رئیس انجمن مددکاران اجتماعی: کاهش زمان حضور کودکان در مراکز نگهداری میتواند به بازتوانی و تلفیق آنها در جامعه کمک کند
خبرگزاری میزان - چندی پیش وزیر دادگستری با اشاره به اصلاح آییننامه قانون حمایت از کودکان بی سرپرست و بد سرپرست از امکان فرزندخواندگی موقت این کودکان در زمان کوتاه خبر داد.
در این باره سیدحسن موسوی چلک، رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران در گفتوگو با میزان گفت: یکی از موضوعاتی که در کشور از اهمیت ویژهای برخوردار است، تصویب قوانین مناسب و اثربخش، اجرای آن قوانین و در صورت لزوم اصلاحشان است؛ یکی از این قوانین قانون حمایت از کودکان بی سرپرست و بدسرپرست است که سال ۹۲ به تصویب رسید و قانون قبلی در این خصوص حدود ۴۰ سال قبل مصوب شده بود.
وی ادامه داد: در قانون مصوب سال ۹۲ امکان پذیرش فرزند خوانده برای دختران مجرد بالای ۳۰ سال و خانوادههای دارای فرزند زیستی فراهم شد و حمایت از فرزند خوانده به واسطه پوشش بیمهای سرپرستان صورت گرفت و شرایط برای پذیرش فرزند خوانده بهبود پیدا کرد که این موارد اقدامات بسیار خوبی در قانون بود.
رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران با بیان اینکه پس از حدود یک دهه از اجرای این قانون بر اساس نظارتهای صورت گرفته، نواقص و اشکالاتی در این قوانین احساس شد، گفت: یکی از اقداماتی که توسط وزارت دادگستری با همکاری بهزیستی و سازمانهای مرتبط انجام شد بازنگری آییننامههای قانون بود و به همین دلیل موضوع امین موقت در این آییننامهها جدیتر گرفته شد.
وی افزود: هر چه کودکان و نوجوانان بیشتر از مراکز نگهداری خارج شوند، فرصتی برای حضور اجتماعیشان در جامعه فراهم میشود، البته آییننامهها و قوانین قبلی هم چندان منعی برای این موضوع نداشتند و امین موقت در قانون اطفال بوده است.
موسوی چلک بیان کرد: اینکه کودکان و نوجوانان در درون خانواده باشند و دارای حامیانی باشند که به جای نگهداری آنها در مراکز از طرف خانواده حمایت شوند، اقدام بسیاری خوبی است و برای مثال طرحهایی نظیر اکرام ایتام و امداد ماهیانه خانواده طرحهایی از قبیل اند که در حال اجرا هستند.
رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران ادامه داد: ملاحظهای که باید در این بخش وجود داشته باشد این است که اگر تنها سرعت عمل در خالی کردن کودکان و نوجوانان از مراکز ملاک قرار گیرد، ممکن است به اندازه کافی به بررسی صلاحیت افراد توجه نشود و باید در این باره تدبیری اتخاد شود چراکه احتمال دارد کودکان مدتی در خانهای حضور داشته باشند و پس از مدتی پذیرش نشوند و به خانه دیگری بروند.
وی توضیح داد: تمام کودکان کار بی سرپرست نیستند و حتی تعدادی از آنها بد سرپرست هم نیستند هر چند کار کردن کودکان در خیابان میتواند مصداقی از بد سرپرستی باشد، اما الزاما همه کودکانی که کار میکنند، بد سرپرست نیستند و تعدادی از آنها به همراه خانواده کار میکنند و خانواده در جریان کارشان هستند.
رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران گفت: به عنوان یک مددکار اجتماعی از این موضوع استقبال میکنم که زمان حضور کودکان بی سرپرست و بد سرپرست در مراکز نگهداری کاهش یابد چرا که معتقدم این امر میتواند به بازتوانی و تلفیق کودکان در جامعه کمک کند و در همین راستا نظارت مستمر و تهیه فهرست ارزیابی از آییننامه و مفادش به صورت صادقانه نیاز است.
موسوی چلک با اشاره به اینکه بهتر بود آییننامه ابتدا در چند استان اجرا و اشکالاتش استخراج میشد و سپس مورد اصلاح قرار میگرفت ادامه داد: به طور کلی منافع کودک عمدتا در این است که در جامعه و در خانواده باشد و از آنجایی که بیشتر کودکان کار در سن پذیرش به عنوان فرزند خوانده نیستند میتوان بر اساس آییننامه امین موقت این امکان را برایشان فراهم کرد.
انتهای پیام/