لزوم پایبندی عراق به خلع سلاح گروههای تجزیهطلب
خبرگزاری میزان - مسئله خلع سلاح و اخراج گروهکهای تروریست و تجزیه طلب از خاک اقلیم کردستان عراق همواره یکی از مهمترین مسائل مورد توجه جمهوری اسلامی ایران بوده است. سالهاست جمهوری اسلامی ایران از حکومت اقلیم کردستان و دولت مرکزی عراق خواسته تا این گروهکها را همچون سازمان تروریستی منافقین از خاک این کشور اخراج کنند.
در همین ارتباط، «محمد مهدی ملکی»، کارشناس مسائل منطقه درباره اهمیت موضوع خلع سلاح گروههای ضدانقلاب مستقر در خاک عراق در قالب اجرای توافقنامه امنیتی ایران با آن کشور، گفت: بر اساس توافق صورت گرفته میان دو کشور، طرف عراقی موظف است به تمامی مفاد آن توافقنامه از جمله خلع سلاح کامل گروههایی که برای ایران به عنوان تهدید و منبع ناامنی شناخته میشوند، اقدام کند که بر اساس آنچه که مقامات سیاسی و نظامی ایران گفتند تاکنون چنین نشده است.
وی اظهار کرد: یکی از علل مهم عدم توسعه یافتگی مناطق غرب و شمال غرب کشور حضور و فعالیتهای آزادانه گروههای مسلح ضدانقلاب است که سالهاست موجبات نگرانی و ناامنی هموطنان ما را فراهم کرده است.
این کارشناس مسائل منطقه تصریح کرد: لازم است که فرایند اجرای کامل توافقنامه از سوی ایران به صورت مستمر مورد ارزیابی و نظارت قرار داشته باشد که این امر هم در کمیته مشترک امنیتی دو طرف در جریان است و پیگیری میشود. این نکته از این جهت اهمیت دارد که سوابق موجود از رفتارهای اربیل، ما را مجاب میکند که نظارت بر اجرای کامل این توافقنامه تا زمان تثبیت وضعیت آن حتما صورت بگیرد.
ملکی با بیان اینکه در صورت اجرای صحیح توافقنامه امنیتی ایران و عراق این امر میتواند الگوی مناسبی برای عراق و ترکیه هم باشد، افزود: ترکیه نیز نگرانیهای خاص خودش را جهت تامین امنیت ملی دارد که میتواند با گفتگو میان مسئولان ذی ربط دو طرف حل و فصل شود.
این کارشناس مسائل منطقه بیان کرد: منافع اجرای مفاد توافقنامه در وهله اول برای خود عراقیها خواهد بود چرا که دیگر منبع تهدید و ناامنی ایران و ترکیه از بین میرود و این مهم میتواند به تامین حداکثری تمامیت ارضی و امنیت ملی عراق کمک بیشتری کند.
وی با اشاره به اینکه ایران در قضیه برخورد با گروههای مزبور بیست سال است که از خود صبر راهبردی نشان میدهد، تصریح کرد: در این مدت و تا به امروز مقامات ایران بسیار خویشتندارانه در مقابل مسئولان بغداد و اربیل موضع گرفته و اصل حُسن همجواری و همسایگی را در حق آنها به معنای واقعی اجرایی کردند و به ندرت از حق دفاع مشروع خود در برخورد مستقیم با منبع ناامنی و تهدیدات مستمر از جانب گروههای مسلح کُرد معاند استفاده کردهاند.
ملکی ادامه داد: از سوی دیگر در این سالها دیدیم که ارتش ترکیه بارها مناطق مختلفی از خاک شمال عراق را به بهانه حضور نیروهای پ. ک. ک بمباران میکرده و در کمال تعجب واکنش چندانی هم از سوی مقامات عراقی شاهد نبودیم.
به گزارش مهر، این کارشناس مسائل منطقه در پایان خاطرنشان کرد: طرف عراقی بر التزام خود به توافقنامه و پایبندی بر اجرای کامل آن تأکید میکند، اما آنچه که تا امروز مشخص بوده، این است که اجرای کامل مفاد توافقنامه از سوی عراق محقق نشده است و امیدواریم که دولت و مسئولان عراقی نسبت به مطالبه و خواست افکارعمومی داخلی عراق که خواهان کشوری امن و باثبات هستند توجه داشته باشند و منابع ناامنی دو کشور همسایه خود را از خاک عراق به کلیومترها دورتر و به کشورهایی که سران و فرماندهان آن گروهها در آنجا زندگی میکنند، منتقل کنند.
انتهای پیام/