریخت، دعای عرفه را فرمودند. دعای عرفه دربردارنده آموزههای عرفانی و عقیدتی است. در این دعا خداشناسی و بیان صفات الهی و تجدید عهد و پیمان با پروردگار و شناخت پیامبران و تحکیم ارتباط با آنها و توجه به آخرت و اظهار عقیده قلبی وجود دارد در عین حال یادآوری نعمتهای بیکران الهی بر انسان و حمد و سپاس خداوند بر آنها است و اندیشه انسان را در این زمینه تذکر میدهد.
یک کارشناس علوم قرآنی مطرح کردن بندگی و شیوه دعا اشاره و تاکید کرد: خداوند متعال همواره افراد را به دعا آن هم به شیوههای خاص دعوت کرده است تضرع به درگاه خداوند و اقرار به گناهان و توبه و درخواست عفو و روی آوردن به صفات پسندیده و اعمال خیر نکتهای مهم است در سوره یونس نیز اشاره شده است که دانشمندی بود با نام «روبیل» که مردم تحت تاثیر سخنان او هنگام بروز نشانههای عذاب، همه با صدای بلند شروع به گریه و زاری و تضرّع کردند و از درگاه خدا طلب عفو کرده آنها حقیقتاً توبه کردند، پس خداوند متعال بلا و عذاب الهی را از آنان دور کرد. این مهم نشان میدهد بخشش و عفو به درگاه خداوند چه شیوههایی دارد و روز عرفه چه جایگاه خوبی برای دعا است.
وی درپایان خاطرنشان کرد: روز عرفه درخواست حوایج را باید با درود و صلوات بر محمد و آل محمد شروع کرد، سپس تقاضای بخشش، کسب نور هدایت، رحمت و برکت همچنین وسعت روزی و پاداش اخروی را در نظر گرفت، و برای همه افراد در این روز دعا کرد.
انتهای پیام/