«گچ پژ» یادآور فرهنگ ایرانی نجیب و اصیل در جامعه مدرن
به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی ، «گچ پژ» تکنگاریهایی است که محسن رضوانی از سال ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۴ در وبلاگی منتشر کرده و بعد با تدوین و تالیف در قالب کتاب به چاپ رسانده است.
این کتاب ضربالمثلها و کلماتی را در بر میگیرد که اصطلاحات رایج تهرانیها بوده است. رضوانی در ضرورت پرداختن به اصطلاحات تهرانیها معتقد است که از آنجا که تهران به کلان شهر مهاجرپذیر تبدیل شده و گویش آن کم شده، در هیچ کجا به نوع سخن گفتن تهرانیهای قدیم پرداخته نمیشود و برای ثبت این میراث دلسوزی وجود ندارد بنابراین بد نیست که با انتشار کتاب این میراث را حفظ کنیم.
«گچپژ» شامل ۵۱ تک نگاری اجتماعی، عشقی و رمانتیک است که محسن رضوانی در مقام نویسنده آن سعی کرده با دستمایه طنز، یک فرهنگ ایرانی نجیب و اصیل را در جامعه مدرن امروز یادآوری کند.
وی در این کتاب تا در حد توان به تعابیر، اصطلاحات، رفتار، آداب و رسوم و فرهنگ نامرعی این خطه از کشور اشاره میکند.
همچنین یکی دیگر از ویژگیهای «گچ پژ» این است که چه از منظر فرم و چه کلمات تعابیر و اصطلاحات تهرانیها مربوط به عهد ناصری، قاجاری و پهلوی اول هستند، البته از نظر محتوا هم به مفاهیم جالبی در این کتاب اشاره میشود به طوریکه واژههایی، چون همسایهداری، عشق نجیب و روابط انسانی بر مبنای فرهنگ ایرانی را یکی از محتواهایی میتوان دانست که رضوانی روی آن تمرکز داشته است.
کتاب «گچ پژ» تاکنون ۵ بار تجدید چاپ شده و تاکنون ۱۲ هزار و ۵۰۰ جلد از آن به همت انتشارات سوره مهر، به بازار آمده که در کنار نسخه الکترونیکی توجه مخاطبان زیادی را به خود جلب کرده است.