کنعانی: سند سپتامبر، سند جدیدی نیست/ایران معطل مذاکرات برجامی نمیشود/ آمریکا درباره قتلهای خیابانی بیمحاکمه و نقض حقوق زندانیان پاسخگو باشد
خبرگزاری میزان - «ناصر کنعانی»، سخنگوی وزارت امور خارجه امروز دوشنبه، ۱۳ شهریور در نشست خبری هفتگی حاضر شد و به پرسشهای خبرنگاران درباره مهمترین تحولات اخیر در حوزه سیاست خارجی کشورمان پاسخ داد.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره زمان انجام تبادل زندانیان میان ایران و آمریکا گفت: یک بازه زمانی برای این توافق تعیین شده و تاکنون روند امیدوارکننده بوده است.
وی افزود: امیدواریم آمریکا در این بازه به تعهد خود عمل کند و این اتفاق رخ بدهد.
سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: امکان تشکیل چارچوبهای چندجانبه برای تقویت و کمک به همگرایی وجود دارد؛ ابتکارهای مختلفی مطرح هستند که به رایزنی و تبادلنظر نیاز دارند و میتوانند در روندی مطرح شده تا به چارچوب قابل قبولی برسند.
وی افزود: ایران و ترکیه و عربستان سه کشور مهم منطقه هستند و ظرفیتهای این سه کشور اثردار است.
«کنعانی» با اشاره به اینکه رویکرد اصولی درباره کشورهایی که دچار انقطاع روابط سیاسی هستیم، وجود دارد، تصریح کرد: ایران به علاقهمندی دیگر کشورها برای برقراری ارتباط نگاه مثبت دارد.
«کنعانی» درباره وضعیت حقوق بشری زندانیان در بحرین گفت: ما خبرها و گزارشها در این رابطه را از منابع مختلف دریافت کردیم؛ نسبت به شرایط نامناسب زندانیان بحرینی بهشدت نگران و خواستار اقدام سریع دولت بحرین در جهت پاسخگویی و رسیدگی مسئولانه به خواستههای زندانیان هستیم.
وی افزود: فشار دولت بحرین بر زندانیان که با اعمال فشار جسمی و روحی رخ میدهد، قابل توجیه نیست و برخلاف کرامت انسانی است؛ ادامه اعتصاب غذای زندانیان نیز موضوعی نگرانکننده است؛ از دولت بحرین میخواهیم به تقاضای زندانیان توجه و زمینه پایان اعتصاب غذا را فراهم کند.
«کنعانی» با اشاره به اینکه، مذاکرات محرمانه بخش قابلتوجهی از مذاکرات و روندهای دیپلماتیک است، اظهار کرد: ما موضوعهایی را درباره برخی از کشورهای منطقه در چارچوب تعریف شده، دنبال میکنیم و نتایج آن را در بازههای زمانی مناسب اعلام خواهیم کرد.
«ناصر کنعانی»، سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسش خبرنگار میزان درباره ادعاهای نماینده آمریکا در شورای حقوق بشر علیه ایران با اشاره به اینکه مداخله در امور دیگر کشورها جز تفکیکناپذیر دولت این کشور است، گفت: گویا دولت آمریکا همچنان با وجود تغییر فضای بینالمللی و موازنههای بینالمللی خود را آقای دنیا تلقی میکند و خود را رهبر دنیا میداند؛ دولت آمریکا باید درک کند که میبایست به تحولات داخلی کشورها احترام گذاشته و در مسائل داخلی دیگر کشورها مداخله نکند.
وی تاکید کرد: آمریکا باید ابتدا توصیههای حقوق بشری را که به دیگران میکند، محل توجه و اهتمام قرار دهد و این موضوع را در ارتباط با شهروندان، قتلهای خیابانی بیمحاکمه، تبعیض علیه رنگین پوستان و زندانیان خود رعایت کند و بعد درباره دیگر کشورها اظهارنظر کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه با تاکید بر اینکه حفظ حضور ایران در مجامع بینالمللی از جمله در مجمع عمومی سازمان ملل همواره یک اصل بوده و است، گفت: ایران هیچگاه از استفاده از ظرفیتهای جهانی کوتاهی نکرده و برگزاری دیدارهای دو و چندجانبه برای گفتوگو با همتایان و شرکا و استفاده از ظرفیتها را در حاشیه برگزاری مجمع عمومی مدنظر دارد.
«کنعانی» درباره گزارش ادعایی «نیویورک تایمز» مبنی بر بازداشت طولانیمدت یک شهروند سوئدی در ایران گفت: اطلاع دقیقی از این موضوع ندارم.
«کنعانی» با اشاره به اینکه ما به استقبال اقدامهایی درباره برجام که احتمال مواجهه با آن وجود دارد، نخواهیم رفت، گفت: ایران همه سناریوهای موجود درباره برجام و جزییات آن را مد نظر دارد؛ باید منتظر موعد مورد نظر باشیم؛ این بدان معنا نیست که پیشبینی و برنامهریزی لازم وجود ندارد، بلکه ایران همه اجزا و احتمالات را بررسی کرده و مبتنی بر آن پیشبینی و اقدام خواهد کرد.
«کنعانی» درباره اختلاف نظر میان سوریه و ترکیه گفت: برای ایران موضوع مهم، توافق بر سر تمامیت ارضی سوریه میان همه طرفها است؛ اختلافنظرهایی میان ترکیه و سوریه در این باره وجود دارد و ایران در تلاش است این موضوع را میان دو کشور حل کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره توافق امنیتی ایران و عراق گفت: ابعاد این توافق روشن است و ما انتظار داریم دولت عراق و اقلیم کردستان این کشور طبق تاریخ تعیینشده به مسئولیت خود عمل کنند.
«کنعانی» با اشاره به اینکه تمامیت ارضی سوریه یک اصل اساسی است، گفت: همه اقدام و جریانهای قومی و طایفهای سوریه بخشی از هویت یکپارچه این کشور هستند و نیروهای اشغالگر باید از این کشور خارج شوند.
«کنعانی» در مورد تحولات اخیر در «کرکوک» عراق گفت: ایران مداخلهای در امور عراق نداشته و ندارد؛ چنانچه از ایران درباره کرکوک درخواست کمک شود، ایران آمادگی کمک را دارد.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره ماموریت «علیرضا عنایتی» بهعنوان سفیر ایران در عربستان گفت: ماموریت وی تقویت روابط دوجانبه خواهد بود؛ وی ماموریت خود را با جدیت در عراق آغاز میکند.
وی افزود: برای ما اصل توسعه روابط با کشورهای دوست، یک اصل اعلام و تعیینشده است.
«کنعانی» تاکید کرد: ما موضوع فلسطین را موضوع محوری جهان اسلام میدانیم و آن را بهعنوان مسئله محوری مطرح میکنیم.
«کنعانی» با اشاره به اینکه، دولت عراق مسئول تامین امنیت این کشور است، گفت: زمینههایی برای شکلگیری برخی برخوردها و بیثباتیها وجود دارد؛ دولت عراق به مسئولیت خود عمل میکند؛ این را در اقدام بهموقع درباره تحولات کرکوک شاهد بودیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره ادعای «بلومبرگ» گفت: اظهارات رسانهای ممکن است با اهداف مختلفی مطرح شوند؛ ایران بارها اعلام کرده است که علاوه بر پایبندی به مسیر دیپلماتیک برای رفع تحریمها، معطل مذاکرات برجامی نمیشود و بیاثر کردن تحریمها را با جدیت دنبال خواهد کرد.
وی افزود: بسیاری از شرکای تجاری ایران نشان دادند که با وجود تحریمها به اصل همکاری و توسعه آن علاقهمند هستند؛ ایران مسیر رفع تحریمها و بیاثر کردن آنها را دنبال میکند.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره موضع کشورمان پیرامون مناسبات ترکیه و سوریه گفت: موضع ما در این باره کاملا روشن است؛ وزیر امور خارجه بهطور کامل دیدگاه ایران را درباره موضوع مناسبات دو کشور بیان کرد.
«کنعانی» درباره فرصتسوزی صورتگرفته از سوی طرفهای غربی برجام گفت: در سال گذشته فرصت جمعبندی و بازگشت همه طرفها به توافق برجام ایجاد شد، اما دولت آمریکا و شرکای اروپایی آن در یک محاسبه غلط با نگاه به اغتشاشهای داخلی ایران و سرمایهگذاری بر این اغتشاشها و نیمنگاهی به تحولات اوکراین، در آن مقطع با فرصتسوزی و از میان بردن یک فرصت از نهایی کردن جمعبندی مذاکرات سر باز زدند.
«کنعانی» درباره اظهارات اخیر «حسین امیرعبداللهیان»، وزیر امور خارجه کشورمان درباره سند سپتامبر گفت: ادبیات وزیر امور خارجه در گفتوگوی انجام شده واضح و روشن بود؛ سند سپتامبر، سند جدیدی نیست بلکه همان مذاکرات ایران و چهار بهعلاوه یک است.
وی افزود: توضیحات وزیر در این باره کاملا شفاف بوده و ابهامی در آن نبوده و متن اظهارات وزیر هم در دسترس است.
«کنعانی» درباره عملکرد دستگاه دیپلماسی کشورمان گفت: دستگاه دیپلماسی در مسیر وظایف خود به دنبال توسعه روابط با کشورهای دوست و دیگر کشورهای خواهان روابط متقابل هم در حوزه سیاسی و هم در دیگر حوزهها است؛ دستگاه دیپلماسی مسئول سیاست خارجی است و در دولت سیزدهم قرار بر این شد که دستگاه دیپلماسی بهشکل قابل توجهی در خدمت توسعه روابط اقتصادی و خارجی باشد؛ ما در حوزه روابط سیاسی شاهد ارتقای بیش از پیش جایگاه سیاسی جمهوری اسلامی ایران در زمینههای منطقهای و بینالمللی هستیم.
وی در ادامه اظهار کرد: بخشی ازین تلاشها ناظر به پیوستن ایران به سازوکارهای بینالمللی و منطقهای بوده و است و این مهم را در آخرین تحول رخ داده یعنی پیوستن ایران به بریکس عنوان یک ساختار تجاری و اقتصادی شاهد هستیم.
به گفته «کنعانی»، بخشی دیگر از این تلاشها نیز ناظر به تنظیم اسناد و توافقهای بلندمدت همکاری با کشورهای دوست بود و مجموعه این تلاشها تاکنون دستاوردهای قابل توجهی را در ارتقا حجم روابط اقتصادی ایران سبب شده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: توافقها و اسناد امضا شده و بسترهای حقوقی ایجاد شده میتوانند در بازههای زمانی بلندمدت و میانمدت نتایج ملموسی بر روابط اقتصادی و خارجی داشته باشند که تاثیر چشمگیری بر معیشت مردم نیز خواهند داشت.
انتهای پیام/