نشست تدوین گزارش ملی یوپیآر در ستاد حقوق بشر برگزار شد
خبرگزاری میزان - نشست تدوین گزارش ملی یوپیآر در ستاد حقوق بشر با حضور نمایندگان بیش از ۲۰ سازمان مردمنهاد برگزار شد؛ در این نشست نمایندگان سازمانهای مردمنهاد به طرح پرسشها، موضوعها و درخواستهای خود در حوزههای تخصصی مربوط پرداختند.
در ساختار شورای حقوق بشر، رویهای دائمی به نام سازوکار بررسی دورهای جهانی موسوم به Universal Periodic Review یوپیآر وجود دارد که در چارچوب آن وضعیت حقوق بشر تمامی کشورها در دورههای مشخص مورد بررسی قرار میگیرد.
سازوکار یادشده بهعنوان مهمترین ابزار نظارتی شورای حقوق بشر با هدف نظارت، ارتقا و حمایت از حقوق بشر در تمامی کشورها و مبتنی بر گفتوگو و همکاری بوده و بر مبنای اطلاعات قابل اتکا و هدفمند و رفتار برابر با تمام دولتها استوار است.
بررسی وضعیت حقوق بشر کشورها توسط گروه کاری یوپیآر که مرکب از ۴۷ عضو شورای حقوق بشر است و ریاست آن به عهده رئیس شورای حقوق بشر است، صورت خواهد گرفت؛ هر کشور موظف است هر ۴ سال یکبار، گزارش ملی خود را به شورای حقوق بشر ارائه کند.
در همین چارچوب، جمهوری اسلامی ایران تاکنون طی سه دوره، گزارشهایی را در سالهای ۲۰۱۰، ۲۰۱۴ و ۲۰۱۹ ارائه کرده است و در سال جاری میلادی ۲۰۲۴ نیز بار دیگر گزارش خود را ارائه خواهد داد.
سازمانهای غیردولتی نیز میتوانند در جلسههای گروه کاری یوپیآر و نشستهای شورای حقوق بشر مشارکت داشته باشند و هنگام تصویب نهایی گزارش کشورها میتوانند نظرات خود را از طریق بیانیه و یا ایراد نطق مطرح کنند.
- بیشتر بخوانید:
- اهم اقدامهای معاونت امور بینالملل قوه قضاییه و دبیرخانه ستاد حقوق بشر در سال ۱۴۰۲
- تاکید غریبآبادی بر نقش کلیدی سمنها در حمایت و ارتقای حقوق بشر
در پایان این جلسه مقرر شد، این نشستها در قالب کارگروههای آموزشی و همچنین توانمندسازی سازمانهای غیردولتی تداوم یابد.
انتهای پیام/