طرح ارائه مشاوره ژنتیکی به مراجع قضایی در پروندههای بررسی روابط خویشاوندی اجرایی شد
خبرگزاری میزان - حسین زارعی مدیرکل پزشکی قانونی استان گلستان گفت: یکی از وظایف مهم بخش ژنتیک آزمایشگاههای پزشکی قانونی، بررسی روابط خویشاوندی افرادی است که توسط مراجع قضایی به این سازمان ارجاع میشوند.
وی افزود: از مشکلات عمده پروندههای این بخش وجود برخی نواقص در مکاتبات مراجع قضایی از قبیل معرفی افراد غیرمرتبط و یا غیرضروری، عدم معرفی افراد ضروری مثل پدر و مادر و یا عدم امکان فنی انجام برخی آزمایشات است.
وی با اشاره به بررسی و اجرای راهکارهای مختلف برای رفع این مشکلات و تدوین دستورالعملهای متعدد در خصوص چگونگی معرفی افراد، اظهار داشت: به دلیل گستردگی و پیچیدگی مباحث ژنتیکی در پروندههای مختلف و نیز تغییر قضات شعبات مرتبط با این بخش، حجم مکاتبات اصلاحی برگشتی به مراجع قضایی به منظور رفع نواقص پروندهها افزایش یافت که این مسئله موجب اتلاف وقت و انرژی کارشناسان این حوزه، افزایش مکاتبات حوزههای قضایی، اطاله دادرسی و ابراز نارضایتی از سوی مردم میشد.
مدیرکل پزشکی قانونی استان گلستان تصریح کرد: معرفی تعداد زیاد افراد غیرضروری برای بررسی یک رابطه ژنتیکی، عدم معرفی افراد ضروری، درخواست بررسی برخی روابط خویشاوندی که از نظر علمی یا از نظر فنی امکان بررسی آن وجود ندارد، معرفی تعداد زیاد ارباب رجوع در یک پرونده صرف وجود دادخواست قضایی و ... از جمله مشکلات موجود در بررسی پروندههای رابطه خویشاوندی بود.
زارعی به شرایط خاص استان گلستان نیز اشاره کرد و افزود: استان گلستان به دلیل وجود اتباع خارجی، اقوام مختلف و مهاجرپذیربودن دارای فراوانی بالا در افراد فاقد شناسنامه و هویت است که این موضوع حجم مراجعات به بخش ژنتیک استان برای بررسی روابط خویشاوندی را افزایش داده است.
وی تصریح کرد: در پی وجود این مشکلات، طرح ارائه مشاوره ژنتیکی به مراجع قضایی قبل از طرح دادخواست و مکاتبه رسمی توسط پزشکی قانونی ارائه شد. پس از پیگیریهای مستمر، بخشنامه از سوی رئیس کل دادگستری استان مبنی بر اخذ مشاوره از پزشکی قانونی قبل از قبول دادخواست قضایی و معرفی افراد به پزشکی قانونی ابلاغ شد.
افزایش بهره وری و صرفه جویی یک میلیارد ریالی علی رغم افزایش ۶۰ درصدی تعداد پروندهها
به گفته زارعی به موجب اجرای این طرح (از سال ۱۴۰۰ تاکنون) ۴۲۰ فرم مشاوره برای مراجع قضایی صادر و از معرفی حدود ۳۰۰ نفر به پزشکی قانونی جلوگیری شده که منجر به صرفه جویی قابل توجهی در وقت و هزینههای مراجعین و آزمایشگاه پزشکی قانونی استان و کاهش بار مکاتبات با مراجع قضایی شده است.
مدیرکل پزشکی قانونی استان گلستان ادامه داد: در حال حاضر تمام مراجع قضایی، واحدهای ارشاد و معاضدت قضایی، وکلا و دفاتر قضایی قبل از ثبت دادخواست ملزم به اخذ مشاوره از پزشکی قانونی بوده و تنها افراد مشخص شده در فرم مشاوره برای آزمایش به پزشکی قانونی معرفی میشوند.
وی با اشاره به افزایش حدود ۶۰ درصدی تعداد پروندههای بررسی شده بخش ژنتیک در هشت ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل (هشت ماهه ۱۴۰۱: ۲۹۰ و هشت ماهه امسال: ۴۶۵ پرونده) و در مقابل کاهش تعداد افرادی مورد آزمایش قرار گرفته اند، گفت: با توجه به اجرای این طرح و هدفمند شدن افراد مورد آزمایش برای تشخیص رابطه خویشاوندی، فرایندهای آزمایشگاهی در بررسی پروندههای ژنتیک اصلاح و به موجب آن صرفه جویی حداقل یک میلیارد ریالی در هزینههای آزمایشهای تعیین هویت ژنتیکی ارجاعی از استان گلستان ایجاد شده است.
زارعی همچنین در بیان دیگر مزایای اجرای طرح اخذ شجره نامه و ارائه مشاوره قبل از مکاتبه رسمی در مرجع قضایی افزود: علاوه بر موارد پیش گفته، بررسی امکان فنی انجام آزمایش در ابتدای درخواست و جلوگیری از اطاله دادرسی، افزایش دقت انجام آزمایش با معرفی افراد ضروری، افزایش سرعت پاسخدهی، ارائه مشاوره تخصصی به مراجع قضایی در راستای حل پروندهها و کاهش هزینهها و صرفه جویی در وقت و مواد مصرفی از دیگر مزایای این طرح است.
انتهای پیام/