مدیرعامل شرکت مشاغل شهر تهران: دستفروشی را بهرسمیت میشناسیم اما با سد معبر مخالفیم
خبرگزاری میزان - طبق گزارش شهر، سعید بیگی، مدیرعامل شرکت ساماندهی صنایع و مشاغل شهر تهران در برنامه تلویزیونی فرامتن، گفت: این شرکت زیرمجموعه معاونت خدمات شهری شهرداری تهران است که سابقه ۳۰ ساله در شهر دارد و مسئولیت اصلی آن اجرای بند ۲۰ ماده ۵۵ قانون شهرداریها است که ناظر بر مزاحمتهای شغلی است که این مزاحمتها میتواند ریشه بهداشتی، محیط زیستی یا موضوعات دیگر را داشته باشد که این شرکت در سنوات گذشته با معضلات مختلف دست و پنجه نرم کرده و توانسته مشکلات متعددی را در سطح شهر تهران حل کند. به عنوان مثال در سنوات گذشته فروشندگان چوب و الوار را در محدوده پل چوبی داشتیم که بر اساس قوانین و به همت شرکت ساماندهی از شهر خارج و در فضای بیرون شهر ساماندهی شدند.
وی در مورد موضوع دستفروشان، گفت: تعیین این مسئله که دستفروشی به عنوان یک شغل پذیرفته شود یا خیر، در حوزه اختیارات شهرداری نیست، اما در کشور ما هنوز دستفروشی به عنوان یک شغل رسمی شناخته نشده، ولی اقداماتی در راستای رفع این مشکل انجام شده است. در همین راستا یک فراتحلیل را انجام دادیم و تمام مطالعاتی که در کشور و برخی از کشورهای در حال توسعه در حوزه دستفروشی انجام شده را تجمیع کردیم. معقولترین راه برای سامان دادن به موضوع دستفروشی به رسمیت شناختن و شناسنامه دار شدن و کسب مجوز دستفروشان است تا با مجوز در محلهای تعیین شده کسب و کارشان را انجام دهند و این نظاممند و قاعدهمند شدن موضوع، برآیند این مطالعه بوده است.
بیگی ادامه داد: شهرداری تهران درباره دستفروشان با دو موضوع دستفروشان و موضوع سد معبر روبرو است که در واقع سد معبر موضوعی جدا از مسئله دستفروشان است. در سنوات گذشته هیچ گاه این دو مسئله از هم تفکیک نشد، در حالی که در بحث سد معبر، مردم از این مسئله ناراضی هستند که در کنار این موضوع عدهای از افراد را داریم به نام دستفروش که عمده آنها در حال کسب روزی حلال هستند. در دوره جدید مدیریت شهری شهردار تهران تاکید کردند که از فرصت دستفروشی استفاده و معضلات این موضوع که به سد معبر برمیگردد حل شود.
وی در ادامه تاکید کرد: لزوما وجود دستفروشی به معنای وجود مشکلات اقتصادی نیست، هر چند مشکلات اقتصادی هم بر شیوع این پدیده تاثیر میگذارد، ولی اصل چیزی که دستفروشی را رونق میدهد سود و منفعت آن است.
وی درباره وجود لابی و دستهای پشت پرده در بحث دستفروشان و در اختیار گرفتن خیابانها توسط افرادی خاص گفت: در مجموع ورود ما به مسئله ساماندهی دستفروشان به دلیل مدیریت همین موضوعات است، البته بنده در مقام رد و تایید این موضوعات نیستم، اما اگر متوجه شویم که این مسائل در شهرداری وجود دارد حتما دستگاه نظارتی شهرداری به آن ورود خواهد کرد.
بیگی با تاکید بر این نکته که موضوع دستفروشی باید به درستی تبیین شود، تصریح کرد: دستفروشان در نگاه شهرداری یک قشر و قسمی از فروشندگان هستند که در خیابان یا در فضاهای عمومی فعالیت میکنند. در تهران، شهرداری به صورت هفتگی ۶۰ روزبازار را برگزار میکند که بالغ بر ۵ تا ۶ هزار نفر در این بازارها فعالیت میکنند. از ابتدای ورود تیم مدیریت جدید شهری تعداد این روز بازارها از ۳۰ به ۶۰ بازار رسیده است.
مدیرعامل شرکت ساماندهی صنایع و مشاغل شهر تهران با بیان اینکه دستفروشی مدلی از مشاغل است که به آن مشاغل سیار و بی کانون میگویند و شامل بساط گستران، وانتیها، چرخیها و ون کافهها میشود، اضافه کرد: در بحث رسمیت بخشیدن به دستفروشان جلسات متعددی برای مجوزها با نهادهای دیگر برگزار کردیم، اما حل این موضوع نیازمند نگاه ملی است چرا که اگر این موضوع را در تهران حل کنیم، اما در شهرهای دیگر انجام نشود باعث مهاجرت دستفروشان سایر شهرها به سمت تهران میشود.
بر همین اساس در حوزه کاری وزارت اقتصاد، آنها به دنبال این هستند که این مشکل را حل کنند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود عنوان کرد: در بحث لابیها و تخلفات و دستهای پشت پرده در موضوع دستفروشان، گزارش مستندی در این باره ندارم، اما یکی از اهداف ما این است که با ساماندهی کاری کنیم که اگر فضایی در یک خیابان وجود دارد به صورت منصفانه در اختیار همه دستفروشان قرار گیرد اما متولی برخورد با تخلف در این حوزه شهرداری نیست و دستگاه نظارتی شهرداری موضوعات را برای ساماندهی به ما اعلام میکنند و ما ساماندهی را انجام میدهیم.
بیگی با بیان این مطلب که بر اساس مطالعات، ۵۰ تا ۶۰ درصد دستفروشان، فروشندگان پوشاک، ۲۰درصد آنها فروشندگان خوراکی و مابقی فروشندگان دیگر لوازم هستند، یادآور شد: بر همین اساس جلسات متعددی را با اتحادیه پوشاک گذاشتیم و به آنها اعلام کردیم اگر فضاهایی را با شرایط مناسب در نقاط مختلف معرفی کنند که دسترسی مناسب به حمل ونقل عمومی داشته باشد میتوانیم بخش عمدهای از فروشندگان پوشاک را مدیریت کنیم. در سالهای گذشته شهرداری در بحث ساماندهی دستفروشان تنها بوده، اما در این دوره وزارت اقتصاد، صدا و سیما و وزارت کار و دیگر بخشهای مربوطه پای کار آمدند.
وی درباره جابجایی دستفروشان ناصر خسرو نیز توضیح داد: این دستفروشان معبر ناصرخسرو را به صورت کامل مسدود کرده بودند و مغازههای اطراف و عابران پیاده از این موضوع شکایت داشتند و حتی بخش زیادی از فضای نهر را اشغال کرده بودند که ما آنها را به فاصله کمتر از ۱۵۰۰ متر جابجا و به محدوده میدان امام خمینی (ره) منتقل کردیم و در آنجا شهرداری فضایی را در بوستان آتشنشان در اختیار شان قرارداده و این فضا غرفه بندی منظم بهآنها داده شد و حتی تبلیغات هم برای انها انجام دادیم. در بحث دریافت هزینه از آنها نیز طبق قانون شورا، برای هر متر مربع روزانه ۹ هزار تومان از آنها دریافت میشود، این مبلغ از سنوات قبل و در دوره قبل بوده و در سال گذشته هیچ افزایشی نداشت در واقع هزینه ایجاد غرفه و نظافت و نگهداشت آن نقطه از دستفروشان دریافت میشود.
مدیرعامل شرکت ساماندهی صنایع و مشاغل شهر تهران گفت: رویکرد ما در شهرداری تهران رویکرد برخورد با دستفروشی نیست و موضوع سد معبر را از دستفروشی جدا کردیم و با کمک همه نهادهای مرتبط رسمیت بخشیدن به دستفروشی را نیز انجام خواهیم داد.
انتهای پیام/