آغاز ماموریت اتحادیه اروپا در دریای سرخ؛ اهداف و پیامدها
خبرگزاری میزان - اتحادیه اروپا بهطور رسمی یک ماموریت دریایی ویژه به نام «اسپایدز» را برای آنچه محافظت از کشتیهای تجاری در دریای سرخ در برابر حملات ارتش یمن خوانده شده، آغاز کرد.
وزرای خارجه اتحادیه اروپا در نشستی در بروکسل این ماموریت را تصویب کردند.
کلمه «اسپایدز» در زبان یونانی به معنای «سپر» است. اتحادیه اروپپا مدعی شده که هدف از اجرای این ماموریت تضمین آزادی دریانوردی در دریای سرخ و خلیج عدن است.
این ماموریت در حالی آغاز شده که ارتش ملی یمن بارها اعلام کرده است که حملاتش تنها کشتیهای مرتبط با رژیم صهیونیستی را هدف قرار میدهد. یمن دلیل حملات خود را تلافی جنگ این رژیم علیه غزه عنوان کرده است.
این حملات باعث شد که بسیاری از شرکتهای بزرگ کشتیرانی از تردد در این منطقه خودداری و مسیرهای انحرافی جایگزین را در اطراف دماغه امید نیک انتخاب کنند. این موضوع باعث میشود حدود یک ماه به مدت سفرهای دریایی این شرکتها اضافه شود.
براساس گزارشها، ۱۲ درصد تجارت جهانی و ۳۰ درصد از ترافیک جهانی کانتینری از طریق این آبراه حیاتی انجام میشود. اتحادیه اروپا ادعا میکند آنچه تهدیدات ارتش یمن برای کشتیرانی بینالمللی خوانده شده، باعث مختل شدن شدید جریان تجارت از جمله به اروپا شده است.
تاکنون فرانسه، آلمان، ایتالیا و بلژیک تایید کردهاند که کشتیهایی را برای شرکت در ماموریت اتحادیه اروپا اعزام خواهند کرد.
مرکز فرماندهی این عملیات شهر لاریسا در یونان خواهد بود. یونان یک فرمانده برای ستاد عملیاتی خود، ایتالیا فرمانده نیرو و فرانسه معاون فرمانده نیرو را در اختیار این ائتلاف خواهند گذاشت.
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا این مأموریت را «اقدامی جسورانه برای حفاظت از منافع تجاری و امنیتی اتحادیه اروپا و جامعه بینالمللی» توصیف کرد.
در همین حال، اورسولا فون درلاین، رئیس کمیسیون اروپا نیز در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: فراتر از واکنش به بحران، این گامی به سوی حضور قویتر اروپا در دریا برای حفاظت از منافع اروپایی ما است.
کشورهای اتحادیه اروپا تمایلی به مشارکت در عملیات نگهبان سعادت به سرکردگی آمریکا، که در دسامبر آغاز شد، نداشتند. این کشورها مدعی بودند که نگران هستند پیوستن به این ائتلاف به تشدید درگیریها در خاورمیانه منجر میشود.
عملیات نگهبان سعادت در ابتدای کار از حمایت شش کشور عضو اتحادیه اروپا برخوردار بود. اما به تدریج سه کشور از این ائتلاف فاصله گرفتند.
اگرچه از آن زمان آمریکا و انگلیس حملاتی را علیه مواضع ارتش یمن در خاک این کشور اجرا کردهاند، اما کشورهای عضو اتحادیه اروپا از چنین اقدامات نظامی فاصله گرفتند.
یکی از دیپلماتهای ارشد اتحادیه اروپا مدعی شد: قرار نیست در چهارچوب ماموریت اسپایدز اقدامی تهاجمی در منطقه انجام شود؛ بلکه این عملیات کاملا براساس قوانین دفاع از خود اجرا میشود.
انتهای پیام/