اهداف نشست «فرمت مسکو» درباره افغانستان؛ تشکیل حکومت فراگیر بررسی شد

11:09 - 08 مهر 1402
کد خبر: ۴۷۳۶۷۹۹
اهداف نشست «فرمت مسکو» درباره افغانستان؛ تشکیل حکومت فراگیر بررسی شد
شرکت‌کنندگان در نشست فرمت مسکو از اینکه هیچ پیشرفتی در تشکیل یک دولت واقعا فراگیر در افغانستان انجام نشده، انتقاد کردند.

خبرگزاری میزان - تشکیل یک دولت فراگیر در افغانستان از زمان روی کار آمدن طالبان به یکی از دغدغه‌ها در سطح بین‌المللی تبدیل شده است. 

نشست «فرمت مسکو» با دستور کار تشکیل حکومت فراگیر، تامین حقوق زنان، و مبارزه با تهدید تروریسم در افغانستان روز جمعه، ۲۹ سپتامبر (هفتم مهر) پایان یافت.

شرکت‌کنندگان در رایزنی‌های بین‌المللی موسوم به «فرمت مسکو» درباره موضوع افغانستان، عدم پیشرفت در ایجاد یک دولت واقعا فراگیر در افغانستان را تایید کردند.

وزارت خارجه روسیه در اعلامیه‌ای مشترک، گفت: شرکت‌کنندگان با تاسف اعلام کردند که هیچ پیشرفتی در تشکیل یک دولت واقعا فراگیر در افغانستان که منعکس‌کننده منافع همه گروه‌های قومی-سیاسی کشور باشد، حاصل نشده است.

براساس این اعلامیه، باوجود این واقعیت که دولت کابل دارای چندین عضو از گروه‌های قومی مختلف است، اما تنوع واقعی در حکومت طالبان آشکار نیست.

«سرگئی لاوروف»، وزیر خارجه روسیه، گفت که مسکو از تلاش‌های بازیگران فرامنطقه‌ای برای تشدید فعالیت‌های خود در افغانستان نگران است.

به گفته وی، تلاش متحد بین کشور‌های منطقه و اعضای سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) تنها در صورتی امکان‌پذیر خواهد بود که «ناتو» به‌طور کامل مسئولیت خود را در قبال نتیجه ویرانگر حضور نظامی ۲۰ ساله خود در افغانستان که به شکست منجر شد، بپذیرد.

فرمت مسکو درباره افغانستان

سازوکار گفت‌وگو‌های موسوم به «فرمت مسکو» درباره افغانستان در سال ۲۰۱۷ با هدف اصلی تسهیل حل‌وفصل سیاسی بین افغانستانی‌ها برای تثبیت وضعیت در این کشور راه‌اندازی شد.

این سازوکار منطقه‌ای از زمان تسلط طالبان در آگوست ۲۰۲۱ اهمیت بیشتری پیدا کرده است.

در حالی که کشور‌های دخیل در این پلتفرم هنوز به رسمیت شناختن کامل طالبان را نپذیرفته‌اند، اما آن‌ها به دنبال تعامل با دولت جدید کابل در زمینه مسائل امنیتی، بشردوستانه و اخیرا اقتصادی بوده‌اند.

چهارمین نشست «فرمت مسکو» در نوامبر گذشته با حضور مقام‎های ارشد روسیه، چین، پاکستان، ایران، هند، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان برگزار شد. همچنین مقام‎های قطر، امارات، عربستان و ترکیه نیز در این نشست حضور داشتند. 

اهداف فرمت مسکو

یکی از مزایای کلیدی نشست «فرمت مسکو» برای افغانستان افزایش حمایت بین‌المللی است. در این نشست، نمایندگان کشور‌های مختلف بازیگران منطقه‌ای گرد هم می‌آیند تا درباره چالش‌ها و راه‌حل‌های موجود برای صلح در افغانستان بحث کنند.

این حمایت بین‌المللی برای افغانستان موقعیت قوی‌تر و حمایت جمعی برای تلاش‌های صلح این کشور فراهم می‌کند.

یکی دیگر از مزایای نشست «فرمت مسکو»، افزایش همکاری‌های منطقه‌ای است. افغانستان با چندین کشور مرز مشترک دارد و همکاری‌های منطقه‌ای برای ثبات و صلح در منطقه ضروری است.

از طریق این نشست، کشور‌های همسایه می‌توانند ایده‌ها، استراتژی‌ها و منابع را برای رسیدگی به چالش‌های مشترک و ارتقای امنیت منطقه‌ای تبادل کنند.

اگرچه حکومت طالبان در سطح بین‌المللی به رسمیت شناخته نشده، اما برخی کشورها با نمایندگان طالبان به منظور احیای وضعیت انسانی در افغانستان گرد هم آمده‌اند.

سازمان ملل تخمین می‌زند که حملات داعش از زمان خروج آمریکا در آگوست ۲۰۲۱ به کشته شدن حدود ۷۰۰ نفر منجر شده است. 

خروج فاجعه‌بار آمریکا از افغانستان باعث ایجاد آشفتگی در کل کشور شد؛ آمریکا در ماه آگوست سال ۲۰۲۱ پس از ۲۰ سال اشغال، به‌طور رسمی از افغانستان خارج شد.

پس از اینکه طالبان کنترل افغانستان را دوباره به دست گرفتند، دولت تحت حمایت آمریکا منحل و بیش از هفت میلیارد دلار دارایی این کشور از سوی بانک مرکزی آمریکا در نیویورک مسدود شد. 

«جو بایدن»، رئیس‌جمهور آمریکا فرمان اجرایی را برای مسدود کردن هفت میلیارد دلار امضا کرد و مدعی شد که این بودجه برای کمک‌های بشردوستانه به افغانستان و غرامت به قربانیان آمریکایی تروریسم، از جمله خانواده‌های قربانیان ۱۱ سپتامبر استفاده می‌شود. 

انتهای پیام/


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *