صنعت ریزتراشهها؛ نقطه رویارویی بین آمریکا و چین
خبرگزاری میزان - آمریکا و چین طی دهههای گذشته بر سر موضوعات مختلفی با یکدیگر به رقابت پرداختهاند. یکی از این موضوعات که از قالب صرفا رقابتی خارج و وارد حالتی مانند جنگ شده، موضوع تراشهها و نیمههادیها است.
جنگ تراشهها بین آمریکا و چین هیچ نشانهای از کاهش نشان نمیدهد. آمریکا تلاش میکند هجوم تراشههای پیشرفته، شامل تراشههای هفت نانومتری و کوچکتر، پردازندههای گرافیکی، چیپستهای ۵ جی و ماشینهای لیتوگرافی تولیدکننده این تراشهها، به چین را متوقف کند.
تحریمهای آمریکا علیه چین
آمریکا این موضوع را با تحریمهایی آغاز کرد که باعث میشد شرکتهای چینی نتوانند پردازندههای قوی را در قلب تلفنهای همراه مجهز به فناوری ۵ جی بهکار ببرند.
سپس آمریکا به تدریج تحریمها را به ماشینهای لیتوگرافی پیشرفته تولید تراشه و پردازندههای محاسباتی سطح بالا، مانند پردازندههای گرافیکی «انویدیا»، گسترش داد.
این پردازندههای گرافیکی نیروی محرکه جدیدی را برای هوش مصنوعی مولد (AI) و مدلهای زبان بزرگ مانند ChatGPT فراهم میکنند. «انویدیا» با پردازندههای گرافیکی خود، با ارزش بازار ۱.۲ تریلیون دلار و تبدیل شدن به ششمین شرکت بزرگ جهان از نظر ارزش بازار، بهعنوان بزرگترین وزن جهانی در بخش تولید لوازم الکترونیکی ظاهر شده است.
آمریکا همچنین میخواهد سرعت توسعه و تولید مدرنترین محصولات نیمههادی (عنصرهای مورد نیاز برای ساخت ریزتراشهها) در چین را کاهش دهد. به همین دلیل صادرات تجهیزات و فناوریهای تولید مربوطه را ممنوع کرده است.
«شی جینپینگ»، رئیسجمهور چین در سفر خود به استان جنوبی گوانگدونگ در ماه آوریل بر اهمیت استقلال در علم و فناوری تاکید کرده بود.
صنعت نیمههادی چین
به گفته کارشناسان، صنعت نیمههادی چین احتمالا تنها قادر به تولید در ریزتراشه ۱۴ نانومتری خواهد بود. فراتر از این استاندارد برای چین بسیار دشوار خواهد بود، زیرا اجازه دریافت تجهیزات مدرن از ژاپن، آمریکا یا هلند را ندارد.
یک نانومتر معادل ۰،۰۰۰۰۱ میلیمتر است. کشورهای صنعتی اکنون قادر به تولید ریزتراشه با استفاده از فرآیند ۲ نانومتری هستند. این تراشهها در لپتاپها و گوشیهای هوشمند استفاده میشوند.
«الکس کاپری»، از دانشگاه ملی سنگاپور، گفت: هیچ تولید تکنولوژیکی دشوارتر از ساخت ریزتراشهها در مقادیر زیاد نیست، بهویژه وقتی به مقیاسهای نانومتری کوچکتر میرسیم.
به گفته «کاپری»، بازار جهانی جدیدترین ریزتراشهها در تسلط آمریکا، ژاپن، کره جنوبی، تایوان و هلند است. او تصریح کرد که این کشورها برای تشکیل «اتحادیه ارزشی تراشهها» به یکدیگر ملحق شدهاند و فقط با کشورهای همفکر خود تجارت میکنند.
در آمریکا انتقادها به موانع تجاری همواره بیشتر میشود. «جانسن هوانگ»، موسس و مدیرعامل شرکت آمریکایی تراشهساز «انویدیا» در گفتوگو با «فایننشالتایمز»، هشدار داد که دولت آمریکا با ایجاد موانع بیشتر برای تجارت با چین، صنعت فناوری خود را به خطر میاندازد.
تلاش ویتنام برای استفاده از این فرصت و تبدیل شدن به قطب ساخت ریزتراشهها
ویتنام در حال مذاکره با شرکتهای نیمههادی برای راهاندازی اولین کارخانه ریزتراشه در این کشور جنوب شرقی آسیا است.
اما مدیران صنعت فناوری آمریکا به دنبال این هستند که این طرح را با این ادعا که هدر دادن پول عمومی است، نادیده بگیرند.
این در حالی است که بزرگترین کارخانه آزمایش و بستهبندی شرکت «اینتل»، که یکی از شرکتهای بزرگ سازنده ریزتراشهها است، در حال حاضر خود در ویتنام قرار دارد. اما این کشور به دنبال متقاعد کردن شرکتهای این حوزه برای ایجاد کارخانههای تولید با فناوری پیشرفته در ویتنام است.
انتهای پیام/