مراسم تحلیف داوران حرفهای دادگستری استان لرستان برگزار شد
خبرگزاری میزان - مراسم تحلیف داوران حرفهای معاونت توسعه حل اختلاف لرستان با حضور حجتالاسلام والمسلمین سعید شهواری، رئیس کل دادگستری استان برگزار شد.
حجتالاسلام والمسلمین شهواری، در این مراسم بیان داشت: ارجاع به داوری یکی از روش های جایگزین رسیدگی قضایی و از برنامههای سند تحول قوه قضاییه است که در نسخه دوم سند تحول ابلاغ شده و یکی از راهکار رفع اطاله دادرسی ذیل ماموریت اول قوه قضاییه است.
وی افزود: در فصل دوم سند تحول با عنوان برنامه تحول به ۷ ماموریت قوه قضائیه بر اساس قانون اساسی و اسناد بالادستی و سایر قوانین اشاره شده که ماموریت اول رسیدگی به تظلمات، تعدیات، شکایات رفع و فصل دعاوی و... است که این عنوان در اصل ۱۵۶ قانون اساسی به عنوان یکی از ماموریتهای قوه قضاییه آمده است.
رئیس شورای قضایی استان ابراز کرد: بر اساس سند تحول، چالش دومی که قوه قضاییه در رابطه با این ماموریت با آن روبروست، اطاله در فرایند دادرسی است که عامل این اطاله دادرسی هم کثرت و افزایش پروندههای ورودی به قوه قضاییه است.
وی در ادامه عنوان کرد: راهبرد قوه قضاییه برای رفع این چالش توسعه روشهای حل اختلاف جایگزین رسیدگی قضایی است که راهکار چهارم آن توسعه امر داوری از طریق زمینه سازی برای تاسیس سازمانهای داوری به ويژه در موضوعاتی نظیر خانواده، امور تجاری و اصناف و پرهيز از تصدی گری و ایفای نقش اعتبار بخشی با تایید اساسنامه ها، تسهیلگری و نظارت بر عملکرد سازمان های داوری و رتبه بندی آنها و ارجاع بر اساس نتایج رتبه بندی و اصلاح شیوه ابلاغ در فرآیند داوری و ترویج الحاق شروط داوری در قراردادهای صنفی، تجاری و تخصصی و توسعه داوری الحاقی، موردی و حرفهای است.
حجتالاسلام والمسلمین شهواری افزود: داوری حل و فصل اختلافات حقوقی اشخاص به وسیله داور یا داورانی است که مستقیم یا غیر مستقیم بر اساس توافق طرفین انتخاب میشود.
رئیس کل دادگستری استان خاطر نشان کرد: تفاوت داوری با قضاوت به عنوان یکی از روشهای جایگزین رسيدگی قضایی در این است که در داوری انتخاب قاضی و داور با توافق طرفین است یعنی طرفین اختیار انتخاب قاضی و داور را دارند و در فقه از آن تعبیر به قاضی تحکیم شده است.
وی گفت: قاضی تحکیم یعنی قاضی که طرفین به اراده خودشان تن به حکمیت او میدهند و داوری در واقع شکلی از قاضی تحکیم است البته با تفاوتهایی که وجود دارد، داور حرفهای هم داوری است که با اخذ پروانه و بر اساس مقررات و دستورالعمل ساماندهی امر داوری را بر عهده میگیرد.
حجتالاسلام والمسلمین شهواری با اشاره به اینکه در قبال داور که شخص حقیقی است نهاد داوری وجود دارد و آن عبارت است از شخص حقوقی دارای قواعد و آئین داوری، اعم از موسسه ها، سازمان ها و مراکز داوری که مطابق دستورالعمل ساماندهی تشکیل شده و موضوع فعالیت اصلی آن انجام امور اداری مرتبط با داوري و نظارت بر آن است، اظهار داشت: هدف از ارجاع به داوری دستیابی به حل و فصل عادلانه و متقن اختلافات توسط داور مستقل، بی طرف، با کمترین هزینه و در سریعترین زمان ممکن و مداخله حداقلی مراجع قضایی در حل و فصل دعاوی و اختلافات و منازعات و ترویج فرهنگ سازش و حل و فصل اختلافات از طریق داوری است و در این راستا داور باید اهل عدالت انصاف و تقوا باشد چرا که نقش داور همان نقش قاضی است.
حجت الاسلام والمسلمین شهواری خاطر نشان کرد: انتظار میرود جریان سازان فرهنگی و رسانهها امر داوری را به مردم معرفی کنند زیرا ترویج فرهنگ صلح و سازش امری ضروری برای جامعه بوده و میبایست فرهنگسازی لازم در این زمینه صورت پذیرد.
وی در ادامه افز.د: در قضاوت ریشه نزاع کنده نمیشود و فقط پایان خصومت است و گاهی ممکن است پس از اعلام حکم قاضی، چندین پرونده دیگر به جریان بیفتد، اما در صلح و سازش ریشه درگیری از بین میرود و زمینهای برای اختلافات بعدی و تشکیل پرونده دیگر وجود ندارد.
انتهای پیام/