بیان دغدغههای مردم از قاب تلویزیون؛ فرایند تصمیمات نمایندگان مجلس در «کتاب قانون»/ قانونها چگونه مصوب میشوند؟
محمدحسین سعادتی تهیهکننده برنامه «کتاب قانون» در گفتوگو با خبرگزاری میزان درباره این برنامه گفت: این برنامه تولیدی، یک مجموعه نمایشی است که در قالب رئالیتی شو (نمایش واقعی) روی آنتن میرود به عبارتی واقعیت در داخل یک نمایش به نگاه مخاطبان و علاقهمندان هدیه شده است. این اثر با هدف آشنایی مردم با سازوکارهای مجلس و کمک به افزایش مشارکت در انتخابات پیش رو ساخته شده است.
وی ادامه داد: اگرچه گرایش برنامه «کتاب قانون» به بخش نمایشی بیشتر است، اما در عین حال، برخی از شخصیتها همانند کارشناسان ویژه افرادی حقیقی هستند، به همین خاطر جنبه رئالی این اثر بسیار پررنگ شده است. مجموعه ما یک مجموعه نمایشی محسوب میشود.
سعادتی به اهداف ساخت برنامه «کتاب قانون» پرداخت و بیان کرد: این برنامه تلاش دارد تا نشان دهد که داخل مجلس چه اتفاقاتی رخ میدهد و نمایندگان مجلس چه کارهایی انجام میدهند، چه طرحهایی را تصویب و چه طرحهایی را رد میکنند و چه سرنوشتی را پشت سر میگذارند. در مجموع، طرحها و لوایحی که در مجلس تصویب میشود به چه درد مردم میخورد و چقدر با زندگی مردم عجین شده است؟ آیا وجود این برنامهها و یا قوانین در زندگی مردم محسوس است؟ البته برنامه ساخته شده کمی بار طنز هم دارد تا برای مخاطب جذابتر شود.
این تهیهکننده افزود: داستان رئالیتی شوی «کتاب قانون» درباره آدمهای مختلف از اصناف گوناگون مانند پزشک، مهندس، وکیل، کارگر، راننده، کارمند، هنرمند و… است. فضای برنامه همانند مجلس شورای اسلامی شبیهسازی شده و شرکتکنندگان موضوعات مهم روز را به عنوان طرح یا لایحه بررسی و درباره آن صحبت میکنند. برنامه «کتاب قانون» در فضای یک مجلس فرضی که با مجلس فعلی و یا مجلسهای قدیم شباهتی ندارد، شکل گرفته است.
سعادتی علت نامگذاری برنامه «کتاب قانون» را مطرح کردو ادامه داد:، چون برنامه بحث قانونگذاری در مجلس را مطرح میکند، پس اسمش را «کتاب قانون» گذاشتیم. گویا نمایندگان در کتابی که متعلق به قانون است، قوانینی را تصویب و ثبت میکنند.
وی در مورد نقش آفرینی بازیگران این اثر گفت: در برنامه «کتاب قانون» بازیگران برجسته و مشهور سینمای ایران مانند فخرالدین صدیق شریف و سیروس همتی و تعدادی بازیگر تازه غیرحرفهای فعالیت میکنند. بدین ترتیب دو تا از نقشآفرینان کلیدی و بقیه که نقش نماینده را بازی میکنند، کمتر شناخته شده هستند تا مخاطب بتواند با آنها ارتباط برقرار کند و این حس را پیدا کند که آنها واقعاً نمایندگان مجلس فرضی ما هستند.
این تهیهکننده در مورد زمان پخش برنامه «کتاب قانون» بیان کرد: شبکههای یک و نسیم زمان بسیار مناسبی را برای انعکاس این برنامه در نظر گرفتند. ماهیت و سوژهها نقش مهمی را در جذب مخاطبان دارند. چنانچه مقایسهای بین برنامه «قهرمان» که در شبکه ۳ پخش میشد و برنامه «کتاب قانون» انجام شود، میتوان گفت که برنامههای ورزشی جوانپسند هستند و بازخورد بالایی را از شبکه دریافت میکنند، اما، چون برنامه «کتاب قانون» یک برنامه سیاسی و سریالگونه محسوب میشود و مخاطبان متفاوتی دارد، بنابراین نمیتوان برنامهها را با هم مورد قضاوت قرار داد، زیرا معیارهای همانند ندارند.
وی پیشبینی خود در مورد استقبال عمومی را مورد بررسی قرار داد و افزود: زمان پخش برنامه «کتاب قانون» در شبکه یک مناسب است، از این رو به نظر میرسد این اثر با استقبال عمومی روبهرو شود.
این تهیهکننده در مورد تیتراژ برنامه «کتاب قانون» تاکید کرد: از آنجایی که سالار عقیلی عموما اشعار و موسیقی مرتبط با ایران را خوانده و در این زمینه کارنامه خوبی دارد، بنابراین یکی از آثار موسیقی او را انتخاب کردیم. از سوی دیگر معتقد بودم که آهنگ او امکان ارائه شدن در بخشهای مختلف را دارد و هر بار شنیده شود تا حدودی میتواند یادآور برنامه «کتاب قانون» باشد و در نهایت موافقت او را جلب کردیم.
سعادتی پرداختن به دغدغههای مردم در برنامه «کتاب قانون» را مهم دانست و تصریح کرد: این اثر تا اینجا با استقبال خوبی روبهرو بوده، زیرا حرفهای سیاسی مطرح شده از جنس درخواستهای مردمی هستند و مکالماتی که در این مجلس فرضی مطرح میشود نیز حول محور دغدغههای عمومی نوشته شده است، بنابراین توسط مردم بیشتر دیده میشود. از سوی دیگر مطالبی که در این مجلس فرضی مطرح میشود، درد و دل مردم است که در رسانه ملی مطرح میکنیم.
وی افزود: دکور ما در دو مرحله اجرا شد، مرحله اول کمیسیون و راهروها بود، در مرحله بعدی صحن اصلی مجلس و مباحثی که در صحن مشروطه بیان شده در نظر گرفته و ساخته شده است.
انتهای پیام/