گزارش|

بیشتر مباحث درباره زلزله در حد حرف دنبال می‌شود/ درصد بالایی از ساخت‌وساز‌های امروزی آسیب‌پذیرتر از ساختمان‌های ۲ دهه قبل هستند

8:17 - 05 دی 1402
کد خبر: ۴۷۵۰۹۷۴
بیشتر مباحث درباره زلزله در حد حرف دنبال می‌شود/ درصد بالایی از ساخت‌وساز‌های امروزی آسیب‌پذیرتر از ساختمان‌های ۲ دهه قبل هستند
بنیانگذار مقاوم سازی و مدیریت بحران در ایران و استاد پژوهشکده مهندسی سازه گفت: درصد بالایی از ساخت‌و ساز‌های امروزی ضعیف‌تر و آسیب پذیرتر از ساختمان‌های ۲ دهه قبل هستند و در آن‌ها از مصالح نا‌مرغوب و بتن ضعیف‌تر استفاده شده است.

خبرگزاری میزان - روز جمعه ۵ دی ۱۳۸۲  زمین‌لرزه‌ای با بزرگی ۶٫۶ ریشتر شهرستان بم و مناطق اطراف آن در شرق استان کرمان را لرزاند و خسارت‌های جانی و مالی بسیاری را به بار آورد.

به مناسبت وقوع این حادثه ۵ دی ماه روز ایمنی در برابر زلزله و کاهش اثرات بلایای طبیعی نام‌گذاری شد و این در حالی است که با وجود زلزله خیز بودن کشور ما همچنان آمادگی لازم برای مواجهه با این حادثه را نداریم، به گفته رئیس کمیته عمران شورای اسلامی شهر تهران  در حال حاضر آمادگی تهران برای زلزله زیر ۲۰ درصد است.

فریبرز ناطقی الهی، بنیان‌گذار مقاوم سازی و مدیریت بحران در ایران نیز در این مورد به میزان گفت: تجربه اصلی ما در زلزله رودبار و منجیل سال ۶۹ رخ داد و پس از آن در زلزله بم تجربه سنگینی را در شهر‌های کوچک و مناطق روستایی متحمل شدیم. هرچند از زلزله در شهر‌های بزرگ تجربه‌ای نداریم اما تجربه این ۲ زلزله نشان داد که ما در ساخت و ساز و مدیریت بحران بسیار ناکارآمد هستیم.

وی ضمن اشاره به اینکه حدود ۵۰ درصد از زلزله‌زدگان را در جریان زلزله بم از دست دادیم و طی سال‌های بسیاری توانستیم مشکلات مردم این منطقه را رفع کنیم و شاید هنوز هم مشکلات اساسی در بم وجود داشته باشد، ادامه داد: طی سال‌های گذشته مباحث پیرامون زلزله در کشور زیاد مطرح شده است چراکه به دلیل وقوع زلزله در کشور‌های اطراف نظیر ترکیه و افغانستان حساسیت روی این مسئله افزایش پیدا کرده است ولی آنچه باید انجام می‌شد تا شرایط کشور ۵ درصد برای مقابله با زلزله بهبود یابد، صورت نگرفته است و بیشتر به مباحث کلامی و جذب بودجه در این رابطه توجه شده است.

بنیانگذار مقاوم سازی و مدیریت بحران در ایران با بیان اینکه بودجه‌ای مناسبی برای مقابله با زلزله جذب شده، اما هنوز پس از ۲۰ سال گزارشی در مورد اقداماتی که کاهش بلایای طبیعی را به همراه داشته باشد نداریم، افزود: اگر در شهر‌های بزرگ با زلزله مواجه شویم قطعا با خسارت‌های بیشتری مواجه می‌شویم و این در حالی است که اقدامات انجام شده برای زلزله تهران بسیار ناچیز و تنها در حد حرف بوده است‌.

استاد پژوهشکده مهندسی سازه بیان کرد: طی ۲۰ تا ۳۰ سال گذشته با توجه به آیین‌نامه‌های زلزله شاید تا حدودی وضعیت ساخت و ساز بهتر شده باشد البته این امر در ابتدای کار یعنی حدود ۲۵ سال پیش تا حدودی در حال انجام بود، اما با گران‌شدن مصالح، کارگر ساختمانی و زمین برنامه به خوبی پیش نرفت و درصد بالایی از ساخت‌و ساز‌های امروزی ضعیف‌تر و آسیب پذیرتر از ساختمان‌های ۲ دهه قبل هستند و در آن‌ها از مصالح نا‌مرغوب و بتن ضعیف‌تر استفاده می‌شود، توصیه جدی من این است که در بالاترین ارکان کشور کمیته دقیق اجرایی به این مسئله اختصاص یابد.

تشکیل کارگروه زلزله واکاوی و شرح وظایف دستگاه‌های موثر

حجت الاسلام و المسلمین محمد آقامیری، رئیس کمیته عمران شورای اسلامی شهر تهران نیز در گفت‌وگو با میزان به مناسبت روز ایمنی در برابر زلزله و کاهش اثرات بلایای طبیعی گفت: به امید خدا در حال تشکیل کارگروه زلزله با همکاری مرکز مطالعات و برنامه‌ریزی شهر تهران و سازمان مدیریت بحران زیر نظر شهردار تهران هستیم. این کارگروه به پیشنهاد کمیته عمران تشکیل شده است و رئیس و دبیرش از طرف کمیته عمران است و دبیرخانه‌‍اش در مرکز مطالعات مستقر می‌شود.

وی ضمن اشاره اینکه حدود ۱۰ نفر از اساتید برتر دانشگاه تهران را از بین ۴۲ استادی که در ۴ جلسه پی در پی با آن‌ها در مورد زلزله تهران گفت‌وگو داشتیم را انتخاب کردیم، ادامه داد: قرار است در این کارگروه به واکاوی و شرح وظایف و ماموریت‌های تمام سازمان‌ها و نهاد‌هایی که در زلزله تهران نقش ویژه دارند، بپردازیم.

رئیس کمیته عمران شورای اسلامی شهر تهران افزود: لازم است تمام این سازمان‌ها و نهاد‌ها شرح وظایفشان را اعلام کنند و کارگروه در موردش نظر دهد و به امید خدا به جمع بندی خوبی در این رابطه برسیم.

انتهای پیام/


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *