آمریکاییها فرمانده ایستگاه فضایی بینالمللی را از دست خواهند داد؟
به گزارش گروه فضای مجازی ، براساس توافقی که از آغاز کار ایستگاه فضایی بینالمللی بین سازمان فضایی روسیه(روسکاسموس) و سازمان فضایی آمریکا(ناسا) صورت گرفت، فرماندهی ایستگاه بطور دورهای به روسیه و آمریکا داده می شود، به این معنا که در یک دوره شش ماهه آمریکاییها فرماندهی ایستگاه را به دست خواهند گرفت و در دوره بعد روسها.
البته این قانون از همان آغاز مشکل آفرین شد. افراد نخستین گروه شامل آناتولی سالاویف کیهان نورد بسیار کارکشته روس، هموطن او سرگئی کریکالف و فضانورد آمریکایی ویلیام شفرد میشدند. زمانیکه آمریکاییها خواستند ویلیام شفرد به عنوان نخستین فرمانده ایستگاه اعلام شود، سالاویف معترض شد و گفت هم درجه نظامی من بالاتر از شفرد است و هم تجربه فضاییام و دلیلی ندارد او به عنوان فرمانده انتخاب شود.
با فشار آمریکاییها و عقبنشینی مسئولان سازمان فضایی روسیه، سالاویف عطای سفر به فضا را به لقایش بخشید و به عنوان اعتراض استعفا داد و یوری گیدزینکو جای وی را گرفت. از آن زمان به ترتیب نیمی از سال آمریکاییها فرماندهی ایستگاه فضایی بینالمللی را داشتند و نیم بعدی روسها.
با توجه به قرارداد ناسا با سازمانهای فضایی اروپا و کانادا و ژاپن، در برخی موارد، همپیمانان غیرآمریکایی ناسا، در نوبت فضانوردان این کشور، سمت فرماندهی را به عهده میگرفتند. اما اینک جابجاییها دارد مشکل آفرین میشود زیرا تا سال 2020 فضانوردان آمریکاییها نخواهند توانست در سمت فرمانده ایستگاه فضایی بینالمللی ظاهر شوند.
در اکتبر سال 2018، الکساندر گرست فضانورد آلمانی پس از اندرو فایستل آمریکایی فرمانده ایستگاه شد. در شب 19 دسامبر، گرست باید فرماندهی را به فضانورد روسیه، اولگ کانوننکو واگذار کند. در ژوئن 2019 الکسی اووچینین فضانورد روسیه که با سایوز بعدی به فضا خواهد رفت جایگزین کانوننکو خواهد شد. زیرا همراه اووچینین برای این سمت آموزش ندیده است. در اکتبر سال 2019، فرماندهی ایستگاه فضایی بینالمللی به فضانورد ایتالیایی لوکا پارمیتانو و در فوریه 2020 به فضانورد روس اولگ اسکریپوچکا تحویل میشود. تنها در آوریل 2020، دوباره فضانوردی از ناسا میتواند به فرماندهی ایستگاه برسد. البته گرست و پاریمیانو به جای فضانوردان آمریکایی، به عنوان فرمانده ایفای نقش میکنند اما در هر حال تا آن تاریخ فضانوردان آمریکا تنها عنوان"خدمه" ایستگاه فضایی بینالمللی را خواهند داشت.
بعد از آن تاریخ هم داشتن این سمت توسط آمریکاییها چندان روشن نیست چون قرار است آنها از سفینههای خود استفاده کنند و مدت پرواز این سفینهها که ماموریتشان تا مدتها جنبه آزمایشی دارد معلوم به درستی نیست و به همین دلیل نمیشود فرماندهی این مجتمع عظیم که بزرگترین ساختار انسان در فضا است را به افرادی که بطور کوتاه مدت در آن اقامت دارند، سپرد.
منبع: ایسنا