آیا والدین می توانند فرزندان خود را از ارث محروم کنند؟
خبرگزاری میزان- در بسیاری از موارد شنیدیم که فردی به فرزند خود میگوید که از ارث محرومت میکنم یا از این قبیل مسائل، اما آیا واقعاً والدین میتوانند فرزند خود را از ارث محروم کنند؟
در پاسخ به این سوال در رابطه با این موضوع قوانین و مقررات متفاوتی وجود دارد که آنها را بررسی خواهیم کرد.
به طور کلی باید به این موضوع اشاره کرد که بموجب ماده ۸۷۳ قانون مدنی در نظام حقوقی ایران والدین حق محروم کردن وراث خود از ارث را ندارد و صاحب مال (والدین) در صورتی که تصمیم بگیرد از رسیدن اموالش به وراث بعد از فوت خود، ممانعت بهعمل آورند، باید تکلیف اموال خود را در زمان حیاتشان مشخص کنند.
موارد مربوط به محرومیت قانونی و شرعی از ارث
۱- بموجب ماده ۸۸۰ قانون مدنی در صورتی که وارث، مورث خود را به قتل برسانند، شخص از ارث نیز محروم خواهد شد. شاید بتوان گفت که یکی از دلایل چنین حکمی در حقوق اسلامی، جلوگیری از طمعکاری فرزندان یا کسانی که ارث میبرند برای تصاحب سریعتر اموال متوفی باشد. در واقع کسی نمیتواند برای اینکه زود به ارث برسد، مورث را به قتل برساند، زیرا قتل مانع ارث بردن است.
۲- بموجب ماده ۸۸۱ مکرر قانون مدنی کشور کافر از مسلم ارث نمیبرد، اما عکس این موضوع بدین شکل است که اگر کافری فوت کند و در بین وراثش، شخص مسلمانی باشد، فرد مسلمان از کافر ارث میبرد.
۳- از موارد دیگر این قانون مطابق ماده ۸۸۴ قانون مدنی صورتی که فرزندی در اثر یک رابطه نامشروع متولد شده باشد، متولد زنا از پدر و مادر خود ارث نمیبرد و از این لحاظ از ارث محروم میشود.
۴- از دیگر موارد قانونی در مورد محرومیت از ارث، باید به مورد «لعان» بین زن و شوهر اشاره کرد. اگر زن و شوهری با شرایطی که در فقه و قانون مقرر شده یکدیگر را لعن کنند و در مدت عده طلاق، یکی از آنها فوت کند، از یکدیگر ارث نمیبرند.
۵- در صورتی که فرزندی به واسطه لعان از سوی پدرش نفی میشود، دیگر نه پدر از فرزند ارث میبرد و نه فرزند از پدر ارث میبرد. البته باید به این موضوع اشاره کرد که اگر پدر از لعان رجوع کند، در این صورت فرزند میتواند از پدرش ارث ببرد، ولی همچنان پدر از فرزندش ارث نخواهد بود.
یاسر آل غالب- وکیل دادگستری
انتهای پیام/