پرسه مرگ در اردوگاههای پناهجویی جهان
خبرگزاری میزان – اردوگاههای پناهجویی در سراسر جهان با هدف ادعایی تامین امنیت و ایجاد آرامش نسبی برای این افراد آسیبپذیر ایجاد شدهاند، اما این هدفی است که فقط روی کاغذ دنبال میشود و در دنیای واقعی این مراکز برای پناهجویان بسیار ناامن و حتی ناامنتر از مسیرهای مهاجرتی مخاطرهآمیز هستند.
پناهجویان در این مراکز با طیف گستردهای از مخاطرات مواجه هستند که از آن جمله آنها میتوان به حملات سازماندهی شده گروههای راستگرای افراطی و مخالفان حضور پناهجویان، شیوع بیماریها به دلیل بیتوجهی به امکانات بهداشتی، آتشسوزیهای عمدی و غیرعمدی، حملات پلیس، ... اشاره کرد.
در حالی که سال ۲۰۲۳ برای مهاجران و پناهجویان در سراسر جهان بهویژه در مرزهای کشورهای اروپایی و آمریکا بسیار مرگبار دنبال شد، وقوع حوادث مختلف در اردوگاههای پناهجویی سراسر جهان همچنان ادامه دارد و قربانی و آسیبدیده برجای میگذارد.
در زیر چند مورد از حوادث مرگبار در اردوگاههای پناهجویی در روزهای نخست سال ۲۰۲۴ آمده است:
آتشسوزی در اردوگاه پناهجویان روهینگیایی در بنگلادش
براساس اعلام مقامهای بنگلادشی، در پی بروز آتشسوزی در اردوگاه بازار کاکس محل استقرار آوارگان روهینگیایی در جنوب شرقی بنگلادش در منطقه مرزی میانمار در ساعات اولیه روز گذشته حدود ۸۰۰ پناهگاه ویران شد.
مهار این آتشسوزی چهار ساعت طول کشید.
مقامهای بنگلادشی میگویند که علاوه بر پناهگاهها تاسیسات دیگری مانند مراکز آموزشی تخریب شدهاند؛ با وجود این، حادثه مذکور تلفات جانی نداشته است.
کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل، اعلام کرد که نزدیک به ۷ هزار نفر در اثر آتشسوزی بیخانمان شدهاند و حدود ۱۲۰ مرکز از جمله مساجد و مراکز مراقبتهای بهداشتی آسیب دیدهاند.
این آژانس سازمان ملل همچنین اعلام کرد: علت آتشسوزی ناشناخته است و مقامهای بنگلادشی اعلام کردند که تحقیقات درباره این حادثه انجام میشود.
آوارگان روهینگیایی، گروههای میانماری را عامل این آتشسوزی میدانند و میگویند که روند آزار و اذیت از سوی گروههای مذکور در اردوگاههای پناهجویی نیز در جریان است.
نزدیک به یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر از اقلیت مسلمان میانماری در اردوگاههای پر از بامبو و پلاستیک در منطقه مرزی بازار کاکس بنگلادش زندگی میکنند؛ بیشتر این افراد در سال ۲۰۱۷ از نسلکشی دولتی علیه مسلمانان از میانمار فرار کردند.
آتش سوزی در اردوگاههای پناهجویی بنگلادش حادثه نادری نیست؛ بر اثر آتشسوزی گسترده مارس ۲۰۲۱ دستکم ۱۵ پناهجو کشته و بیش از ۱۰ هزار پناهگاه ویران شدند.
در سال گذشته نیز حدود ۱۲ هزار نفر بر اثر آتشسوزی منجر به تخریب ۲ هزار و ۸۰۰ پناهگاه و بیش از ۹۰ مرکز از جمله بیمارستانها و مراکز آموزشی بیخانمان شدند.
هیئت تحقیقی که برای بررسی این حادثه تعیین شده بود، اعلام کرد که آتشسوزی مذکور نتیجه یک اقدام خرابکارانه برنامهریزی شده است.
قتل پناهجوی سیاهپوست به دست پلیس آلمان
یک پناهجوی مرد ۲۶ ساله اهل گینه در پی عملیات پلیس آلمان در یک اردوگاه پناهجویی در غرب این کشور جان خود را از دست داد.
براساس گزارشها، پس از آن که پلیس ۲ بار از تِیزر علیه این مرد استفاده کرد، وی بیهوش و به بیمارستان منتقل شد.
مرگ این مرد پناهجو بعدا در بیمارستان اعلام شد.
پلیس بوخوم اعلام کرد که در حال بررسی شرایط منجر به مرگ این مرد است.
نبود امنیت در اردوگاههای پناهجویی آمریکا قربانی گرفت
براساس گزارشها، درگیری میان مهاجران در یک اردوگاه پناهجویی در نیویورک، فاجعهبار و به مرگ یک مرد پناهجو منجر شد.
ساکنان این اردوگاه که سال گذشته ساخته شد، میگویند که امنیت از این اردوگاه فاصله گرفته است؛ در عین حال، ساکنان اردوگاه این مرکز را براساس قومیت و کشورهای مبدا خود به بخشهای مختلف تقسیم کردهاند که همین امر بروز درگیریهای خشونتبار را تسهیل کرده است.
حادثه مذکور در حالی رخ داد که چند ساعت پیشتر از آن در یک مرکز پذیرش پناهجویان دیگر، یک درگیری مرگبار به مجروح شدن چند نفر دیگر منجر شده بود.
منابع آمریکایی میگویند که اردوگاههای پناهجویی در آمریکا به دلیل بیتوجهی پلیس و مقامهای این کشور به اردوگاههای مرگ با رقابتهای مسلحانه تبدیل شدهاند.
اردوگاههای پناهجویان غزه زیر فشار حملات مرگبار رژیم صهیونیستی
حمله رژیم صهیونیستی به نوار غزه که از هفتم اکتبر (۱۵ مهر) آغاز شد، به شکل ویژه بمباران مراکز غیرنظامی را بهعنوان هدف تعریف کرد.
گذشته از بیمارستانها، مساجد، مدارس و تاسیسات امدادرسانی سازمان ملل، اردوگاههای محل استقرار آوارگان فلسطینی از اهداف اصلی رژیم صهیونیستی برای رقم زدن جنایتهای مرگبار بودند؛ این در حالی است که اردوگاههای مذکور در پی دور جدید جنگ رژیم صهیونیستی علیه غزه بهعنوان مناطق امن، پر جمعیتتر از همیشه شدهاند.
حملات مکرر رژیم صهیونیستی به اردوگاههای آوارگان فلسطینی در نوار غزه، از زمان آغاز آخرین دور خشونتهای مرگبار این رژیم به غزه از هفتم اکتبر (۱۵ مهر) موضوعی عادی شده است.
اگرچه معمولا اردوگاههای آوارگان بهدلیل درگیریها یا بلایای طبیعی موقتی ایجاد میشوند، اردوگاههای آوارگان در سرزمینهای اشغالی فلسطین و غزه از سال ۱۹۴۸ تبدیل به یک محل زندگی ثابت شدهاند.
این اردوگاهها به جای صرف مجموعهای از چادرهای پرچمگذاری شده با آرمهای سازمان ملل، به محلههای مسکونی با مدارس، مساجد، مغازهها و دیگر امکانات تبدیل شدهاند؛ اکنون بسیاری این پرسش را مطرح میکنند که آیا اینها اصلا اردوگاه آوارگان هستند، یا خیر.
یکی از مهمترین دلایل ایجاد اردوگاه آوارگان در فلسطین روز نکبت سال ۱۹۴۸ است؛ در این روز، بیش از ۷۰۰ هزار فلسطینی فلسطینی از سوی شبه نظامیان صهیونیست از خانههای خود آواره شدند.
برخی از این فلسطینیهای مذکور به کشورهای همسایه پناه بردند؛ برخی دیگر به مناطق مختلف فلسطین که پیشتر در آنها اردوگاههایی تاسیس شده بود، رفتند.
در عین حال، آژانس امدادرسانی و کاریابی سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی (آنروا) نیز اقدام به ایجاد اردوگاههای مختلفی برای آوارگان فلسطینی کرده است.
براساس اعلام آنروا، حدود ۵.۹ میلیون آواره فلسطینی واجد شرایط در ۵۸ اردوگاه این آژانس در سراسر لبنان، سوریه، اردن، کرانه باختری، قدس اشغالی شرقی و نوار غزه زندگی میکنند.
طبق قوانین بینالمللی، هم آوارگان فلسطینی سال ۱۹۴۸ و هم فرزندان آنها تا زمانی که «راهحلی بادوام» پیدا شود، بهعنوان پناهجو طبقهبندی میشوند.
آنروا در وبسایت خود آورده است: موقعیتهای طولانی پناهجویی نتیجه ناتوانی در یافتن راهحلهای سیاسی برای بحرانهای سیاسی اساسی است.
در غزه که تقریبا ۲.۱ میلیون نفر جمعیت دارد (در حال حاضر ۱.۷ میلیون نفر این جمعیت آواره شدهاند)، هشت اردوگاه وجود دارد: اردوگاههای رفح، جبالیا، خانیونس، الشاطی، النصیرات، البریج، المغازی و دیرالبلح.
از زمان اعمال محاصره غزه از سوی رژیم صهیونیستی در سال ۲۰۰۷ تاکنون، اردوگاههای غزه بیش از دیگر مناطق این بزرگترین زندان روباز جهان آسیب دیدهاند.
به گفته آنروا، این اردوگاهها (برخی از آنها از پرجمعیتترین مناطق روی زمین هستند) مدتها است که از مشکلات شدید مربوط به مراقبتهای بهداشتی، دسترسی به آب، تامین غذا، برق و بهداشت و دیگر مسائل رنج میبرند؛ این موضوع محدود به موج جدید حمله رژیم صهیونیستی به غزه نیست.
همه اردوگاههای آوارگان غزه از زمان آغاز حمله هفتم اکتبر مورد حملات مکرر قرار گرفتهاند؛ در این میان جبالیا و المغازی بیشترین آسیب را دیده است.
بخش قابل توجهی از حدود ۲۳ هزار شهید غزه طی سه ماه گذشته ساکنان اردوگاههای آوارگان به ویژه اردوگاههای جبالیا و المغازی بودند.
بمباران المغازی در شب کریسمس یکی از مرگبارترین حملات رژیم صهیونیستی به این اردوگاه بود؛ رژیم صهیونیستی در ۱۷ اکتبر (۲۶ مهر)، ۵ نوامبر (۱۵ آبان) و ۶ دسامبر (۱۶ آذر) نیز این اردوگاه را هدف حملات گسترده خود قرار داده بود.
انتهای پیام/