اطلاعات ثبت بیماریها در کشور باید قابل اعتماد باشد
به گزارش گروه جامعه ، سیدحسن هاشمی در دومین همایش ملی ثبت بیماریها و پیامدهای سلامت اظهار داشت: ثبت بیماریها در کشور امر جدیدی نیست و در سالهای گذشته توسط همکاران ما در وزارت بهداشت انجام شده است، اما آنچه توسط معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت آغاز شده است، متفاوت از اقدامات قبلی است، زیرا از افراد و مجامع بین المللی بهره گرفته شده و این افراد و مجامع میتوانند در حمایت از این اقدام، موثر باشند.
وزیر بهداشت تصریح کرد: ثبت ۷۱ بیماری در قالب یک مگاپروژه بین المللی ارزشمند بوده و بسیار مهم است که سیاستگذاران، ارزش اطلاعاتی که از این مسیر در اختیارشان قرار میگیرد را بدانند و از آن در برنامه ریزیهای آینده استفاده کنند.
هاشمی با بیان اینکه نباید کیفیت فدای کمیت شود، افزود: تصور نکنید که حتما تا پایان این دوره وزارت بهداشت، باید اطلاعات اکثر بیماریها ثبت شود، چراکه باید حرکت ما کاملا علمی، آرام و مشابه اطلاعات انجام شده در مورد سرطانها باشد تا علاوه بر کمک به سیاستگذاران کشور، بخش بودجهای دولت و مجلس شورای اسلامی، برای محققان نیز سودمند باشد.
وزیر بهداشت اضافه کرد: درست است که صبر و حوصله برخی افراد برای جمع آوری اطلاعات سرطانها در کشور به پایان رسید، اما دقت و کیفیت بر تاخیر در دستیابی به اطلاعات سرطان ها، برتری داشت.
هاشمی ضمن تاکید بر اهمیت قابل اعتماد بودن اطلاعات ثبت بیماریها در کشور گفت: متاسفانه در هیات وزیران در مورد هر موضوعی که میخواهیم تصمیم گیری کنیم، آمارها با یکدیگر تناقض دارند و خروجی آن، ناکارآمدی تصمیمات سطح کلان در حوزههای مختلف از جمله در حوزه اقتصادی است، بنابراین علاوه بر اینکه در مورد اطلاعات، به تعهدات اخلاقی نیاز است، سیستم و شبکه بهداشتی و درمانی نیز باید بتواند افرادی که در این کار مشارکت دارند را حساس کند، چراکه دقت در جمع آوری اطلاعات در سرنوشت کشور در حوزه سلامت تاثیرگذار است.
وزیر بهداشت تاکید کرد: نباید برای ثبت اطلاعات همه بیماریها عجله کرد، اما اگر این بنا را بر پایههای استوار مستقر کنیم، افراد و مسئولان آینده، این کار را ادامه خواهند داد و در این زمینه حتما تعهد اخلاقی همراه با برنامه ریزی دقیقی که بتواند ما را به منابعی متصل کند که اعتماد کنیم، بسیار مهم است.
هاشمی افزود: در مورد بیماریهای مختلف، آمارهای متنوع و در برخی مواقع متضادی وجود دارد. از اینکه همکاران ما در منطقه و کشورهایی که برای حوزه سلامت، ارزش بیشتری قائل هستند، سپاسگزارم و تصور میکنم که کشورهایی که متمدن و موفق هستند، حتما به مکتوب سازی و مستند سازی اهمیت میدهند و امیدوارم که از تجربیات آنها استفاده کنیم، زیرا یکی از بزرگترین ایراد و اشکالات کشورهای در حال توسعه این است که به مکتوب کردن، کمتر توجه میکنند و به حافظه یا گفتارهای شخصی خودشان اعتماد میکنند که این موضوع، پسندیده نیست.
وزیر بهداشت با اشاره به تلاشهای رضا ملک زاده در انجام کوهورت گفت: ثبت بیمارها و پیامدهای سلامت، مهمتر و ماندگارتر از کوهورت است، چون ممکن است برخی افراد در آینده، مشکلاتی در انجام کوهورت ایجاد کنند، اما اگر ثبت اطلاعات بیماریها به طور مناسبی پایه گذاری شود، کسی نمیتواند در آن خللی ایجاد کند.
هاشمی در پایان تاکید کرد: من به عنوان وزیر بهداشت باید بیماریهای کشور، میزان هزینههایی که بر کشور تحمیل میکند، میزان مرگ و معلولیت ناش از بیمارها و آسیب به اقتصاد کشور را به طور دقیق بدانم تا در مورد اولویتهای بودجه وزارت بهداشت تصمیم گیری کنم. امیدوارم همه معاونتهای وزارت بهداشت و بخش مالی دولت (سازمان برنامه و بودجه) و مجلس (کمیسیونهای بهداشت و برنامه و بودجه) به ثبت بیماریها و پیامدهای سلامت کمک کنند و اگر این کمک انجام نشود، باید از بودجههای وزارت بهداشت برای این حوزه هزینه کنیم تا این کار با صحت و دقت انجام شود.