بررسی آسیبهای فضای مجازی در شورای استانی پیشگیری از وقوع جرم نیروهای مسلح استان تهران
خبرگزاری میزان- شورای استانی پیشگیری از وقوع جرم نیروهای مسلح استان تهران با حضور افتخاری رئیس سازمان قضایی استان تهران، مهدیون مشاور رئیس مرکز ملی فضاهای مجازی کشور، حجتالاسلام والمسلمین کرمی دادستان نظامی استان، فرماندهان ارشد نظامی استان و دیگر اعضای شورا برگزار شد.
رئیس سازمان قضایی استان تهران در این شورا گفت:در دنیای امروز که عصر ارتباطات نام گرفته است، رسانهها و وسایل ارتباط جمعی به واسطه سرعت، تداوم و وسعت جهانی به مثابه جزو لاینفک ارتباطات اجتماعی در نظر گرفته میشود؛ به گونهای که تصور دنیای بدون رسانه برای ما غیر ممکن است. تحولات عظیم درحوزه فناوریهای نوین ارتباطی و صنایع اطلاعاتی، فرصت و تهدیدات متعدد را در پی داشته است.
علی افتخاری با بیان اینکه هرکشوری در کنار اقتدار نظامی، اقتصادی، فرهنگی وعلمی در حوزه سایبری و فضای مجازی باید قدرتمند باشدتاکید کرد:قدرت و توان بهره گیری ارتباط الکترونیکی واطلاعاتی در فضای مجازی و سایبری به عنوان یک پتانسیل وشاخص اقتدار کشور محسوب میشود.
وی فضای مجازی را یک فرصت مغتنم دانست و اظهر داشت: فضای مجازی علارغم خطرات و آسیبهای که برای فرد، خانواده وجامعه دارد یک فرصت اجتماعی هم در ابعاد مختلف تلقی میشود.
افتخاری ادامه داد:فضای مجازی هم تهدید است و هم فرصت که باید برای هر دو وجه آن برنامه علمی داشت تا ضمن مقابله با آسیب ها، فرصت سوزی نشود و از این تکنولوژی روز در ابعاد علمی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی بهره درست را ببریم.
سخنران دیگر این جلسه، مشاور رئیس مرکز ملی فضاهای مجازی کشوردر ادامه گفت: فضای مجازی جزو آن دسته از حوزههایی است که آن قدر وسیع است که شاید نشود یک تعریف مشخص و واحدی از آن داشته باشیم، فضای مجازی فرا مکانی و زمانی است که زمان، مکان و موقعیت جغرافیایی در آن معنای خاصی ندارد و هر فرد میتواند هر داده و اطلاعاتی را بدون محدودیت زمان و مکان در فضای مجازی به سرعت، بدون محدودیت، غیر قابل نابودی و همیشه در دسترس بودن انتشار دهد.
سعید مهدیون با بیان اینکه بعد دیگر فضای مجازی تنوع و جذابیتی است که مخاطب را جذب میکند و در قالبهای مختلف از قبیل کسب و کار، سرگرمی، تحقیق و پژوهش مخاطب خاص خود را جذب میکند و این فضا جذابیت و تنوع بی نهایت دارد تشریح کرد:در عصر حاضر فضای مجازی در میان خانهها با ارتباطهای کنترل نشده و هدایت نشده است و هیچ نظارتی بر آن نیست و کاملا رفتارهای فردگرایانه در این فضا تشویق و ترغیب میشود و این ویژگی و خصوصیت فضای مجازی است که باید برای آن راهکار داشت.
وی از راهکارهای مقابله با آسیبهای فضای مجازی ارتقای آگاهی و فرهنگ عمومی دانست و گفت: باید فرهنگ عمومی را نسبت به این موضوعات حساس کنیم، راهکار دیگر افزایش هزینه برای مجرمین است که این چند بعد از قبیل سرعت و دقت در رسیدگی است که با توجه به فرا مکانی و زمانی بودن فضای مجازی در آن خلل ایجاد میشود، باید روی این موضوعات کار و برنامه ریزی کرد و نکته دیگر بازدارندگی قوانین است که باید برای کنترل و مقابله با تهدیدات قوانین جدید بازدارنده ایجاد و بازنویسی شوند.
در ادامه معاون قضایی و حقوقی سازمان قضایی نیروهای مسلح گفت: این شورا سی و یکمین شورای پیشگیری از وقوع جرم استانی و آخرین در سال جاری است که در دو سال اخیر برگزار میشود.
یزدانیان با بیان اینکه در ادامه برنامه ۵ساله پنجم پیشگیری از وقوع جرم سازمان قضایی نیروهای مسلح و همچنین در راستای مصوبات شورای عالی پیشگیری از وقوع جرم و تخلفات نیروهای مسلح و با تصویب شورای سیاست گذاری پیشگیری از وقوع جرم سازمان برنامه سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ اختصاص یافت به موضوع جرایم نو پدید مرتبط با فضای مجازی ادامه داد: سال گذشته موضوع آسیب شناسی جرایم نو پدید اقدام شد و در سال ۱۴۰۲ اجرای راهکارهای شناسایی شده به مرحله اجرا درآمد و در سال گذشته و امسال ۱۴۶ شورا در سطح استانهای کشور برگزار شد و همکاران قضایی ما ۲۳۴ کمسیون قضایی داشتند و در مجموع تعداد ۸۸۶ کمسیون برگزار شد که در نهایت با شناسایی علل و عوامل و راهکارهای پیشنهادی تعداد ۸۹ راهکار انتخاب و در ۷ مولفه سازماندهی شد.
وی افزود:در استان تهران عملکرد خوبی را در این رابطه داشتیم و شوراها طبق برنامه مدون برگزار شد، در خصوص جرایم نو پدید عملکرد خوبی را شوراهای سراسر کشور داشتند و از نظر شکلی و ماهوی موفقیت خوبی حاصل شد.
معاون قضایی و حقوقی سازمان قضایی نیروهای مسلح با اشاره به اینکه در رابطه با پیشگیری از وقوع جرم باید نسبت به جرم و بزهکاری نگاه واقع بینانه داشته باشیم، تاکید کرد: منظور از نگاه واقع بینانه این است که جرم یک معلول و پدیده اجتماعی است که خواستگاه آن جامعه است، بنابراین با این دیدگاه که ما آن را یک واقعیت عینی برخواسته از جامعه بدانیم، میتوانیم اقدامات پیشگیرانه را مدیریت کنیم. وی گفت؛ علل وقوع جرایم ممکن است فردی، محیطی و اجتماعی باشد. همچنین پیشگیری از وقوع جرم مبانی نظری، علمی و منطقی قوی دارد، این مبانی باعث میشود که ما در اصل موضوع تردید پیدا نکنیم
یزدانیان تاکید کرد: یکی از ارکان مهم سیاست جنایی کشور موضوع پیشگیری است. ما دو رکن اصلی سیاست جنایی داریم. یکی بحث پیشگیری و اقدامات پیشگیرانه و دیگری به اصطلاح جرم شناسان اقدامات سرکوب گرانه با تعیین مجازات و کیفر که باید در کنار هم دیده شوند و این مبنای قوی علمی دارد و جزو سیاست جنایی کشور است.
وی گفت:هر چه اقدامات پیشگیرانه ما با کیفیت باشد نرخ جرایم کاهش پیدا میکند و برعکس کاهش اقدامات پیشگیری افزایش نرخ جرایم را خواهد داشت، اگر بخواهیم پیشگیری اثربخش باشد باید مستمر اجرا شود این موفقیتی که دوستان بعد از ۲۵ تشریح می کنند چنانچه ادامه نداشته باشد مجدد جهش در افزایش نرخ جرایم را شاهد خواهیم بود.
یزدانیان تصریح کرد:در سازمان قضایی نیروهای مسلح در دو سال اخیر خصوصا سال ۱۴۰۲ سیاستگذاری خاصی در امر پیشگیری قضایی اتخاذ شد و در دست برنامه ریزی و اقدام است به این صورت که در کنار پیشگیری وضعی و اجتماعی از ابزار و سازکار بازدارنده قضایی و کیفر در پروندههای مهم باید استفاده شود.
دادستان نظامی استان تهران در این جلسه گفت: اگرچه اقدامات خوبی از سوی نیروهای مسلح در حوزه فضای مجازی انجام شده ولیکن کافی نیست ابتکار عمل باید داشت هنوز فضای مجازی، آسیبها و راهکارهای برون رفت آن بطور جدی مورد اهتمام مدیران واقع نشده است.
وی افزود: همانطور که توقع ما در بسیاری از عرصهها در واقع از نیروهای مسلح است و عالیترین توفیقات و اقتدار و قدرت کشور در اختیار نیروهای مسلح میباشد و در نوک پیکان هستند، در حوزه فضای مجازی هم توقع ما همین است.
حجتالاسلام والمسلمین کرمی ادامه داد: نکته دیگر اینکه ما در سطح نیروهای مسلح متولی مسلط و مشخصی برای فضای مجازی نداریم، البته در کشور جایی بعنوان شورای عالی فضای مجازی وجود دارد، اما ارتباطی به نیروهای مسلح ندارد.
دادستان نظامی استان تهران با اشاره به مصادیقی از اهمیت و حساسیت فضای مجازی برای نیروهای مسلح، تصریح کرد: آسیبها را باید بشناسیم و منفعل عمل نکنیم و برای فضای مجازی در نیروهای مسلح باید یک متولی مشخص، با امکانات و اختیارات متناسب، داشته باشیم.
همچنین مدیرکل پیشگیری از وقوع جرم سازمان قضایی نیروهای مسلح در این جلسه گفت:با یک ابزاری مواجه هستیم که فراتر از فضای حقیقی است و بسته به این است که مدیریت ونگاه ما به این ابزار چیست و از آن چه استفاده و بهره مندی خواهیم داشت.
شیرود بزرگی ادامه داد: این ابزار را در دستگاهها، سازمانها و نیروهای مسلح توسعه دادهایم و به مردم خدمت رسانی کردهایم و خدمت رسانی را تسهیل و تسریع بخشیدیم، همه اینها از مزیتهای فضای مجازی است، اما از آسیبهای آن غفلت کردهایم.
وی گفت: در پیشگیری از وقوع جرم نگاه و رویکرد ما در هر مسئولیتی و هر رسالتی که در سازمانی که در اختیارمان است چه چیزی هست؟ اگر نگاه ما به مسئله پیشگیری نگاه 'جرم محور باشد گرفتار آمار و ارقام میشویم.
شیرود بزرگی با بیان اینکه در پیشگیری از وقوع جرم مسئله ما موضوع جرم است بعنوان یک مسئله اجتماعی نه جرم، اظهار کرد: در قانون مجازات اسلامی و قانون مجازات نیروهای مسلح فراتر از جرم آسیبها است که لطمه میزند، بسیاری از جرایم آسیب است نه جرم؛ آسیبهای اخلاقی، مسائل اقتصادی و... که در هیئتهای انضباطی تشکیل پرونده و رسیدگی میشود و به سازمان قضایی گزارش میکنید باید بررسی کنید منشا مشکل کجاست، چون اینها آسیب است و جرم نیست.
وی افزود:برای آینده فضای مجازی در کشور خصوصا نیروهای مسلح باید برنامه داشت، نوع نگاه ما اگر مدیریت پیشگیرانه باشد و آن را در یگان توسعه دهیم تا در پیشگیری از وقوع جرم در این زمینه موفق خواهیم شد.
همچنین در ادامه سخنران دیگر جلسه جانشین سپاه محمدرسوال الله (ص) تهران بزرگ گفت:اگر برای آینده فضای مجازی تدبیر نکنیم قطعا دچار مشکل خواهیم شد، بنابراین لزوم توجه ضروری است و عنایت به آینده فضای مجازی و سایبری کشور اهمیت دارد.
سردار سرتیپ دوم پاسدار توکلی با بیان اینکه آن چیزی که مهم است با توجه به وضعیت تکنولوژی در کشور ما مهمترین راهکار برای پیشگیری و مقابله با جرایم و تخلفات در حوزه فضای مجازی و سایبری موضوع سواد رسانهای است تاکید کرد: مهمترین و اساسیترین راهکار و شاه کلید در مقابله با آن توسعه سواد رسانهای در کشور در ابعاد مختلف است که همچون واکسیناسیون عمل میکند.
انتهای پیام/